Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români.
‘Această hotărâre vizează aplicarea articolului 10 din Legea referendumului în continuarea obligaţiei ce revine Parlamentului conform articolului 3 din Hotărârea 34 a Parlamentului, din 6 iulie, prin care Legislativul urmează să decidă procedura de urmat. Procedura de urmat este că prin decizia ei, CCR în loc să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, s-a pronunţat asupra legalităţii referendumului, ori Curtea nu este competentă să facă aşa ceva’, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Ioan Ghişe.
El a explicat că CCR a dat o ‘hotărâre în constatare’ care vine în contradicţie cu decizia BEC, care a stabilit că referendumul s-a desfăşurat legal.
‘Hotărârile în constatare nu sunt executorii’, a subliniat Ghişe.
Liberalul a precizat că CCR trebuia să vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului şi că înainte de acest scrutin ar fi trebui să se pronunţe în cazul în care existau cazuri de neconstituţionalitate în cazul unor articole din lege.
‘Referendumul este un moment al exercitării suveranităţii poporului. Nu pot şase oameni şi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea Constituţională să exercite suveranitatea în nume propriu, stabilesc ei că ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavând competenţă decât pentru constituţionalitate, nu pentru legalitate. (…) Ce au făcut judecătorii este ceea ce se numeşte abuz de drept, adică au hotărât ceea ce ei nu au competenţă să hotărască. Ei hotărăsc în decizia Curţii cine pleacă, cine vine. Cine eşti tu în statul român – Constituţie republicană – să hotărăşti cine pleacă, cine vine?’, a spus senatorul PNL.
El a susţinut că prin decizia adoptată referitoare la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, judecătorii au comis mai multe infracţiuni, indicând uzurparea de calităţi oficiale, pronunţându-se pe chestiuni de legalitate în locul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, uzurparea suveranităţii poporului.
Ghişe a precizat că a înaintat proiectul spre consultare conducerii PNL şi parlamentarilor liberali şi că aşteaptă o decizie în acest caz.
‘Indiferent dacă îl susţin sau nu, eu îl depun luni la Parlament’,a subliniat senatorul PNL.
Proiectul de hotărâre propus de Ghişe şi remis Agerpres prevede că Parlamentul a luat act de hotărârile BEC şi CCR, constată că sunt îndeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului şi că preşedintele României a fost demis de către popor. De asemenea, proiectul prevede că legislativul constată că funcţia de preşedinte al României este vacantă, iar în termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru această funcţie. (sursa: antena3.ro)
Ziua „Z” sau sau ziua „D”(ezastrului)
Parlamentarii majorităţii guvernamentale au posibilitatea să îl demită pe Traian Băsescu. Documentul CCR conţine elemente neconstituţionale. Senatorul Ioan Ghişe a fost ameninţat cu moartea.
Cum poate ataca Parlamentul, hotărîrea CCR
Parlamentul poate în şedinţa de plen din 27 august să atace şi să „răstoarne” hotărîrea nr.6 a CCR prin care 6 judecători au invalidat referendumul. Posibilitatea îi este dată de art.3 din HOTĂRÂRE nr. 34 din 6 iulie 2012 privind stabilirea obiectului şi a datei referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României. Articolul respectiv prevede: „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat. Ultima teză a articolului permite Parlamentului să decidă concret rezultatul real al referendumului şi totodată şi demiterea lui Traian Băsescu. Parlamentul mai are posibilitatea să schimbe ceea ce au hotărât 6 judecători din 9 ai CCR şi din cauza încălcării legii referendumului, a unei foarte importante hotărîri a BEC şi inclusiv a Constituţiei prin documentul votat de cei 6.
De ce este atacabilă hotărîrea CCR
Cotidianul.ro a arătat http://www.cotidianul.ro/parlamentul-este-cel-care-poate-decide-ce-face-cu-basescu-192226/ că Hotărîrea CCR reprezintă un abuz de drept şi că este neconstituţională.
La argumentele juriştilor consultaţi de redactorii noştri, mai prezentăm două, care demonstrează „întinderea” abuzului de drept. În legea referendumului nu se face nicio trimitere la Legea 370 din 2004, legea privind alegerea preşedintelui României pentru a fi utilizat vreun articol în organizarea şi desfăşurarea referendumului; Pe 28 iulie 2012 BEC emite Hotărîrea nr.34 – atenţie, hotărîre în interpretarea legii – unde spune negru pe alb la ce legi se face trimitere pentrul referendumul din 29 iulie. Reluăm dispozitivul hotărârii BEC: „În temeiul art. 25 alin 2 din legea nr. 3/2000,
Biroul Electoral Central hotărăşte
În cazul referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în măsura în care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel.
Nimeni, nici chiar judecătorii CCR nu aveau dreptul să treacă peste această hotărîre. Şi totuşi, 6 judecători CCR au trecut peste hotărîrea BEC şi au apelat (a se vedea faimoasa aşa-zisă erată, în fapt o clară adăugire la textul hotărîrii iniţiale a CCR) la articole din Legea alegerilor prezidenţiale. Un fapt de o gravitate absolută. La Legea alegerilor prezidenţiale se poate apela, doar în caz de excepţie. Este vorba de situaţia în care un referendum naţional se desfăşoară în paralel cu alegerile prezidenţiale. Ori aşa ceva nu a existat pe 29 iulie. Plecând de la hotărîrea dată de BEC, repetăm, în interpretarea legii, inclusiv declaraţia preşedintelui CCR, Augustin Zegream, „orice lege lasă loc de interpretare”, reprezintă un abuz de drept.
