În condiţiile realităţilor încurcate din zilele noastre, cine şi de cine protejează este foarte greu de stabilit. Pentru ţările slabe, de la periferii sau de la întretăierea puterilor, nici nu ştii care administraţie străină este mai rea: aceea eficientă sau aceea mai puţin eficientă? Actualmente, când tensiunile geopolitice s-au întărâtat atât de aprig după anexarea Crimeei de către Rusia, este extrem de interesant şi de relevant să se ia aminte la câteva experienţe din istorie.
Administraţia rusă a fost una slabă şi ineficientă, deşi Rusia a fost puternică şi victorioasă. A cucerit teritorii, a avut sfere de influenţă şi control extinse. Pe unde a fost a cheltuit însă resurse uriaşe. A adus cum se spune bani de acasă pentru a-şi menţine controlul şi influenţa! Vietnam, Etiopia, Angola, Cuba, Afganistan sunt afaceri politice şi militare de putere şi prestigiu, dar afaceri financiare eşec. Nici în Europa de Est, Rusia n-a realizat vreo afacere din punct de vedere economic. A furnizat materii prime pe care le putea plasa oriunde în lume primind la schimb din Europa de Est mărfuri care calitativ nu puteau fi plasate în Occident.
Controlul rusesc în Europa de Est n-a distrus economia locală, i-a întârziat dezvoltarea sau poate n-a racordat-o la progresul tehnologic, dar n-a desfiinţat-o. La antipozi, s-au situat influenţa şi controlul britanic sau oladez. Imperiul britanic n-a adus bani de acasă, ci a dus bani acasă! A trăit pe seama teritoriilor cucerite, le-a extras seva sistematic şi masiv. Chiar şi după ce le-a eliberat politic! Occidentul întreg trăieşte şi acum pe seama fostelor dar şi actualelor colonii devenite periferii de sine stătătoare cu numele. Este, în ansamblu, produsul unei administraţii eficiente! Uitaţi-vă la România! Până spre anul 2000 nici n-a existat pentru Occident. Nu o considera în sfera sa de influenţă.
În contextul slăbiciunilor Rusiei din aceea perioadă, Occidentul a schimbat foaia. A preluat România în NATO şi UE şi, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o! I-a luat sub control resursele naturale, distribuţiile de energie, băncile, pădurile, pământurile, industriile care îi erau de folos (pe restul dându-le la fier vechi), retailul, întregul rulaj al banului. N-a mai rămas nimic important (strategic cum se spune) în mâna românilor! Din punctul de vedere al controlului economic, românii au ajuns străini în propria ţară: un exemplu, pentru cărţile de istorie, de cucerire cu eficienţă de către străini a unui teritoriu, chiar dacă încă numit ţară!
Dacă Rusia – a cărei ameninţare este abil întreţinută de occidentali, în timp ce colaborează copios cu aceasta – ar încerca să treacă la cârma economiei din România, ar trebui să plătească sub formă de compensaţii investitorilor occidentali poate cât nici nu face, căci aceştia, pe ce au dat vreo 10 miliarde euro, îi vor cere vreo 100 miliarde euro. Aşa că, în privinţa unor asemenea scenarii, mai uşor cu pianul pe scări! România nu este Crimeea! Pentru că a trecut mai întâi pe la occidentali, care i-au luat tot caimacul!
Autor: Ilie Serbanescu
Sursa: Jurnalul National
Excelent articolul profesorului Serbanescu,un economist si un om exceptional cu gandire clara,un stil direct,logic,concis pe care semidoctii semioligofreni de la TV-uri il ignora,ca nu face rating ca Guta,Becali&co.Prostia tafnoasa,spectacolul politic cu”parasute”,femeia cu barba face insa rating.Romania…,vai mama ei.
Dar de cand vedeti si dvs. acest lucru, vizibil si previzibil inca cu zece ani in urma, cand si dv. ati facut parte din corul celor care vroiau sa privatizeze, oricum, dar repede. Cand spuneati ca ungurii, nici gand sa pretinda altfel de autonomie decat cea culturala. Trebuia sa simtiti acest lucru inca decand Petre Roman defila zilnic cu sloganul “Industria dvs. este un mormande fier vechi”, cand taranistii urlau sa retrocedeze urgent pamantul , cand noi nici nu eram pregatiti de retrocedari si multe, multe altele. V-am urmarit de multe ori la TV si sincera sa fiu, cand va vedeam ma enervam vazand atata lipsa de previziune dar si modul superficial de a privi fenomenele economice ce se derulau sub ochii nostrii. In sfarsit vedeti si dvs. realitatea. Si sa va mai spun ceva, nu stiu daca dvs. stiti acest lucru. Toate partidele parlamentare care au condus aceasta tara sunt vinovate, nu numai unele. Ei coabiteaza, colaboreaza foarte bine pentru mentinerea sistemului de distrugere a tarii, se cearta de forma pentru ca prostimea sa-i voteze doar pe ei pe principiul “voteaza-l pe opozantul celui pe care-l urasti mai mult”. Oricum, buna dimineata dle Serbanescu.
Sunt un barbat cam de varsta dvs.
Nu ne-am nascut egali.
Consider in consecinta ca diferentele de statut social sunt oarecum naturale.
Orice s-a intamplat in Dec.’89 se continua spre o relativa bunastare a membrilor valorosi ai societatii,aici sau in strainatate.
Pana la urma bunastarea este dorinta finala.
ROMANI! BASESCU VA CERE SA LUPTATI PT ROMANIA IMPOTRIVA INAMICULUI RUS, CARE VREA SA LASE ROMANIA FARA MARETII EI CONDUCATORI. NU INCAPE NICIUN MOMENT DE EZITARE. MERGETI DEGRABA LA COMISARIATE SI CERETI SA FITI TRIMISI PE FRONT. NICIO JERTFA NU E PREA MARE PT BASESCU, CONDUCATORUL IUBIT. TRAIASCA MARELE COMANDANT BASESCU 1ul… CE SE VA FACE ROMANIA FARA MINUNATII EI CONDUCATORI CARE AU FACUT DIN ROMANIA CEA MAI RESPECTATA TARA A LUMII, DACA VOR VENI RUSII SI NE VOR LASA FARA MINUNATII NOSTRI CONDUCATORI? ROMANI! DOVEDITI CA SUNTETI BRAVI SOLDATI SI NU CARPE. IMPREUNA CU NATO SI SUA VOM CUCERI LUMEA! FEMEI ROMANCE DATI DOVADA DE PATROTISM SI CERETI-LE SOTILOR, AMANTILOR, PRETENILOR VOSTRI SA MEARGA SA LUPTE PT CONDUCATORII IUBITI.
Eu cred ca sunteti mult prea pesimist, domnule Serbanescu. A scrie “controlul rusesc in Europa de est nu a distrus economia locala” mi se pare foarte subiectiv, cita vreme acestei economii nu i s-a permis dezvoltarea, ani si ani. Ginditi-va ce distanta era, in momentul anului ’89, intre economiile occidentale si economia tarii noastre. In ceea ce priveste influenta Occidentului de 20 de ani, a-i fi fost luate Romaniei toate resursele, de acord cu Dumneavoastra, partial(in sensul ca eu nu vad dracul asa de negru) dar uitati amanuntul ca furtul s-a produs cu larga participare a romanilor. Administratiile romanesti au admis aceste practici, le-au incurajat si oamenii din virfurile administrative s-au imbogatit. Si-au “vindut tara”, cu alte cuvinte. Cita vreme romanii muncitori nu au sanctionat aceste usor observabile manevre politice, inseamna ca isi merita, din plin, soarta. Si-atunci, de ce sa dam vina pe occidentali?
Luciana, zi-ne un pic, ce distanta era intre economiile din occident si cea romaneasca in 89? Ia citeste tu despre economia Romaniei pe vremea lui Ceausescu aici:
http://ceicunoi.wordpress.com/2013/07/29/despre-economia-romaniei-in-comunismul-ultra-nationalist-al-patriotului-nicolae-ceausescu-plata-datoriei-externe-pol153/
Nu mai pune botu la abureala marsava venita ca manipulare din vest, cu “industria romaneasca lasata de Ceausescu era doar fier vechi”!
FURTUL NU S-A PRODUS CU LARGA PARTICIPARE A ROMANILOR! Vorbesti de politicienii din conducerea tarii care au vandut Romania…PAI EI NU SUNT ROMANI!!! Au doar nume romanesc ca sa ii prosteasca pe cei ca tine. Cerceteaza o generatie doua in urma lor sa vezi ce gasesti. Iliescu, Petre Roman, Berceanu, Ponta etc. Da, administratiile din Romania au lucrat la distrugerea Romaniei, pentru ca administratiile erau CONDUSE SI CONTROLATE DE STRAINI!
Romanii se afla de 25 de ani intr-un proces premeditat si continuu de distrugere mentala. De aceea nu reactioneaza. Pentru ca sunt atacati la creierul capului si nu pricep ce se intampla in jurul lor. Detalii in textul de aici:
http://ceicunoi.wordpress.com/2013/07/05/romanii-sunt-distrusi-mental-premeditat-cum-se-obtine-distrugerea-mentala-a-popoarelor-manipulare-creier-gunoi-mediatic-mass-media-cenzurarea-informatiilor-ascunderea-adevarului-ocuparea-timpul/
Nu dam vina pe occidentali! Popoarele din Vest sunt formate tot din sclavi exploatati, ca si poporul roman, doar ca acolo e ceva mai multa bunastare in randul sclavilor muncitori. Nu dam vina pe occident, ci pe criminalii din mafia internationala care conduce lumea din umbra si care controleaza in prezent SUA, UE, NATO, FMI, BM etc.
Domnul Ilie Serbanescu nu numai ca are dreptate, dar este mult prea bland cu guvernele si corpratiile care, alaturi de FMI, au pradat Romania. Sigur ca politicienii au fost partasi, dar niciun politician cinstit care s-ar fi opus acestui tavalug al lacomiei si dorintei de dominatie economica nu ar fi rezistat la putere indeajuns de multa vreme pentru a pune Romania pe drumul independentei energetice, economice, pe care o merita si pe care o putea avea, incepand inca din anii ’90. Dracul capitalist este mult mai negru decit pare, iar democratia mult laudata fara masuri sociale ce se adreseaza oamenilor de rind, nu este altceva decit o iluzie… Daca noi nu ne avem de grija, marile puteri vor profta sa ne transforme intr-o colonie simpatica… pentru ca incanu ne-am pierdut simtul umorului (sau mai degraba al zeflemelei).
PLANUL OCCIDENTULUI A FOST FACUT INAINTE DE 89 SA DISTRUGA ECONOMIA TARILOR COMUNISTE CA TOTI SA EMIGRAM SI SA MUNCIM PE BANI PUTINI LA EI CA SA POATA SA LE SCADA NIVELUL DE TRAI SI CELOR DIN OCCIDENT CARE INAINTE DE 89 DE FRICA COMUNISMULUI IAU TINUT PE AI LOR CU UN NIVEL DE TRAI FOARTE BUN IAR ACUM NU MAI AU TEAMA DE COMUNISM CA LA INGROPAT VREA SI O SA REUSEASCA SA LE SCADA NIVELUL DE TRAI SA AJUNGA CA NOI SCLAVI ASTAI ADEVARUL
Luciana,presupun ca esti nascuta dupa 1989,altfel nu se explica opinia ta!
Cine a vazut politicieni cinstiti??
Utopic!!Politrucii tarii au scos Romania la Vanzare si apoi au sosit si Hienele care au rupt tara in bucati,indesand comisioane politicienilor mafioti/mercenari. Acum e poate prea tarziu,tot mercenarii sunt la putere!!!
Conducatorii mercenari,nu sunt patrioti.Din birourile lor se vad imparati domnind peste colonia Romania,gata oricând s-o mai inchine inca odata vasalilor occidentali…Pentru Ei,nu exista Dor de Mama sau Dor de Tara….!!!Poate, Dor de Putere si de Bani!!!!
Sunt prea multe idei intrun spatiu restrans si asta face ca textul sa fie controversat. Si eu sustin idea ca romanii au furat sau cel putin au fost incompetenti. Mereu am sustinut ca din furat se mai intoarce ceva in societate, dar din incompetenta si prostie nu se intoarce nimic. Dupa ce am vazut documentarul “Principiul puterii” (Imperialismul, Propaganda si Apocalipsa), in care americanii dezbateau noile informatii desecretizate dupa al doilea razboi mondial am tras o concluzie trista. Capitalistii au colaborat cu fascistii si comunistii, atat inaintea, dat si dupa cel de-al doilea razboi mondial, Europa a fost impartita intre ei (sa nu uitam si imparteala dintre fascisti si comunisti) iar populatiile au platit cu varf si indesat. Noi romanii am platit si la comunisti (uraniu, aur, petrol si cate altele) iar acuma tot noi platim restaurarea capitalismului, care a fost eliminat de Churchill si Roosevelt. Cu toate acestea eu zic ca perioada comunista ne-a asigurat totusi o independenta si pun mult la indoiala daca Romania s-ar fi dezvoltat mai mult daca ramanea capitalista. Cica initial eram si noi luati in calcul in Planul Marshall, cu toata impartirea est-vest, dar in final nu au vrut sa-l supere pe Stalin. De asemenea Europa Occidentala nu cred ca s-ar fi dezvoltata atat de mult, ma refer la tarile mai mici, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Italia, etc. daca nu ar fi fost competitia cu sistemul comunist. Pe de alta parte este de remarcat ca anii cei mai prosperi ai Romaniei au coincis cu perioada in care s-a dat drumul la initiativa privata si in care s-au luat imprumturi de la capitalisti. Dar sunt de acord cu autorul ca toate tarile imperialiste … au ajuns la nivelul de dezvoltare maxim pe baza bogatiilor luate din alte tari si din colonii. Civilizatia Occidentala are aceasta caracteristica. Dar problema ramane, pe noi (si alte tari cazute in aceasta plasa, chiar si Ungaria) cine ne ve dezbagubii, mai ales ca acuma costurile dezvoltarii acestor tari, a mentinerii acestei dezvoltari si a standardului lor de viata (ma refer la mediu sau consumurile de energie primara)se pare ca tot noi le vom plati !?!?!?
@Viorel…e
Vasalu’i vasal si stapanu’i stapan….”o inchina stapanilor”(tara)
Serbanescu ,un antioccidental pur sange, antiamerican si filorus stalp al antenei 3. Captalismul occidental e net superior la toate capitolele : proprietate privata, stat de drept, drepturile omului piata libera, tehnologie.
Romania nu a fost terminata de NATO si UE ci de noi prin politicienii si conducatorii nostri pe care i-am ales ca sa ne ,,CONDUCA” si care dupa 1990 si-au insusit averea Romaniei in detrimentul nostru, al poporului care azi trebuie sa plateasca. Asta este adevarul.
Romania, e o tara greu de distrus, daca nu chiar imposibil.
Daca compar situatie Romaniei cu a Angliei de exemplu… in Londra si alte orase vezi pe strada tineri drogati care cersesc bani pentru droguri. Deci care dintre aceste 2 tari este o tara distrusa? Romania sau Regatul Unit al Marii Britanii?
as mai spune dar e mult de scris pentru a demonta faptul ca Romania nu e o tara distrusa
Si d.p.d.v. economic se poate domonta faptul ca nu ne-au distrus altii economia la fel de bine cum pot argumenta de ce nu merge economia in Romania
Nu sunt nascuta inainte de ’89, Nelutu. Am avut doar privilegiul sa vad, in calitate de jurnalist, cum evolueaza mentalitatile oamenilor, de la “comunismul triumfator” inspre “economia de piata”, cum trece proprietatea de stat in buzunar privat, metodele folosite (si de romani si de straini) si chiar modul in care idealista presa de dupa ’89 a fost infestata de lacomia, care nu ne-a fost “injectata” din exterior.
Cit de bine era in comunism am experimentat ca studenta, de aceea apreciez acum valori ca libertatea (de exprimare, de miscare, religioasa), de care nici nu stiam ca exista, inainte de ’89.
Nu am naivitatea sa cred ca, in “satul global” poate evolua vreo economie de sine -statator, insa sunt tari in lume care gasesc solutii sa ofere mai multa demnitatea cetatenilor lor. Daca am avut nenorocul sa fim plasati, geopolitic, intr-un mediu nefavorabil, tot inteligenta noastra ar trebui sa ne scoata la liman. A-ti plinge de mila ori a da vina pe altii pentru nenorocirile tale intra in sfera atitudinilor infantile in fata provocarilor vietii.Probabil ca vom ajunge sa ne maturizam, atit individual cit si colectiv iar aceste dezbateri initiate de domnul Ilie Serbanescu chiar sunt de ajutor.
Domnul Mihai are perfecta dreptate. Economia Romaniei nu putea fi distrusa la Paris, Frankfurt, Bruxelles, Roma, etc. Ea a incaput pe mana unor nepriceputi, care au devenit corupti la nivel national si care s-au gandit c-a venit vremea sa fure cat puteau, de vreme ce nu mai existau legile lui Ceausescu si alte legi inca in functiune.
Inca ceva dle Serbanescu. Econonmia Romaniei n-a fost distrusa doar in ultimii 10 ani. Ea a fost iradicata de guvernul Roman si decretata falimentara in mod gresit. Schimbarile trebuiau facute in timp si graduat. Economia a fost distrusa in cei 25 de ani in grad mult mai mare decat a fost recladita, nu de catre NATO sau UE, ci de catre amatorii care nu s-au priceput la conditiile noi de piata.
Asa cum este ea distrusa acum, s-ar putea recladi din cenusa. Mult mai greu, dar nu imposibil.
Si cum nimic nu-i intamplator in univers, potrivit unor studii realizate inclusiv de NASA, singurul loc unde viata ar continua in urma unui atac nuclear se afla langa Mangalia, Pestera Movile, ecosistem perfect inchis ce poate sustine viata fara a avea nevoie de ceva din ext.;singurii care au acces sunt cercetatorii. Vb de o locatie situata pe un teritoriu cunoscut si sub numele de Gradina Maicii Domnului, spatiu in care au trait conf dovezilor istorice, stiintifice, primii locuitori ai Pamantului, ex scrieri mai vechi decat cele sumeriene care dateaza de 5000 de ani, descoperindu-se a fi cele de pe Tablitele de la Tartaria care dateaza de aprox 8000 de ani-una dintre civilizatiile importante ale lumii, cea geto-daca, in op pers, unul din motivele care a stat la baza falsificarii istoriei milenare a poporului nostru, generarii confuziei dintre termenii “român” si “rrom”, expresia “român” avand inteles peiorativ care potrivit dex inseamna iobag,serb,rob, ceea cea amprenteaza si influenteaza numele din iobagie, cf studiilor unor cercetori remarcabili (Vasile Rudan), circumstante care impun sa militam pt ca tara noastra, recunoscut fiind ca si prima tara crestinizata, cf dovezi care sustin similitudini intre religia straveche si crestinism, constienti de faptul ca atat natura umana cat si contextul social, ec, politic difera de la o etapa istorica la alta, in virtutea ev societatii, sa revina la denumirea antica-deziderat al poporului nostru in Proiectul de tara-apropos de a ne recladi din cenusa, precum pasarea Phoenix; schimbari benefice asemeni tuturor acelora la care recurgem in viata cotidiana, ex schimbarea locului de munca, a spatiului de locuit, in cariera, oportunitati diverse… Doamne ajuta!