‘Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august — septembrie 2014, din județul Botoșani, în urma unor sesizări locale. Un număr de 10 din 10 probe testate — provenind din județul Botoșani — a ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Greenpeace a contactat autoritățile cu atribuții de verificare în domeniu — Comisariatele Județene ale Gărzii Naționale de Mediu și Direcțiile Agricole Județene, pentru a afla informații în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor și măsurile luate în aceste cazuri.
‘Din mare parte dintre răspunsurile primite de la autorități reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) și ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite și s-au aplicat sancțiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziții de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost și verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieșit chiar faptul că autoritățile cu responsabilități de monitorizare și control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, în speță de echipamente adecvate pentru testare și de laboratoare’, se mai spune în comunicat.
În aceste condiții, Greenpeace solicită Guvernului României să dispună inspectarea de urgență a locurilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic și distrugerea acestora pentru a evita contaminarea.
În prezent, singurele plante modificate genetic autorizate pentru cultivare în Europa și în România sunt porumbul MON810 și cartoful Amflora de la BASF, precizează sursa citată. (AGERPRES)
Sursa: Financiarul.ro