Analize și opinii Politică

Islandezii refuza, prin referendum, sa plateasca pentru falimentul bancilor private

Islandezii au respins sambata acordul privind rambursarea a 3,9 miliarde de euro reclamati de Londra si Haga, dupa falimentul bancii Icesave din 2008, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului publicate duminica si citate de AFP.

Dupa numararea a 70% dintre buletinele de vot, 57,7% dintre islandezi au respins acordul si doar 42,3% l-au aprobat.

Aproximativ 230.000 de alegatori au fost chemati sa se pronunte pentru a doua oara intr-un an asupra unei noi variante a acordului Icesave, banca a carui faliment a spoliat peste 340.000 de deponenti britanici si olandezi.

Premierul care conduce coalitia de stanga, Johanna Sigurdardottir, si care considera acest acord drept “capital” pentru Islanda, nu si-a ascuns deceptia.

Ea a subliniat ca acest rezultat este un “soc” pentru guvernul sau dar si pentru Parlament, unde acordul a fost semnat de peste 70% dintre deputati inainte ca seful statului, refuzand sa-l ratifice, l-a supus unui referendum.

In martie 2010, islandezii respinsesera masiv, in proportie de 93%, o prima versiune a acestui acord, care era mai putin favorabila pentru islandezi.

Negociat in detaliu intre Reykjavik, Marea Britanie si Olanda, acordul Icesave viza restructurarea rambursarilor convenite cu cele doua state pentru despagubirea victimelor.

Partizanii respingerii acestui acord afirma, pe site-ul lor www.advice.is, ca “nu a existat niciodata o obligatie legala pentru cetatenii islandezi de a-si asuma pierderile unei banci private”.

Avocatul american Lee Buchheit, care a condus negocierile pentru Islanda, aprecia ca “este cel mai bun acord negociat vreodata tinand cont de moment si de circumstante”.

Odata cu aceasta respingere, urmeaza sa fie sesizata Asociatia europeana pentru liber-schimb, avertizeaza el, si va dura un an sau doi pana la o decizie.

Noul acord permitea Islandei sa esaloneze pana in 2046, la o dobanda de 3%, plata a 1,3 miliarde de euro datorate Olandei si cu o dobanda de 3,3% plata a 2,6 miliarde datorate Marii Britanii.

Acordul reprezinta un cost de peste 12.200 pentru fiecare islandez. Islanda spera insa sa ramburseze o mare parte a datoriei cu activele bancii falimentare Landsbanki, banca-mama a Icesave, ceea ce ar putea reduce factura.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu