Votarea unui proiect de lege care include numeroase clauze neconstituționale a umplut paharul toleranței pentru societatea civilă față de politicienii corupți care au ignorat și au desconsiderat opinia publică în ultimii 23 de ani.
Din 1 septembrie, mii de români au ieșit în stradă în 24 de orașe mari din țară și în alte 34 din întreaga lume. În fiecare zi, mulțimea care s-a adunat să protesteze împotriva proiectului minier s-a mărit pe zi ce trece, ajungând la 20.000 de protestatari, duminica trecută, iar numărul lor se preconizează că va crește la protestele anunțate astăzi, 15 septembrie (inclusiv la Londra, în fața Parlamentului).
Au promis că nu se vor opri până nu-și vor atinge scopul final: acela de a opri mineritul cu cianuri în România și în felul ăsta să prevină dezastrele ecologice de genul celui din 2000 de la Baia Mare, un oraș din nordul României. Pe termen scurt, cei care protestează doresc ca Parlamentul României să respingă proiectul de lege propus de Guvern și să includă Roșia Montană în UNESCO. Campania “Salvați Roșia Montană” este considerată acum cea mai mare mișcare civilă din România de la revoluție încoace.
Roșia Montană a supraviețuit numeroaselor valuri de cuceritori și deținători în ultimele două milenii, iar aurul său a furnizat resurse vitale pentru generații de armate, imperii expansioniste și regimuri totalitare. Planurile Gabriel Resources sunt de a distruge în 15 ani ceea ce a supraviețuit timp de 2.000 de ani. Moștenirea lor va dura la fel de mult: un lac de cianuri care va răspândi otrăvuri pentru următoarele milenii.
Apăsarea acestei „moșteniri” a trezit din amorțire noua generație de români care s-a săturat să mai suporte înșelătoriile unei clase politice, corupția și fraudele economice și acum sunt gata să protejeze bogățiile României și locul pe care îl ocupă în Uniunea Europeană și în lume.
Citiți articolul integral, in limba engleza aici.
Autor: Oana Romocea
Sursa: Huffington Post
Traducerea: Gandeste România
Are cineva certitudinea ca va exista o zi a datului cu subsemnatul in fata unei justitii care stie ce s-a facut din tara aceasta si carora sa le pese ? Sau ne amagim, ne incantam noi cu sperante ridicole ? Edestul ca suntem o mamaliga si niste prosti si n-as vrea sa mai fim si ridicoli.