Analize și opinii Politică

Iluzia libertatii. Suntem mai liberi decat un iobag in evul mediu?

taranImediat va ridicati capul cand cititi acest titlu. Cum puteti sa intrebati asa ceva? Asta e prea mult chiar si pentru voi, cei de la TOTB. Pai nu au fost atatea revolutii? Nu am creat mii si zeci de mii de legi? Nu suntem liberi sa facem tot ce vrem? Evident, in limitele impuse de societate. Asta e deja un lucru general acceptat. (Magor Csibi)

Sau nu?

Pentru ca daca e ceva interpretabil deja e si discutabil. Libertatea e extrem de relativa. Probabil libertatea din Europa nu se aseamana libertatii percepute in Africa sau in America de Sud. Sau probabil ca vecinul meu, pensionar, care traieste singur si se chinuie sa supravietuiasca, are o alta definitie a libertatii decat definitia adoptata de mine.

Asa ca, chiar daca la prima vedere o intrebare asemanatoare celei din titlu poate sa va revolte, daca ne gandim putin, ne dam seama ca poate fi o tema de dezbatere. Evident ca suntem liberi. Liberi cat ne lasa statul. Ca taxele, impozitele, obligatiile nu sunt optionale. Trebuie sa respect legile, chiar daca nu sunt de acord cu ele sau chiar daca nu stiu de existenta lor. Si in Romania se pot vota cate o suta de legi intr-o zi buna a parlamentarilor.

Libertatea obliga deseori cetatenii la multe lucruri. Iar obligatiile statului, ale autoritatilor, sunt percepute foarte lax, chiar de ei insisi.

Chiar daca avem libertati multe, avem si obligatii pe masura. Statul ne obliga, bancile ne obliga, primarii ne obliga, conturile noastre reale si virtuale ne obliga si societatea ne conditioneaza.

Pe de alta parte, cei care stiu legile pe de rost se pot elibera de obligatiile impuse de acestea. Un avocat bun, un contabil bun are putine limite in societate. Interpreteaza tot, gaseste scapari, vicii de procedura, poate sa ascunda si sa descopere sume, marfuri si fapte cu cateva ecuatii si randuri simple. Asa ca exista libertate in societate intr-un mod cert.

Suntem liberi in exprimare, chiar daca nu ne asculta mai nimeni, suntem liberi in a ne deplasa oriunde, suntem liberi in a ne alege reprezentantii, chiar daca nu prea intelegem acest drept, suntem liberi in a crea si a abroga legi. Chiar daca legile sunt stabilite deasupra capetelor noatre, nu putem spune ca nu avem puterea de a le schimba, cu putina implicare. Ceea ce nu se putea face pana-n zilele noastre.

Argumente sunt de ambele parti. Insa ramane sa raspundem la intrebare: suntem sau nu mai liberi decat un iobag din Evul Mediu? Iar ca dezbaterea sa fie mai interesanta, am pus fata in fata un jurist si un jurnalist.

sursa: think.hotnews.ro