Analize și opinii Politică

LAZĂRICĂ A SCĂPAT DITAMAI PORUMBELUL

Procurorul General Augustin Lazăr a oferit o declarație stupefiantă. Întrebat despre data la care va fi citată la PICCJ soția lui Klaus Iohannis, așa-zisa “prima doamnă” Carmen Iohannis, Lazăr a răspuns: „Procurorii sunt independenți să-și gestioneze singuri ancheta. Noi nu le putem da îndrumari în public”. Să înțelegem că procurorii pot primi indicații doar în particular?



Nu e de ajuns ca Procurorul General Augustin Lazar  a devenit subiectul unei solicitari de revocare formulate de ministrul Justitiei Tudorel Toader. Acum, Lazar risca sa-si agraveze si mai mult situatia, printr-o declaratie cel putin bizara facuta miercuri, 21 noiembrie 2018, in legatura cu dosarul penal aflat in lucru la PICCJ, ca urmare a plangerii formulate de Lumea Justitiei privind casa obtinuta cu acte false de catre sotii Klaus si Carmen Iohannis.

Mai exact, Lazarica a afirmat cu subiect si predicat ca el nu le poate da „indrumari in public” anchetatorilor in legatura cu dosarele pe care acestia le instrumenteaza. Pe cale de consecinta, intelegem ca departe de ochii indiscretilor, nu exista nicio problema ca procurorii sa primeasca indicatii despre cum sa faca un dosar, pe cine sa ancheteze ori pe cine sa protejeze.

Spusele lui taica Lazar sunt in total dispret fata de Constitutia Romaniei (care prevede la articolul 132 ca „procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei”), precum si fata de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (care stipuleaza la art. 3, alin. 1/1 ca procurorii sunt independenti in dispunerea solutiilor, in conditiile prevazute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”). Pacat ca Tudorel Toader si-a redactat deja raportul de evaluare a lui Augustin Lazar. Altminteri, dupa ziua de miercuri, 21 noiembrie 2018, ministrul Justitiei ar fi avut material pentru un nou capitol care sa sprijine cererea de revocare a Procurorului General.

Iata ce a raspuns Augustin Lazar cand reporterul Antena 3 l-a intrebat cand va fi citata Carmen Iohannis pentru audieri la PICCJ:

Procurorii care instrumenteaza dosarul sunt independenti. Ei isi fac datoria conform legii intr-o tara europeana ca Romania. Procurorii sunt independenti sa-si gestioneze singuri ancheta. Noi nu le putem da indrumari in public cum sa procedeze sau sa nu procedeze”.

Autor: Valentin Busuioc

Sursa: Luju