Analize și opinii Politică

Incepe goana dupa petrolul Somaliei

Britanicii, canadienii, chinezii şi americanii sunt implicaţi într-o cursă secretă pentru resursele somaleze, în condiţiile în care securitatea în această ţară pare să se fi îmbunătăţit.
Firma canadiană Africa Oil a demarat luna trecută primele exploatări de petrol din Somalia, din ultimii 21 de ani. Marea Britanie e şi ea implicată într-o „cursă secretă cu miză mare pentru petrolul somalez”, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.

Londra oferă Somaliei ajutor umanitar şi în domeniul securităţii, în speranţa obţinerii de privilegii în viitoarea industrie petrolieră a acestei ţări, devastată de două decenii de război civil. Pentru prima dată după 21 de ani, securitatea în nordul Somaliei permite exploatările, în condiţiile în care situaţia din Iran ameninţă să genereze o criză mondială a petrolului.

Săptămânalul britanic „The Observer” dezvăluie că, în prezent, au loc discuţii între oficialii britanici şi guvernul de tranziţie somalez privind exploatarea rezervelor de petrol din nord-estul ţării. „Am vorbit cu un număr de oficiali britanici, unii s-au oferit să ne ajute cu managementul viitoarelor venituri din petrol. Ne vor ajuta să construim capacităţile de a maximiza viitoarele câştiguri din această industrie”, a declarat Abdulkadir Abdi Hashi, ministru pentru Cooperare internaţională în provincia Puntland, din nord-estul Somaliei. Hashi a mai spus că Somalia caută un parteneriat cu firma British Petroleum (BP) pentru ca aceasta „să ajute la explorarea şi construirea instalaţiilor petroliere”.

Primele extracţii, în circa 20 de zile

Săptămâna trecută, premierul britanic, David Cameron, a găzduit la Londra o conferinţă internaţională pe tema Somaliei, promiţând ajutoare, inclusiv financiare, şi asistenţă în combaterea terorismului. Summitul a fost urmat de o vizită-surpriză a ministrului britanic de Externe, William Hague, în capitala somaleză, Mogadishu,  unde a vorbit despre „naşterea unei oportunităţi” de a reconstrui ţara.

Ministrul Abdulkadir Abdi Hashi, care a încheiat contractul cu firma canadiană Africa Oil, a declarat că primele extracţii vor avea loc „în următoarele 20-30 de zile”. Compania estimează că ar exista circa 4 miliarde de barili (valorând circa 550 de miliarde de dolari la preţurile actuale) în cele două câmpuri petrolifere concesionate în Puntland.

Britanicii şi canadienii nu sunt singurii care speră să obţină o parte din resursele petroliere ale Somaliei. Firme chineze şi americane sunt printre cele care şi-ar fi exprimat interesul privind potenţialul petrolier al Somaliei, scrie „The Guardian”. Compania de stat chineză China National Offshore Oil ar fi printre acestea. Joi, în ultima zi a conferinţei de la Londra pe tema Somaliei, companiile BP şi Shell au anunţat o iniţiativă de susţinere a proiectelor de creare de joburi  în regiunile de coastă ale Somaliei.

Potrivit unor informaţii, o filială a Shell obţinuse concesiuni pentru exploatarea petrolului în Puntland înainte de decăderea Somaliei în război civil, în 1991. Un purtător de cuvânt al BP a declarat pentru „The Guardian” că deocamdată „nu există planuri” de a lucra în Somalia  şi că niciun oficial al său nu a vizitat recent această ţară.  Cercetările indică faptul că provincia Puntland are potenţialul de a produce 10 miliarde de barili, ceea ce ar plasa Somalia între primele 20 de ţări producătoare de petrol ale lumii.
Potenţial petrolier şi în Oceanul Indian

Depozitele estimate a exista în zona somaleză a Oceanului Indian ar avea potenţial de producţie comparabil cu cel al Kuwaitului, adică peste 100 de miliarde de barili, potrivit oficialilor somalezi. Dacă cifra ar fi reală, resursele Somaliei le-ar depăşi pe cele ale Nigeriei şi ar propulsa ţara pe locul al şaptelea pe plan mondial la rezervele de petrol. „Singurul mod în care putem plăti companiile occidentale este în natură, cu resurse naturale, la valoarea lor corectă de piaţă”, a declarat premierul somalez, Abdiweli ­Mohamed Ali.

10 miliarde de barili este potenţialul de producţie al provinciei somaleze Puntland.

Stat eşuat, devastat de războiul civil

Somalia este adesea descrisă drept „un stat eşuat” şi este una dintre cele mai sărace ţări ale lumii. Zona sa de coastă a devenit una dintre cele mai periculoase arii maritime, unde piraţii atacă navele internaţionale din Oceanul Indian. Din 1991, niciun guvern central nu a controlat în întregime Somalia, în ciuda mai multor încercări. Partea de nord-vest a ţării, provincia Somaliland, este relativ stabilă, condusă de un guvern autodeclarat, dar nerecunoscut. Regiunea autoguvernată Puntland, în nord-est, se declară autonomă, dar nu independentă.

Guvernul Federal de Tranziţie, recunoscut de ONU, SUA şi Uniunea Africană, care cuprinde şi o facţiune islamistă, controlează numai o parte din capitala Mogadishu şi teritorii din centrul Somaliei, şi a reconstruit instituţii de stat precum Armata somaleză. Acest guvern, asistat de drone americane, se luptă în prezent cu mişcarea islamistă al Shabab, care controlează părţi mari din sudul Somaliei.

Cabinetul somalez este condus de premierul Abdiweli Mohamed Ali, care are atât cetăţenie somaleză, cât şi americană, şi studii postuniversitare la Harvard. Guvernul pregăteşte alegeri la nivel naţional în acest an.

Autor: Ana-Maria Vieru
sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu