Pe 20 august s-a marcat Earth Overshoot Day- ziua în care populația de pe întreg Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera într-un an de zile. Pentru restul anului 2013, funcționăm în sistem de deficit- adică vom consuma peste ceea ce ne poate da natura, lăsând o planetă mai săracă în resurse pentru noile generații.
„Nu este o noutate pentru nimeni faptul că societatea noastră consumă mai mult decât poate produce planeta. De câțiva ani auzim această avertizare și începem să ne obișnuim cu ideea. Noutatea care trebuie să ne dea de gândit și poate să ne și sperie puțin este accelerarea din ce în ce mai accentuată a acestui proces. Dacă până acum vorbeam de un proces lent, care urma să afecteze în mod decisiv generațiile viitoare, ne dăm seama că, de fapt, perspectiva în timp se micșorează și începe să fie tot mai clar că efectele nefaste ale consumului pe deficit își vor face simtită prezența din ce în ce mai mult pe termen mediu și scurt. Dacă anul trecut pe 22 august ajungeam la capacitatea de susținere a planetei noastre, anul asta atingem această limită cu 2 zile mai devreme ; și totuși, în loc să ne schimbăm atitudinea, apăsăm pedala de accelerație. Ne comportăm ca multe companii mari care accesează credite uriașe și care, atunci când își văd executorii la poarta sediului, apelează la alți creditori. Din păcate, în cazul de față, executorii au pus piciorul în prag”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.
Epuizarea stocurilor și acumularea de deșeuri și emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze și, în final, să colapseze. Impactul consumului excesiv se vede deja, în diverse fenomene: lipsa apei, deșertificarea, eroziunea solului, scăderea productivității solurilor, defrișările și fenomenele negative cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, colapsul unor stocuri de pește și schimbările climatice.
Pe baza datelor referitoare la amprenta ecologică – acestea arată volumul resurselor naturale, indicii demografici, cât de mult consumăm, cât de eficient producem și cine – ce și cât consumă – partenerul WWF, organizația Global Footprint Network, a creat această zi în spațiul public pentru a crește conștientizarea și pentru a stimula acțiuni în jurul problemei de consum în exces.
Amprenta ecologică (Ecological Footprint) măsoară necesarul de sol productiv și apă pentru producerea bunurilor și resurselor consumate de populație și pentru neutralizarea emisiilor și deșeurilor. Amprenta ecologică ia în considerare și progresele tehnologice realizate pentru adresarea impactului negativ uman asupra planetei.
Consumul excesiv sau amprenta ecologică negativă înseamnă că avem nevoie de o planetă și jumătate pentru susținerea traiului nostru. Acest lucru este dat de explozia demografică și de consumul mare din țările dezvoltate. Creșterea nivelului de consum pe cap de locuitor în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare lasă un volum mai mic de resurse pentru ceilalți. Pe de altă parte, creșterea populației e un fenomen ce presupune să împărțim resursele finite pe care le avem cu mai mulți oameni – la nivel personal, acest lucru înseamnă că trebuie să ne schimbăm obiceiurile de consum.
Cât consumă România?
În România, amprenta ecologică este de 2.7 hectare pe cap de locuitor, în condițiile în care planeta poate oferi 1.8 hectare de teren și apă. Cauza este dezvoltarea haotică în domeniului construcțiilor din ultimele decenii, dar și exploatarea resurselor: extracția mineralelor, transportul, conversia spațiilor verzi, extinderea construcțiilor, inclusiv în arii protejate, defrișările.
Schimbările climatice sunt un efect major al consumului excesiv, prin utilizarea combustibililor fosili ce eliberează în aer cantități uriașe de dioxid de carbon pe care planeta pur și simplu nu le mai poate absorbi. De aceea, reducerea semnificativă a amprentei de carbon este un pas absolut esențial pentru ca fenomenul de overshoot să fie redus, ritmul schimbărilor climatice să fie încetinit și pentru ca noi să trăim în limitele planetei.
