Politică

Guvernul maghiar vrea să naţionalizeze Bombardier MAV

mav_talentAchiziţionarea MKB Bank de la grupul german BayernLB se pare că a fost doar începutul campaniei de achiziţii majore pentru guvernul maghiar întrucât oficilialităţile din Budapesta au anunţat că intenţionează să naţionalizeze mai multe companii din sectoare strategice printre care şi producătorul ungaro-canadian de locomotive Bombardier MAV şi să achiziţioneze în totalitate participaţia la MVM, cel mai mare producător şi distribuitor maghiar de electricitate , scrie Budapest Business Journal.

“Vom ajunge în curând la o înţelegere cu acţionarul canadian al Bombardier MAV, iar până la sfarşitul anului guvernul maghiar ar putea să facă şi alte achiziţii, care vor necesita însă o modificare a bugetului”, a spus ministrul dezvoltării naţionale Miklós Seszták, citat de Portfolio.hu.

Bombardier MAV, companie mixtă deţinută în proporţie de 65% de compania canadiană de tehnologie aerospaţială şi feroviară, de 25% de MAV, compania feroviară de stat din Ungaria, şi de 10% de angajaţi, produce, modernizează, repară, testează şi proiectează vehiculelor de transport feroviar de pasageri pentru piaţa maghiară şi pentru cea internaţională, potrivit informaţiilor preluate de pe site-ul companiei.

Ministrul a adăugat că în sesiunea din toamnă parlamentul ar putea vota un proiect de lege prin care guvernul maghiar ar putea prelua în totalitatea participaţia la MVM. Statul maghiar deţine 99% din MVM.

În aprilie guvernul maghiar a achiziţionat participaţia majoritară în furnizorul de gaze naturale Fogaz de la compania germană de utilităţi RWE şi vizează ca până la sfârşitul anului să naţionalizeze companiile care se ocupă de administrarea reţelei de canalizare a Budapestei (FCSM) şi de administrarea spaţiilor publice (FKF). Un pachet de aproape 50% din acţiunile FCSM este deţinut de municipalitatea din Budapesta, iar altul de 25% este controlat de compania germană Berlinwasser Holding şi de cea franceză Veolia Water. În România Veolia Water este principalul acţionar al Apa Nova.

Autor: Liviu Popescu

Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu