Analize și opinii Politică

Harta care provoacă îngrijorare în Uniunea Europeană

Harta care provoacă îngrijorare în Uniunea EuropeanăZiarul Millyiet, în care apare  o hartă a ‘noii Turcii’, aduce în discuţie revitalizarea planurilor privind refacerea ‘Turciei Mari’ pe teritoriile fostului Imperiu Otoman. Potrivit ziariştilor de la Milliyet, realizarea acestor planuri ar fi posibilă după neaşteptatul apel al liderului rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, către susţinătorii săi de a pune capăt conflictului kurdo-turc, care durează de 30 de ani.

La 21 martie a.c., Ocalan a declarat în mod surprinzător o încetare unilaterală a focului între formaţiunea condusă de el, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi Turcia, ceea ce analiştii au numit un eveniment istoric. Apelul lui Ocalan, care ispăşeşte o detenţie pe viaţă începând din 1999 în închisoarea de pe insula Imrali, a fost difuzat atât în kurdă, cât şi în turcă.

”A venit timpul ca armele să fie reduse la tăcere, să oprim vărsarea de sânge a popoarelor turc şi kurd. Predaţi armele. Vom face trecerea de la lupta armată la lupta democratică”, a declarat Ocalan în discursul său adresat rebelilor kurzi.

Milliyet consideră că gestul lui Ocalan reprezintă un prim pas spre restabilirea unităţii dintre kurzi şi turci. Încă din vremea lui Kemal Atatürk, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia, ei se opuneau împreună grecilor şi altor creştini din regiunea Asiei Mici, notează agionoros.ru, care preia comentariile din presa turcă.

Restabilirea bunelor relaţii cu Israel (prin scuzele formulate de statul evreu, la 22 martie, pentru omorârea a nouă militanţi turci de către un comando israelian în mai 2010), prăbuşirea economiei Ciprului şi armistiţiul cu rebelii kurzi au generat entuziasm în presa turcă, notează site-ul menţionat. Mulţi analişti turci cred că Grecia şi Cipru nu pot să-şi realizeze planurile lor în privinţa exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze din Marea Egee şi, prin urmare, aceste ţări sunt în pragul unui colaps total.

În articolul său ‘Turcia Mare’, ziarul Hürriyet scria recent că grecii au fost învinşi pe toate fronturile şi că nu au nici o perspectivă istorică. ”Singurul lucru care le-a rămas (grecilor) este să spere milă din partea Turciei, care este posibil să i se facă milă şi să fie de acord să le dea o bucată din bogăţiile energetice ale Mării Mediterane”, scria sarcastic Hürriyet.

Potrivit presei turce, planurile expansioniste ale Turciei sunt susţinute de Germania, care este interesată de o exploatare comună a resurselor naturale din Marea Egee, dar şi de ”partenerii istorici ai Turciei”, SUA şi Israel.

sursa: realitatea.net

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In alt articol de aici http://gandeste.57studio-dev.com/general/tunurile-euro-babei/27510 scrie ca “Politicienii de casă ai Angelei Merkel o numesc afectuos Mutti, „mămica”, şi consideră că ţările din Sudul şi Sud-Estul Europei sunt nişte copii obraznici care trebuie puşi la colţ de Mutti”. E posibil ca si Romania sa (re)intre sub sfera de influenta a Turciei? Grecia si Cipru pierd pe toate fronturile; sa fie o coincidenta sau e mana Germaniei care, refacand zonele de influenta, ofera Turciei sud-estul Europei?