Mai mult de jumatate din industria romaneasca din 1990 trebuia restructurata sau inchisa, dar Romania se afla intr-un proces de reindustrializare, pe alte criterii decat cele ale economiei centralizate, dar mai putin vizibil din cauza zgomotului electoral, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
“Dupa schimbarea spre rau din ’81-’82 se vorbea a despre faptul ca 30% din industria romaneasca trebuia restructurata sau inchisa. Din ’87- ’88 insitutele de cercetare cautau solutii (…) A trenat ideea ca in tara romaneasca nu s-a gandit. Nu-i adevarat. Poate n-am avut suficienta putere sa razbatem, poate n-am avut suficient curaj, dar faptul ca nu gandeam deloc este o nedreptate si e bine ca s-au gasit cativa care au luat din ce s-a scris, timid inainte de ianuarie 1990, dupa care s-a dat drumul, a fost chiar o avalansa”, a spus Isarescu, la evenimentul de lansare a volumului “Razbunarea trecutului – Capitalismul in cinci luni postdecembriste”, autori Marin Dinu si Teodor Brates.
El a aratat, potrivit Mediafax, ca, daca in 1987 se estima ca o treime din economia romaneasca trebuia restructurata, dupa 1989 nu a mai facut nimeni un calculul riguros.
“Partea necompetitiva a economiei romanesti a devenit si mai mare (…) Teza ca ne industrializam cu tehnologie romaneasca, de altfel foarte frumoasa, a fost foarte paguboasa (…) Capacitatea depasita tehnologic se ducea spre jumatate din industrie. O buna parte din industria romaneasca era depasita si trebuia restructurata masiv”, a explicat Isarescu.
El a aratat ca in prezent indicatorii privind industria, care inregistreaza cresteri persistente de peste 10%, arata un proces de reindustrializare, dar care nu se mai realizeaza uniform, asa cum s-a intamplat in economia centralizata.
“Nu avem dezindustrializare, avem un fel de industrializare. Se face in enclave. Nu mai trece nimeni cu elicopterul (…) Nu se mai ocupa nimeni de repartizarea judicioasa a fortelor de productie pe intreg teritoriul tarii. Asistam la o reindustrializare pe alte principii”, a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR crede ca aceasta reindustrializare nu devine vizibila si din cauza “zgomotului electoral” din aceasta perioada.
Productia industriala a crescut in ianuarie fata de luna precedenta atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 6,4%, respectiv cu 2,3%. Fata de ianuarie 2013 indicatorii sunt in urcare cu 10,1%, respectiv 9,9%.
Cele mai importante contributii la cresterea PIB in anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%) si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.
Sursa: Wall Street
Gandire profunda la acest neica-nimeni! Mai mare rusinea!
Si asta e guvernatorul BNR! Bun de impaiat sau de pus la insectar!