Numeroși locuitori ai județului Alba au dovedit că au conștiință civică și că sunt dispuși să se implice în lupta pentru stoparea defrișărilor de pădure, a “jafului de aur verde”, care se petrece în România de 25 de ani încoace.
Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea “Radarului pădurilor” în octombrie 2014, cele mai multe transporturi ilegale au fost depistate în judeţele Braşov (180), Prahova (147), Cluj şi Alba (136) şi Hunedoara (135).
În total, la nivelul întregii țări, până în prezent au fost făcute 7.666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte. Aproape 1.800 dintre acestea s-au dovedit a fi ilegale. În urma depistării acestor transporturi de lemn tăiat ilegal, au fost dispuse sancţiuni de Poliţie, personalul silvic fiind solicitat doar în 245 de cazuri. În același timp personalul silvic, prin propriile controale, a depistat 62 de infracţiuni şi a dat amenzi de peste 11 milioane de lei.
Cum funcţionează Radarul Pădurilor
Dacă până în octombrie 2014 rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.
Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.
Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.
Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.
Ziarul Unirea un aprig susținător al sistemului “Radarul pădurilor”
Campania ziarului “Unirea” de promovare a sistemului “Radarul pădurilor, respectiv de mobilizare a cetățenilor în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure, a înregistrat un succes notabil.
De exemplu, articolul “Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!” a fost accesat de peste 300 de mii de ori, fiind apreciat cu “like” și “share” de peste 33 de mii de români.
Sursa: Lupul dacic, preluare dupa http://www.ziarulunirea.ro/
Nu sunt eroi ai salvarii padurilor, ci ai recuperarii “pagubelor”, in bani.
A fi erou al salvarii padurilor, ar insemna sa salvezi padurea vie, la locul ei, nu in remorci.