Două curente în rândul majoritarilor
În sânul majorităţii parlamentare sunt două curente. Unul favorabil demiterii lui Traian Băsescu, vârf de lance fiind senatorul PNL, Ioan Ghişe, el înaintând conducerii PNL două proiecte de hotărîri parlamentare, una prin care documentul CCR se retrimite judecătorilor pentru a fi redactat conform Constituţiei şi a doua, prin care se decide demiterea lui Traian Băsescu. Un al doilea curent îi cuprinde pe cei indecişi, resemnaţi sau poate temători privind eventuale reacţii ale Bruxelles-ului, reacţii care, se ştie, au la bază dezinformările trimise de la Bucureşti de tabăra Băsescu.
Este foarte dificil să anticipăm cum se va termina plenul zilei de luni. Ioan Ghişe ne-a declarat duminică seara că este optimist şi că semnalele primite de la colegi lasă să se întrevadă o opţiune clară pentru demitere. Totuşi, senatorul liberal şi-a manifestat dezamăgirea faţă de intenţiile unor colegi de-ai săi. Ghişe ne-a relatat că la un post TV, deputata Alina Gorghiu a afirmat că boicotează plenul „pentru a nu gira o ilegalitate”.
O declaraţie „ciudată” a dat la Realitatea TV şi „playmaker”-ul PSD, Viorel Hrebenciuc: „Conform legii, nu este loc de surprize. Practic, mâine se citeşte motivarea Curţii Constituţionale, după care se publică în Monitorul Oficial şi devine oficială reîntoarcerea lui Băsescu la Cotroceni. (…) Din ceea ce ştiu eu, nu cred că există altă posibilitate astăzi şi ştiu bine legea”. Rugat să se pronunţe asupra iniţiativei lui Ioan Ghişe, social-democratul şi-a mai nuanţat poziţia: „Este un parlamentar creativ şi inventiv, dacă a găsit o asemenea soluţie, o vom discuta mâine” (luni – n.a.).
Vor avea majoritarii majoritate?
Presupunând că iniţiativa lui Ioan Ghişe va intra în dezbatere, se impune o întrebare: vor avea majoritarii, numărul suficient de voturi ca să adopte hotărîrile propuse de senatorul liberal? Cazul Alina Gorghiu este singular sau mai sunt şi alţii care vor boicota plenul? Se vor întoarce de pe litoral parlamentarii USL aflaţi în vacanţă? Reporterii Cotidianul au depistat numai pe o arie restrânsă din Mamaia doi parlamentari USL, unul venit chiar duminică seara. Pe hârtie, raportul de forţe este următorul: PSD+PNL+PC+UNPR au în total 238 de senatori şi deputaţi; cu USL votează sigur 4 parlamentari independenţi. De cealaltă parte, PDL şi UDMR au împreună 169 de senatori şi deputaţi şi mai sunt sprijiniţi de 4 independenţi. Nu am luat în calcul cei 16 deputaţi ai minorităţilor. De regulă, grupul minorităţilor votează cu majoritatea guvernamentală. Cvorumul de lucru este de 217 parlamentari, iar o hotărîre parlamentară se adoptă cu voturile majorităţii parlamentarilor prezenţi.
Ioan Ghişe ameninţat cu moartea
Senatorul PNL, Ioan Ghişe a declarat pentru Cotidianul.ro că a primit prin mail o ameninţare cu moartea. „Cel care m-a ameninţat, am verificat mail-ul, pare să fie din Canada. Oricum, eu am făcut o plângere la poliţie”, ne-a declarat Ghişe. El ne-a mai precizat că nu se lasă intimidat de ameninţare, chiar dacă bănuieşte că la origine este totuşi cineva din România.
Iniţiativele senatorului PNL
Senatorul liberal a trimis duminică pentru Cotidianul.ro cele două proiecte pe care intenţionează să le supună dezbaterii în Parlament. Le prezentăm integral, cu menţiunea – făcută chiar de către autor – că ar putea exista completări de ultimă oră.
Proiectul I
HOTĂRÂREA PARLAMENTULUI
privind rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui României suspendat, dl Trăian Băsescu, din data de 29.07.2012,
În conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea nr. 34/2012 a Parlamentului, plenul Camerelor Parlamentului, reunite în şedinţă comună, aprobă:
Art. 1. Hotărârea nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Trăian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisă la Curtea Constituţională pentru a se pronunţa doar cu privire la modul în care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
27 august 2012
Initiator Ioan Ghise, senator liberal de Brasov
Proiectul II
HOTĂRÂREA PARLAMENTULUI
privind rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui României suspendat, dl Trăian Băsescu, din data de 29.07.2012,
În conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea nr. 34/2012 a Parlamentului, plenul Camerelor Parlamentului, reunite în şedinţă comună, aprobă:
Art. 1. Parlamentul României ia act şi constată cu privire la faptul că prevederile existente la pct. 1. şi 2. din dispozitivul Hotărârii nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Trăian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 146 lit. i) din Constituţia României.
Art. 2. Parlamentul României constată că prevederile de la pct. 3., 4. şi 5. din dispozitivul Hotărârii nr. 6/2012 a Curţii constituţionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Trăian Băsescu, şi la confirmarea rezultatului acestuia nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 146 lit. i) din Constituţia României.
Art. 3. Parlamentul României constată că preşedintele României, Trăian Băsescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constituţia României.
Art. 4. Parlamentul României constată că functia de presedinte al Romaniei este vacantă, potrivit art.97, alin 1 din Constitutia Romaniei.
Art. 5. In termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presdinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constitutia Romaniei.
Art. 6 – Prezenta Hotarare se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
27 august 2012 Initiator – Ioan Ghise, senator liberal de Brasov
Lucian Gheorghiu
sursa: cotidianul.ro
Adauga comentariu