Actualul model economic al României este un clasic – repetăm, un clasic! – model de tip colonial, cu valoare adăugată joasă şi control integral al capitalului străin în axa majoră a economiei, model rezervat periferiilor de către centrul colonial (în cazul în speţă Vestul Europei). României îi este de fapt rezervat cel mai de jos dintre stadiile modelului de tip colonial: cel de anexă de consum, care nu este nici măcar integrat centrului precum este atelierul. Cum s-a ajuns aici doar cei ce vor să nu vadă evită subiectul: prin rapt de tip colonial, prin preluarea de către capitalul centrului a punctelor strategice şi sectoarelor de forţă ale economiei.
Cum se poate ieşi din această situaţie? Căci, dacă se admite a se discuta despre un nou model economic, înseamnă că se presupune că se poate ieşi din această situaţie! Apelând la istorie, nu există vreun dubiu că, din situaţia de colonie, nu se poate ieşi decât într-o anumită conjunctură internaţională, iar în momentul de faţă conjunctura internaţională nu este favorabilă nici chiar unei încercări, darămite unei reuşite!
Un nou model economic pentru România este înafara discuţiei în conjunctura actuală. Dar să admitem că putem aspira nestingheriţi la un nou model economic! Atunci însă întrebarea firească este cine ar urma să-l construiască. Desigur, cineva interesat într-un asemenea model şi care să aibă şi putinţa s-o facă! Să fie vorba de statul român?! Deposedat de controlul direct şi indirect asupra economiei, statul, şi să vrea, nu mai poate! Nu mai dispune nici de resurse, nici de pârghii care să redirecţioneze resursele aflate în mâna altora! Fără resurse şi fără pârghii, statul este ca şi inexistent din punctul de vedere al construirii unui nou model economic.
Cine ar mai putea fi interesat şi cu potenţe de implementare? Desigur, capitalul privat autohton. Acesta însă, slab tehnologic şi financiar prin însăşi scurta sa istorie şi trimis la văcsuit ghete de către capitalul străin, rămâne o opţiune în domeniu poate doar pentru secolul următor.
Singura forţă aptă de a construi un nou model economic ar fi fost capitalul privat autohton la spate cu capitalul public, dar, prin dispariţia practic a statului, această şansă nu mai există.
Nu întâmplător, tocmai cei cu contribuţia cea mai mare la demolarea economiei româneşti vorbesc de rolul precumpănitor al capitalului străin. A aştepta însă mântuirea sau un nou model economic de la capitalul străin este o pură naivitate. Capitalul străin a fost cel care a adus România unde România este acum din punct de vedere economic! Nici nu se pune problema dacă onor capitalul străin este interesat sau nu de un nou model economic în România! Căci, pur şi simplu, nu este treaba lui! Treaba lui este profitul. De aceea a venit în România şi asta va urmări în România, în veacul vecilor! Pe mâna capitalului străin, România va rămâne mereu o colonie şi va muri subdezvoltată cu dragul ei de capital străin de gât!
Autor: Ilie Serbanescu
Sursa: Jurnalul.ro
Ati vazut cum se uita prompteristele la dl profesor ca are pareri diferite de directia data de proprietarul postului de tv ? zambesc, il intrerup, se uita pe furis la ceilalti invitati si parca vor sa spuna : “asta e, ne-a pus naiba sa-l invitam, scuzati-ne n-avem cum il opri, si-asa nu-l ia nici dracu-n seama”, etc. Apoi trec mai departe taindu-l de la jumatatea frazei, etc. Cu mine nu le-ar merge, ori le-as rusina grav, ori as pleca ostentativ din emisiune.
O posibila solutie…IESITI LA VOT si dati-le cat mai multe voturi NULE…!!! Doar asa legea lor electorala nu le vine in ajutor…Si nu vor accede in forul European Moca…Doar asa vor primi suturi de la UE pentru esecul alegerilor si comisioanele primite.
Ai fost ministrul reformei la un moment dat!
Dar nu se poate aspira macar la modelul Ungariei, Slovaciei ,Poloniei sau Cehiei? Nu se poate apela la ideea sau principiul de stat participativ in economie? Desigur principiul respectiv sa fie aplicat de o alta clasa politica…