Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Proiectul de legea a fost adoptat cu 117 voturi ”pentru”, zece ”împotrivă”.
Camera Deputaților este camera decizională în cazul acestei legi.
Alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, transmite Agerpres.
Astfel, printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegătorii din afara granițelor își pot exprima votul înscriindu-se în Registrul Electoral cu opțiunea ‘vot prin corespondență’.
Alegătorul trebuie să depună o cerere scrisă, personal sau transmisă prin poștă, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.
Alegătorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispoziție online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care anexează o fotografie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este “foarte bucuros” că Senatul a adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi că speră ca săptămâna viitoare să “fim în posesia unei astfel de legi”.
“Sunt foarte bucuros că astăzi Senatul a votat proiectul legii şi sper în continuare ca partidele să-şi menţină acest entuziasm pentru legea votului prin corespondenţă şi, poate, săptămâna viitoare, deja să fim în posesia unei astfel de legi”, a declarat preşedintele.
“Avem o guvernare care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul al vot. (…) Sper că există înţelepciunea la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect”, a mai spus Iohannis.
Autor: Paul Dumitrescu
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu