Politică

ISIS Califatul ignoranței occidentale

isisfightersAțintind ochii asupra Fâșiei Gaza și implicând desfășurarea ciudată a simpatiilor pro-Israel sau pro-palestiniene, opinia publică occidentală ignoră cu inconștiență dansul califatului în universul arabo-musulman din Levant și Mesopotamia. Într-o lume în care moartea e constanta zilnică socială, unde masacrele, genocidul și sutele mii de morți sunt o realitate macabră, Occidentul se oripilează formal, având în proximitate propria vâlvătaie ucraineană și frecușul chinezesc pentru variația politicii internaționale.

Să ne reamintim câteva lucruri oribile și deosebit de reale, alawiții din arcul guvernamental sirian sunt bariera macabră dintre generalul gărzii irakiene din Bagdad, azi marele calif fan Hello Kitty și Damasc. ISIS controlează spațiul sunit irakian și a cucerit teritorii kurde la nord de Mosul. Cucerind baze irakiene, ISIS  are la dispoziție armament american și gurile rele spun că beneficiază de antrenament și consiliere militară din partea companiilor de război privat, urmașele infamei Black Water. Sute de milioane de dolari lichizi extrași din seifurile băncilor din Mosul, dar și bănetul încasat prin vânzarea la negru a petrolului (chiar către israelieni!), sunt combustibilul necesar pentru a menține operațiunile militare în desfășurare. ISIS a pus pe fugă trupele guvernului șiit de la Bagdad, i-a înfrânt pe kurzi, domină spațiul sirian și a cucerit un oraș în nord-estul Libanului. Atacând și Libanul, obiectivele califatului devin vizibile și deosebit de periculoase. Un port ca Tripoli ar fi binevenit pentru comerțul lor cu petrol.

Înarmați bine, cu sute de milioane de dolari gheață și cu un moral ridicat, ISIS își va muta operațiunile din Mesopotamia către Levant. În sudul Irakului nu au motive să forțeze. Dincolo de aureola istorică a Bagdadului, dincolo de dărâmarea monumentelor și moscheiilor șiite din spațiul care îl controlează, Al Bagdadi și ISIS, nu duc un război religios anti-șiit, anti-creștin sau anti-evreiesc. Totul ține de o poftă de nestins pentru puterea politică absolută. Dacă trupele guvernamentale libaneze nu vor rezista, ISIS va deveni nu o organizație teroristă bogată și bine înarmată ci o amenințare severă pentru regiune. Contrar aparențelor, scopul lui Al Bagdadi va fi să atace Iordania plăpândă nu Israelul. Controlând Iordania și imitându-l pe legedarul erou Sallahedin, Isis va avea calea deschisă către Medina și Mecca, dar mai ales către cel mai mare depozit de armament modern din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită. De ce să ataci previzibil sudul Irakului, unde saudinți așteaptă și trupele iraniene ar putea apărea oricând, construind contrar așteptărilor o alianță scandaloasă iraniano-saudită, când poți folosi ușa din spate iordaniană? O prăbușire saudită ar fi poate jubileul Qatarului și de ce nu, o bucurie celebrată și la Ankara. Israelul bucuros să descopere arabii mâncându-se între ei, va avea surpriza constatării că a lăsat să fermenteze un monstru. Iar Occidentul plictisit, blazat și orbit de mercantilism și interesele locale, va rememora istorii mai vechi de un mileniu.

Marele Califat Arab nu s-a născut din fervoare religioasă. Califatul, dincolo de impulsul inițial arab, s-a extins și a explodat datorită noilor convertiți la islam, sirieni, turci, mameluci și berberi. Ar fi un cinism cumplit ca istoria să se repete, pentru că politica americană în Irak și în Orientul Mijlociu a dat-o atât de urât în bară. Cea mai mare putere a civilizației occidentale își vede ros prestigiul de un învins, un general irakian ce a simțit umilința de a pierde războiul.

Un fel de Arminius administrând fără milă o lecție legionară în nisipurile îmbibate cu petrol al Orientului Mijlociu. Dar unde nu-i cap, va fi vai de picioare…

Autor: Daniel Arfire

Sursa: Danie Arfire

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Supoziții!
    Să nu uităm că Iordania este aliat puternic al SUA.nu numai că isis nu își va permite, dar nici nu îi va trece prin cap să atace Iordania.
    De prăbușire saudită nici nu se pune pb, când Saudi finanțează isis… ce sunt astea, compuneri?