Politică

IN CAPCANA

Romania a nimerit in capcana. Suntem cu totii ostatici ai unei clase politice iresponsabile. Doua partide care au format o “alianta
pentru Romania” acum isi demonstreaza adevaratele caracteristici morale. Soarta poporului nu este pe ordinea de zi a coalitiei. Pe ordinea de zi a coalitiei sunt exclusiv planuri de razboi intre partidele politice.

Responsabilitatea fata de tara si popor a ajuns la cote minime. Noi credeam, la modul cel mai sincer, ca existau sanse reale ca macar de dragul instinctului de supravietuire, liderii monstruoasei coalitii sa pastreze guvernul Boc pana la alegerile prezidentiale. Nu a fost sa fie. Cel mai probabil, escapada verbala a ministrului de interne a fost o improvizatie proasta, soldata cu efecte dezastruoase. Domnul Nica a facut public un fapt bine cunoscut de fiecare cetatean al acestei tari: la noi se face turism electoral. Din pacate, primul ministru nu a reusit sa faca fata acestui adevar, s-a simtit cu musca pe caciula si a dorit numaidecat sa-l demita pe cel care a indraznit sa spuna cu voce tare un lucru pe care-l stie toata lumea. Suntem departe de a crede ca ministrul de interne este vreun cavaler al dreptatii. Evident, Dan Nica este un politician ca oricare altul. In cazul dat, s-a intamplat sa spuna adevarul, cel mai probabil fara sa se gandeasca la consecinte.

Partea deosebit de negativa a situatiei curente consta in faptul ca intr-o perioada de maxime probleme economice, tara traieste fara un aparat administrativ si decizional functional. Perioada de pana la alegeri prezinta o serie de provocari extraordinar de serioase chiar si pentru administratorii cei mai iscusiti. In conditiile in care administratorii treburilor statului sunt preocupati de lupta politica, problemele vor ramane nerezolvate, iar consecintele acestora se vor acumula intr-o sinergie ingrozitoare, care va avea potentialul sa duca la dezintegrarea sistemului institutiilor statului. Este foarte grav cand o nava ramane fara timonier in larg, dar este mult mai grav atunci cand o nava ramane fara timonier pe timp de furtuna. In cazul nostru, Romania este aidoma unei nave lasate fara control in larg, pe timp de furtuna si pe un curs de coliziune directa cu un aisberg care se numeste “criza economica”.
Mai avem o speranta. Speranta nu tine de clasa politica existenta sau de actiunile FMI sau ale Comisiei Europene. Speram la trezirea din letargie a compatriotilor nostri. Odata si odata trebuie sa se trezeasca. Clasa politica a jefuit poporul, l-a batjocorit, l-a mintit, i-a dat palme si l-a calcat in picioare. Daca nici ultimele actiuni iresponsabile ale clasei politice nu trezesc poporul la actiune, atunci va trebui sa constatam fie o coma de gradul IV a spiritului national, fie o moarte clinica a identitatii nationale. Nu este posibil ca un popor care a suferit atat de mult de pe urma exceselor clasei politice sa nu-si doreasca sa-i sanctioneze pe politicieni. Dorinta conteaza cel mai mult. Orice inventie, orice progres politic sau social se datoreaza unei necesitati constientizate, dar nesatisfacute. Atunci cand dorinta se transforma in necesitate, poporul devine extraordinar de inventiv si rezolva probleme care par lipsite de solutii. Una dintre problemele pentru care, aparent, nu exista solutii este problema reformei clasei politice, dar noi credem in capacitatea de creatie a romanilor. Important este sa se trezeasca din somn si sa-si doreasca o reforma radicala. Daca va exista aceasta dorinta, se vor gasi si solutii. Romanii au inventat stiloul si motorul cu reactie, inseamna ca vom inventa si o solutie de “remaniere” a clasei politice.

sursa: cronicaromana.ro