Doi reputati profesori francezi de drept public, Serge Sur si Julian Fernandez, sustin – intro luare de pozitie in coloanele cotidianului “Le Monde”- ca raportul Chilcot, dat recent publicitatii in Marea Britanie,precum si asa-numitul raport Feinstein, aparut in urma cu aproximativ un an in Statele Unite, ofera dovezi clare privind crimele comise in Irak sau in Afganistan in cursul interventiei militare “discutabile in privinta fundamentarii sau a derularii ei”.
In aceste conditii, spun cei doi profesori mai sus mentionati, in absenta unor proceduri nationale, Curtea Penala Internationala(CPI) instituita in 1998 prin Statutul de la Roma, “are acum ocazia sa demonstreze ca justitia penala internationala nu mai este rezervata doar invinsilor si celor slabi”.
CPI poate ancheta si urmari pe cei ce poarta raspunderea pentru crime de genocid, crime impotriva umanitatii sau pentru crime de razboi atunci cand sunt comise pe teritoriul statelor conduse de un unic partid sau persoana, sau cand persoanele acuzate sunt resortisanti ai statelor conduse de unic partid. De precizat, spun profesorii francezi, ca in ambele cazuri, data la care au fost comise crimele nu are importanta, intrucat crimele de razboi despre care este vorba in cazul Irakului si Afganistanului sunt imprescriptibile. Raportul Chilcot, subliniaza cei doi profesori, confirma oficial ceea ce se stia deja: decizia luata in 2003 de catre Statele Unite de a recurge la forta armata impotriva Irakului pentru eliminarea lui Saddam Hussein a fost totalmente eronata.
“Omenirea trebuie să fie conştientă de faptul că printre noi se află un terorist, iar numele lui este Tony Blair”, a lansat, cu ochii în lacrimi, Sarah O’Connor, sora unuia din soldaţii britanici care şi-au pierdut viaţa în Irak. Miercuri, instalaţi în faţă Centrului de conferinţe din centrul Londrei în aşteptarea concluziilor raportului Chilcot (finalizat la captul a 7 ani de anchetă) referitor la implicarea militară a Regatului Unit în Irak , un grup de manifestanţi s-au reunit la chemarea coaliţiei “Stop the war”, strigând “Blair a minţit, mii de persoane au murit”. Aşa cum se ştie, nu mai puţin de 179 de militari britanici au murit în operaţiunile din perioada 2003-2009. În aceeaşi perioadă şi-au pierdut viaţă zeci de mii de irakieni nevinovaţi. Tony Blair, primul ministru laburist al Marii Britanii în perioada 1997-2007, este acuzat în raportul Chilcot că a minţit populaţia afirmând că Irakul posedă arme de distrugere în masă, ceea ce a fost fals. Persoane bine informate au relatat că echipamentul trupelor britanice trimise atunci în Irak era insuficient. Ele erau, de exemplu, dotate cu nişte vehicule Land Rover având un blindaj prea lejer pentru a putea rezistă obuzelor, explozivilor.
Erau, cum s-au exprimat soldaţii britanici, nişte “sicrie pe roţi”.
Blair susţine totuşi că, în contextul de atunci, a fost luată “cea mai bună decizie”
Concluzia raportului Chilcot este că a fost întreprinsă o invazie “prematură” în Irak. “Acţiunea militară, a declarat John Chilcot, nu era, în acel moment, inevitabilă”. El a condamnat faptul că Londra s-a bizuit pe informaţii ale unor servicii de informaţii fără a fi fost verificate suficient. În plus, a mai spus John Chilcot, au fost subestimate consecinţele invaziei. Planificarea şi pregătirile pentru perioada de după Saddam Hussein au fost totalmente neadecvate. Tony Blair (63 de ani) a reacţionat imediat, invocând “principiul interesului superior al ţării”. Noi, a subliniat el, “am luat atunci cea mai bună decizie şi lumea de azi este mai bună şi mai sigură”. A susţinut că a acţionat “cu bună credinţă”, dar îşi asumă “întreagă răspundere pentru orice eroare comisă”.
Familii ale unor soldaţi ucişi în Irak îl vor acţiona în justiţie pe Tony Blair
Avocaţii familiilor a 29 de soldaţi britanici morţi în Irak vor studia temeinic raportul Chilcot, urmnd a-l folosi drept bază a acţiunii în justiţie împotriva lui Blair, a miniştrilor săi de atunci sau chiar împotriva întregului guvern. S-a aflat, de asemenea, că unii deputaţi intenţionează să folosească raportul respectiv pentru a lansa o procedură de impeachment împotriva lui Blair, ceea ce ar avea drept consecinţă privarea a posteriori de titlul de prim ministru.
Autor: Maria Capitaine
Sursa: Curierul National
Adauga comentariu