Economie Politică

Logica impotriva logicii (George Orwell – 1984)

“Principiile sacre ale SOCENG-ului. Nouvorba, dublugandit, caracterul schimbator al trecutului”
“Daca partidul poate sa-si bage mainile pana la coate in trecut si sa afirme despre cutare eveniment: nu a avut loc niciodata – oare nu este chestia asta mai infricosatoare si decat tortura si char decat moartea?”

“Daca toti ceilalti accepta minciuna pe care Partidul le-o impune, daca toate documentele povestesc aceeasi gogorita, atunci minciuna se transforma in istorie si devine adevar. “Cine controleaza trecutul”, zice o lozinca a partidului,”controleaza viitorul; cine controleaza prezentul controleaza trecutul.”… Nu-ti trebuie decat o nesfarsita serie de victorii asupra propriei tale memorii rebele. Controlul realitatii, cum i se spune, sau, in Nouvorba, dublugandit.”

“Sa stii si sa nu stii, sa fii constient de o totala veridicitate in timp ce spui minciuni cu grija construite, sa sustii in acelasi timp doua idei ce se exclud reciproc, stiind ca sunt opuse, si totusi sa crezi in amandoua; sa folosesti logica impotriva logicii, sa renegi morala in timp ce o pretinzi altora, sa crezi ca democratia este imposibila si ca Partidul este pastratorul democratiei; sa uiti orice este necesar sa uiti, si pe urma sa readuci lucrul respectiv in memorie exact cand este nevoie de el si sa-l uiti imediat din nou; si, mai presus de toate, sa aplici acelasi proces de gandire procesului insusi. Iata care este cea mai inalta subtilitate: sa provoci in mod constient inconstienta si pe urma sa redevii constient de actul de auto-hipnoza pe care tocmai l-ai savarsit.”

“Zi de zi si aproape clipa de clipa, trecutul este adus la zi… In acest fel se poate dovedi cu ajutorul probelor documentare ca orice previziune facuta de partid a fost corecta; nici o opinie sau stire care ar putea veni in conflict cu nevoile momentului nu este lasata sa ramana in vreo arhiva. Toata istoria este un palimpsest scris si rescris indiferent de cate ori se dovedeste necesar. Cel mai mare serviciu al Sectiei Documente este format din persoane a caror datorie consta in a depista si a aduna toate exemplarele din carti, ziare sau documente care au fost inlocuite si deci trebuie distruse. Un numar din Times care, din cauza schimbarilor in aliantele politice sau a unei predictii gresite facute de Fratele cel Mare, a fost rescris poate si de zece ori inca se mai gaseste in arhive cu data initiala si nici un alt exemplar mai vechi nu exista, care sa-l contrazica. … nimeni nu recunoaste ca ar fi avut loc vreo modificare. Mesajele primite de Winston (pt a face unele modificari in informatiile initialte)… intotdeauna se refera la scapari, la erori, la greseli de tipar si citate gresite care trebuie sa fie indreptate in interesul unei cat mai exacte informatii.”

“ De fapt… nici macar nu este vorba de o falsitate: inlocuieste pur si simplu o aberatie cu alta… Statisticile sunt la fel de fanteziste in versiunea lor originala, cum sunt si in versiunea asa-zis rectificata.” “Totul se topeste intr-o lume neguroasa unde, in cele din urma, pana si anul devine incert”

“Si undeva, cine poate sti unde anume, cu totul necunoscute, stau capetele conducatoare care coordoneaza toate eforturie celorlalti si traseaza liniile politice, in asa fel, incat o bucata de trecut urmeaza sa fie pastrata, cealalta falsificata, iar a treia stearsa de pe fata pamantului.”

“Revolutia va fi totala atunci cand limba ei va fi perfecta.”(pag.75-76, cap 5)
“Chiar si literatura partidului o sa se schimbe. si lozincile or sa fie altele. Cum crezi ca ai mai putea avea o lozinca “libertatea este sclavie” cand conceptul insusi de libertate va fi abolit? Intregul climat de gandire va fi altul. In realitate, nici nu mai exista gandire… Ortodoxia inseamna a nu gandi, a nu avea nevoie sa gandesti. … inseamna lipsa constiintei.”
“Pana la urma partidul va anunta ca doi si cu doi fac cinci si fiecare va fi obligat sa creada ca fac cinci… Este inevitabil sa vina si cu afirmatia asta.. Filozofia partidului neaga in mod tacit existenta realitatii obiective… Si ingrozitor nu este faptul ca poti fi omorat daca indraznesti sa gandesti altfel, ci ca s-ar putea sa nu ai dreptate. … Daca si trecutul si lumea exterioara exista numai in minte si daca mintea este controlabila, atunci cum ramane?”

“Partidul iti spune sa respingi evidenta ochilor si a urechilor tale.” “Truismele sunt adevarate… “Libertate inseamna libertatea de a spune ca doi si cu doi fac patru .Daca ti se recunoaste asta, celelalte vin de la sine.”

“Intr-un anume fel, conceptia despre lume a partidului prinde cel mai bine la oamenii incapabili de-a o intelege. Numai asemenea oameni pot fi facuti sa accepte cele mai flagrante incalcari ale bunului-simt, pt. ca ei nu pricep si pace enormitatile care li se cer si, nefiind suficient de interesati de evenimente, nici nu observa ce se petrece de fapt. Neintelegend, oamenii acestia raman normali.” (p/208)

“Daca toata lumea s-ar bucura de tihna in egala masura, atunci marea masa a celor scufundati in mod normal in saracie s-ar cultiva si ar invata sa gandeasca independent; pasul urmator ar fi sa realizeze, mai devreme sau mai tarziu, ca minoritatea privilegiata nu are nici o functie si s-o dea la o parte. Pana la urma, o societate ierarhizata nu este posibila decat bazandu-se pe saracie si ignoranta.”

“Pana si celui mai umil membru al partidului I se cere sa fie competent, sarguincios si chiar si inteligent intr-o mica masura, dar la fel de necesar este ca el sa fie un fanatic, un credul si un ignorant, ale carui stari de spirit precumpanitoare sa fie teama, ura, adoratia si triumful orgiastic. Cu alte cuvinte este necesar ca mentalitatea lui sa fie aceea potrivita starii de razboi.” “Cele doua teluri ale partidului sunt acestea: sa cucereasca intreaga suprafata a planetei si sa suprime, o data pt. totdeauna, posibilitatea gandirii independente.”

“… desi este nereal, razboiul nu este si lipsit de sens: el consuma surplusul de bunuri de larg consum si ajuta la mentinerea acelui climat psihologic de care are nevoie o societate ierarhizata pentru a supravietui…. el nu mai este decat o problema strict interna. In zilele noastre cercurile conducatoare nu se mai lupta deloc unele cu altele. Fiecare grup conducator poarta razboiul impotriva propriilor sai supusi, iar scopul razboiului nu mai este acela de a face sau de a impiedica anexiunile teritoriale, ci de a mentine intacta structura piramidala a societatii.”

“O pace cu adevarat permanenta ar fi acelasi lucru ca si un razboi permanentizat” “…si in acest caz, fiecare dintre cele trei superputeri ar continua sa fie un univers zavorat in sine, scapat pt. totdeauna de sub influenta deschizatoare de ochi a primejdiilor din afara.” (“Razboiul este pace”)

“…de la inceputul sec. XX, egalitatea dintre oameni a devenit posibila, cel putin din punct de vedere tehnic. …in epocile anterioare, distinctiile de clasa fusesera nu doar de neevitat, ci chiar de dorit. Pretul civilizatiei a fost inegalitatea. Dezvoltarea insa a productiei mecanizate a facut ca situatia sa se schimbe. Chiar daca a ramas necesar ca oamenii sa presteze munci diferite, nu mai era necesar ca ei sa traiasca la nivele sociale sau economice diferite. Iata de ce, din punct de vedere al noului grup care era pe cale de a pune mana pe putere, egalitatea dintre oameni nu mai contituit un ideal pentru care sa lupte, ci o primejdie de care sa se fereasca. … Urmasii revolutiilor franceza, engleza si americana credeau, oarecum, in propriile lor fraze despre drepturile omului, despre libertatea cuvantului, despre egalitatea in fata legii samd. si, intr-o anumita masura, s-au lasat influentati de acestea. Dar, pana la inceputul deceniului patru al sec. XX, toate directiile mai importante din gandirea politica erau autoritare. Paradisul terestru a fost abandonat exact in momentul cand a devenit realizabil. Orice teorie politica nou aparuta… se orienta catre ierarhizare si inregimentare. …”

“…din moment ce concurenta militara si comerciala a disparut, nivelul de educatie al maselor este in scadere.Care este sau care nu este atitudinea maselor nu mai conteaza astazi.

Maselor li se poate acorda libertatea gandirii pentru ca ele nu gandesc.”
“…disciplina interioara este formata inca din copilarie. In aceasta disciplina, prima si cea mai simpla norma… se numeste… crimastop. Acest termen defineste facultatea de a te opri brusc, parca din instinct, in pragul oricarui gand primejdios. Tot aici intra si capacitatea de a nu intelege analogiile, de a nu surprinde erorile logice, de a nu intelege nici cele mai simple argumente, daca acestea contravin SOCENG-ului., si de a simti plictiseala si repulsie in fata oricarui proces de gandire care ar putea, eventual, conduce intr-o directie considerata eretica.”

“Orice membru al partidului… suporta conditiile prezente de viata, printre altele fiindca nu are nici un termen de comparatie. El trebuie sa traiasca izolat de trecut tot asa cum trebuie sa traiasca izolat de strainatate pentru ca trebuie sa creada fara nici un dubiu ca traieste mai bine decat predecesorii lui si ca nivelul mediu de trai material creste neincetat. Dar motivul esential care face obligatorie reorganizarea trecutului este necesitatea de a asigura infailibilitatea partidului.”

“Partidul se afla in orice moment in posesia adevarului absolut si este de la sine inteles ca absolutul nu poate fi aratat vreodata altfel decat arata astazi”

“Aceasta alaturare a contradictoriilor- cunoastere si ignoranta, cinism si fanatism- reprezinta una dintre dominantele societatii oceanice. Ideologia oficiala este plina de contradictii, chiar si acolo unde ele nu au nici o motivatie practica. De exemplu, partidul respinge si ataca orice principiu pe care l-a sustinut la inceput miscarea socialista si face acest lucru in numele socialismului. Pana si in denumirile celor patru ministere… se dovedeste cu nerusinare o voita inversare a lucrurilor: Ministerul pacii se ocupa de razboi, Ministerul Adevarului de mistificari, Ministerul Iubirii de tortura, iar Ministerul Abundentei de infometare.Toate aceste contradictii nu sunt accidentale… ele reprezinta exercitii constiente de dublugandit. Numai printr-o reconciliere a contradictiilor poate fi pastrata, pe termen nedefinit, puterea.”
“normalitatea nu se judeca statistic”

“Toate marturisirile facute aici sunt adevarate. Si, mai intai de toate, noi nu le permitem mortilor sa se ridice impotriva noastra.Sa nu-ti inchipui, Winston, ca posteritatea te va razbuna.Posteritatea nici nu va auzi de tine. Vei fi, pur si simplu, extirpat din cursul istoriei…”

“…Noi nu distrugem ereticul pt. ca ne rezista.; de fapt, atata timp cat ne rezista, nu l-am distrus, orice i-am face. Noi il convertim, ii ocupam gandurile cele mai intime, il demodelam…”
“…Partidul nu este interesat de actul fatis; gandirea este singura care ne preocupa. Noi nu distrugem dusmanul, il schimbam…”

“Mintea lui O’Brian o include pe a lui, pe a lui Winston Smith. Si atunci cum de poate ca O’Brian sa fie dement? El, Winston, trebuie sa fie nebun de fapt. …”

“Noi stim ca nimeni nu pune mana pe putere cu intentia de a o mai preda vreodata altcuiva. Puterea nu este un mijloc, puterea este un scop in sine. Nu instaurezi o dictatura ca sa aperi o revolutie, ci revolutia o faci ca sa instaurezi dictatura. Scopul persecutiei este persecutia insasi… Scopul puterii este puterea.”

Selectie de Irina Bazon
sursa: (George Orwell, 1984)

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In momentul cand am citit-o prima oara m-a luat cu fiori, am citit-o din nou si mi-am dat seama ca mare deosebire intre ceea ce e scris acolo si relitate nu prea e.
    Cartea asta ar trebui predata in scoli si OBLIGATORIU subiect la bacalaureat.
    Poate incurajand gandirea critica am mai avea o sansa.
    Stima.