Jim Leape, Director General WWF spune: „Natura este fundamentul pentru sănătatea și prosperitatea umană – însă momentan consumăm mai mult decât aceasta ne poate oferi, cu resursele sale finite. Raportul Planeta Vie realizat de WWF arată clar că cerințele oamenilor depășesc capacitatea planetei de a le satisface – pe scurt, cerem mai mult decât avem”.
În 1961, anul în care a fost fondată organizația WWF, oamenii utilizau două treimi din resursele naturale, iar majoritatea țărilor încă aveau rezerve ecologice. Deci, amprenta noastră ecologică era mai mică și putea fi suportată.
Acest lucru nu mai e valabil acum. Însă acționând, putem răsturna tendința negativă. Cum?
Alegând să ne „reducem datoria”, să consumăm cât mai puțin. Alegând energia din surse curate și regenerabile care ajută la reducerea emisiilor ce ne afectează grav clima, oceanele și calitatea aerului. Prin utilizarea puterii enorme pe care o avem ca și consumatori – alegerea produselor locale, ecologice și a celor recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificări precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru pește și fructe de mare.
Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) este întocmit de WWF în parteneriat cu Global Footprint Network la fiecare doi ani. Pentru ediţia 2012, cercetarea a fost efectuată pe mai mult de 9.000 de populaţii animale, aparţinând unui număr de 2.688 de specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni şi peşti. Ediţia 2012 a raportului dezvăluie un trend alarmant: Indexul Planeta Vie a scăzut cu 30% în comparaţie cu anul 1970. Mai mult, speciile tropicale au înregistrat un declin de 60% în ultimii 40 de ani. Studiul a identificat o pierdere alarmantă a biodiversităţii în ţările cu venituri mici, în timp ce ţările dezvoltate trăiesc într-un fals paradis, alimentat de un consum excesiv, care generează emisii semnificative de dioxid de carbon. Următoarea ediție a raportului este programată pentru septembrie 2014.
Sursa: Think Outside the Box
Foarte trist, dar adevarat.
Din pacate omenirea nu invata inca din greseli, din istorie. Foarte probabil ca o sa ajungem la punctul fara intoarcere, la care nu se va mai putea redresa clima, ecosistemul, etc… cu alte cuvinte Apocalipsa…
Sigur ca oamenii au un impact negativ foarte mare asupra planetei si sigur ca daca sunt mai multi oameni, inseamna un impact mai mare. Dar faza cu “planeta nu poate susţine atâţia oameni” este o manipulare ordinară lansată pe toate canalele (inclusiv WWF) de catre cei care conduc lumea din umbră, pentru a justifica reducerea numărului populaţiei (cum se intampla de exemplu prin vaccinuri in Africa). NIMENI NU POATE STII EXACT CATE PERSOANE POATE OBIECTIV SUSTINE PLANETA PAMANT. Pe ce se bazează când spun asta, ca planeta nu poate sustine 7 sau 9 mld oameni? Este o manipulare! Ganditi-vă doar la faptul că in Europa vreo 40-50% din mancare este aruncată la gunoi. Pai…daca nu mai aruncam mancarea la gunoi – IETE MANCARE de unde sa sustinem populatia. Problema este la managementul capitalului natural si gestionarea resurselor naturale. Proasta gestionare a mediului si supraexploatarea resurselor (NU PENTRU SUPRAVIETUIREA POPULATIEI, ci pentru inavutirea ilegala si imorala a unor baieti deştepti), astea sunt problemele, nu faptul ca planeta nu face fata. Ea ar face fata si mai multor oameni, doar ca treburile sunt gestionate DE OAMENI CORUPTI, DE REA CREDINTA SI IMORALI, care se afla la conducerea statelor nationale, la conducerea imperiilor (SUA, UE) si la conducerea din umbra a lumii.