Politică

Liderii UE vor cere la Bruxelles reformarea FMI, dar vor respinge ideea de noi planuri de relansare

imfLiderii UE se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit consacrat crizei economice, in cadrul caruia vor pleda pentru reformarea si suplimentarea contributiilor la Fondul Monetar International (FMI), dar vor respinge apelurile de a injecta mai multi bani in economiile lor, relateaza AFP si Reuters.

“Miza summitului G20 de la Londra este ca tarile europene si Comisia sa vorbeasca cu o singura voce”, a subliniat marti presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, citat de AFP. In pofida amplorii recesiunii, cea mai accentuata de dupa 1945, sunt asteptate putine anunturi concrete dupa traditionalul Consiliul European de primavara, ce va dura doua zile si va incepe joi la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei).

Romania va fi reprezentata la summitul european de presedintele Traian Basescu. In cursul diminetii de joi, el va avea si intalniri, la Luxemburg, cu presedintele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene si cu presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI). Europenii sunt de parere ca au facut suficient pentru moment in ceea ce priveste planurile de relansare, care se ridica la putin peste 1% din PIB-ul UE pentru masurile nationale si la 3,3% (400 de miliarde de euro) incluzand cresterea automata a cheltuielilor sociale induse de criza economica. Statele Unite sunt de parere ca sunt necesare noi eforturi, pozitie respinsa de UE. Washingtonul a lansat in februarie un plan de relansare de 787 de miliarde de dolari, reprezentantand circa 5,5% din Produsul Intern Brut american.

“Facem mai mult decat oricine altcineva din lume in acest sens”, a declarat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso inainte de summit, referindu-se la eforturile de a limita impactul recesiunii asupra cetatenilor. “Si altii ar trebui sa isi intensifice eforturile – acest lucru ar fi o contributie pozitiva la relansarea globala”, a adaugat el in legatura cu economiile americana si asiatica.  “Cred ca este cel putin imprudent sa incepem sa vorbim despre alte planuri inainte de a-l pune in aplicare pe al nostru”, a insistat din nou marti Barroso la Bruxelles. “Haideti sa nu venim in fiecare zi cu un plan, inainte de a le aplica pe cele deja adoptate. Sper ca vom avea consens asupra acestui subiect”, a adaugat el.

Si presedintia ceha a UE s-a aratat foarte rezervata in ceea ce priveste apelurile Statelor Unite de a cheltui mai mult, subliniind necesitatea ca tarile UE sa isi tina sub control deficitele publice. “Trebuie sa explicam americanilor ca facem destul la capitolul relansare”, a subliniat luni vicepremierul ceh Alexandr Vondra, insarcinat cu afacerile europene.

Unitatea UE privind pachetul de stimulare ascunde, insa, tensiuni care ar putea izbucni la summit, in conditiile in care persista suspiciunile privind eforturile de sustinere a unor companii nationale, in detrimentul competitorilor straini – fapt dovedit prin polemica declansata luna trecuta de masurile adoptate de Franta in favoarea constructorilor de masini.

La Bruxelles, sefii de stat si de guvern intentioneaza sa ajunga si la un acord asupra suplimentarii fondului de urgenta pentru tarile din Europa de Est membre ale blocului. O parte dintre ele au nevoie de bani pentru a face fata crizei, printre care Ungaria, Letonia si, mai recent, Romania.  Un proiect de declaratie obtinut de Reuters afirma ca liderii europeni sunt dispusi sa ajute tarile membre care se confrunta cu dificultati – in special fostele state comuniste – dar ca vor analiza fiecare caz in parte.

Surse apropiate presedintiei cehe a UE au declarat ca blocul european ar putea pune la dispozitia partenerilor estici afectati de dificultati financiare suma suplimentara de 10 miliarde euro. Un proiect de lege ce va fi inaintat aprobarii liderilor europeni mentioneaza ca reprezentantii “Comisiei Europene si ai Consiliului (organism ce reprezinta statele membre ale UE) urmeaza sa analizeze fara intarziere posibilitatea de a majora plafonul mecanismului european de sustinere a balantei de plati”.

Liderii urmeaza sa accepte si o refinantare a resurselor Fondului Monetar International, pentru a-i permite sa raspunda la cererea crescuta de imprumuturi in lume, potrivit AFP. Contributia europeana ar urma sa fie cuprinsa intre 75 si 100 de miliarde de dolari, din totalul de 250 de miliarde de dolari. De asemenea, europenii vor pleda pentru reformarea FMI, pentru ca tari precum China sa aiba un rol mai important, relateaza Reuters.

Liderii vor incerca si sa obtina un compromis privind un proiect de investitii in infrastructuri (energetica si de internet) in valoare de cinci miliarde de euro, afirma AFP. Comisia incearca inca din luna decembrie sa-l impuna, dar fara succes deocamdata. Romania a blocat aprobarea acestui proiect la reuniunea ministrilor de externe de saptamana aceasta, deoarece referirea la “pachetul Nabucco” fusese inlocuita cu una la “coridoarele energetice sudice”, ceea ce inseamna ca fondurile de circa 200 de milioane de euro destinata initial acestui pachet se va imparti intre mai multe proiecte. Romania face parte din proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc, proiect ce pare cu atat mai urgent dupa criza ruso-ucraineana a gazului din ianuarie. (NewsIn)

sursa: http://www.standard.ro

Tag-uri

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu