Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al securității. Deși decizia nu este definitive ea se constituie într-un moment politic deosebit. De aceea, poate Mediafax mi-a cerut prin telefon o reacție. Transcriu mai jos declarația mea prin telefon, așa cum a fost dată.
Evenimentul deosebit nu e dat de decizia Curții de Apel, deoarece pe de o parte hotărârea poate fi atacată și pe de altă parte o asemenea decizie, daca ar fi definitivă ar viza doar chestiunea penală. Evenimentul deosebit e decizia CNSAS de a înainta în justiție dosarul de colaborator al fostului președinte. De ce spun asta? Deoarece Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori, el a primit adeverință că nu a fost colaborator al securității, ceea ce se înțelegea că nu era nici umbră de suspiciune, pe baza acestor verificări Băsescu a fost de două ori președintele României.
Dacă CNSAS, de la ei a pornit totul, nu i-ar fi dat adeverințele, de precizat că cariera lui Băsescu s-a bazat nu pe decizia din justiție ci pe adeverințele date de CNSAS, Traian Băsescu nu ar fi fost președintele și istoria României ar fi arătat altfel.
În consecință cum de a fost posibilă o dublă decizie? Ani în șir Băsescu a fost, de aceeași instituție, pe baza aceleiași arhive, a fost declarat necolaborator. După ce nu a mai fost președinte au fost invocate documente suplimentare din arhive și a fost declarat colaborator al securității.
Consecințele sunt destul de grave din mai multe motive.
- Încă o instituție se dovedește, că a fost , este și va fi politizată, CNSAS: Noi bănuiam că această instituție este folosită ca un instrument politic, fie de înlesnirea carierei unor politicieni, fie de blocare a carierei altora. Acum avem dovada clară , în cazul lui Băsescu.
- Recent spre stupoarea mea, și a câtorva, domnul director al SRI, Hellvig ne-a anunțat că a trimis din partea SRI, vreo 3000 de dosare către CNSAS. Spun spre stupoarea oamenilor normali, deoarece aceeași instituție ne-a anunțat pe vremea lui Băsescu, ca un triumf al fostului președinte, că au fost trimise toate dosarele. Domnul Hellvig vine în deplinătatea facultăților mintale că a trimis acum alte dosare. Cum se explică această trimitere? De ce Hellvig sfidează transparența democratică, unde au fost ținute aceste dosare, din ce motive, și de au fost trimise acum? Întărind suspiciunea că gestul democrației, o trimitere către CNSAS a unor instrumente pentru bătălia electorală. Pentru că mai mult ca sigur pe baza acestor dosare se vor schimba forte multe adeverințe, ale unor politicieni și se va descoperi că politicieni care erau nevinovați din punct de vedere al colaborării cu securitatea devin brusc colaboratori.
Cazul Băsescu arată că CNSAS a fost folosit în bătălia electorală de anul acesta. - Momentul de azi afectează imaginea publică a lui Băsescu. El a încercat din răsputeri să stingă efectul acestei posibile decizii, dar decizia în primul rând îl afectează pe Paleologu, deoarece este electoratul lui Băsescu. Adversarii vor folosi acest argument că este candidatul unui fost colaborator și mai afectează grav mandatul lui Băsescu.
Am avut încă o nouă dovadă că în post decembrist instituțiile statului de drept, instituții de paradă au fost folosite de Statul paralel.
Autor: Ion Cristoiu
Sursa: Ion Cristoiu Blog
…gagesteanu’ este un alt macelar al limbii romane… deontologu’ care se da si sapator in ale istoriei, utecistu’ de frunte al SLAST, devenit ”guru” al presei de dupa ’90, dovedeste ca intr-adevar gainile nasc pui vii… da’ du-te d’aci odata ma!