Spre exemplu, potrivit legislatiei in vigoare, imobilele sunt impozitate in functie de scopul utilizarii lor, nu de statutul proprietarului (persoana fizica sau juridica) fara a tine cont de o minima logica economica: activitatea PFA e descurajata de legiuitor, care a decis sa puna o presiune financiara mai mare pe acest contribuabil de buna credinta, apartinand clasei de mijloc.
Insa, oricat de absurde ar parea actualele reglementari, Guvernul Ciolos promite sa ridice miza. Secretarul de stat Gabriel Biris (candidat ARD/Forta Civica la alegerile parlamentare din 2012) anunta impozitul pe nimic. Sau, mai bine spus, impozitul pe supravietuire, pentru ca singura conditie necesara platii acestei dari e ca persoana sa fie vie.
Intr-un interviu acordat recent jurnalistilor de la Republica.ro, secretarul de stat de la Finante, avocatul Biris, sustine ca incepand cu 2016, toate persoanele, inclusiv cele fara niciun venit, sunt obligate sa plateasca lunar contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) reprezentand 5,5% din salariul minim pe economie. Pentru prima data, un membru al Guvernului trece peste limita constitutionala a prezumtiei de nevinovatie si acuza fiecare cetatean roman fara venit pentru mai mult de sase luni de evaziune fiscala.
“Cum poți să zici timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”, se intreaba retoric domnul Gabriel Biris, incercand sa justifice o masura nu doar abuziva, dar si ilogica.
Da, evident ca exista in Romania persoane adulte care, pentru chiar mai mult de sase luni, poate pentru ani intregi, nu au realizat niciun venit. Cum au supravietuit? Cu greu. In alte cazuri, poate nici n-au supravietuit. Asa cum, cu siguranta, exista cetateni care practica evaziunea fiscala, inselandu-ne pe toti prin neplata contributiilor obligatorii. Nu e o analiza stiintifica, e o constatare de bun simt.
Problema de fond, pe care un avocat de succes precum domnul Biris m-as fi asteptat sa o sesizeze, tine de principiile democratiei. Sigur ca intr-o abordare sofista, poate chiar si-ntr-un regim fascist, solutia secretarului de stat Biris poate parea corecta. In fond, prin obligarea tuturor celor care declara ca nu obtin venituri la plata unor impozite, cei ce fac evaziune – un procent din totalul celor care sustin ca nu au niciun venit – vor fi scosi “la lumina”, cum ii place domnului Biris sa spuna, si fortati sa contribuie la buget. Simultan, insa, impotriva Constitutiei – vezi Art. 53, alin. 2, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati – si pornind de la prezumtia de evaziune fiscala (a se citi prezumtia de vinovatie), Guvernul comite un abuz asumat fata de toti cei care intr-adevar nu realizeaza niciun venit. Oameni de buna credinta – trebuie sa acceptam ca exista, indiferent de procent, si aceasta categorie de cetateni -, pe care domnul Biris nu vrea sa ii creada.
Masura propusa de Ministerul de Finante poate fi eficienta. Dar eficienta extrema si democratia nu sunt intotdeauna compatibile. Ar fi prea simplu sa fie asa. Ar fi indeajuns de simplu ca orice amator de politica sa poata guverna cu succes. Balanta eficienta-democratie e foarte greu de mentinut. Regimurile dictatoriale, de exemplu, sunt deosebit de eficiente dar, precum domnul Biris, nu se-ncurca in mici drepturi cetatenesti.
Dar daca acceptam ca din nevoia disperata de eficienta, putem suprima unele drepturi sau libertati si putem ingnora procentul de victime colaterale – nevinovatii pusi la plata, doar pentru a-i taxa si pe vinovati – cred ca tocmai am identificat reteta perfecta anticoruptie: o condamnare cu executare – pedeapsa medie pentru infractiuni de coruptie, sa zicem, medie – pentru fiecare demnitar. Actual sau trecut. Viu, sa fie, ca platitorul de CASS.
Cu siguranta, niciun corupt nu va mai ramane in libertate. E scopul nostru, al tuturor. Ar fi un succes, o eficientizare a luptei anticoruptie, nu? Sigur, se vor gasi cativa demnitari – poate ministri, poate secretari de stat, poate de la Finante, poate din alte ministere – sa-si argumenteze nevinovatia. Poate. Atunci, insa, il vom putea parafraza linistiti pe domnul secretar de stat Biris: „Dar ce-ai facut, ai trait din salariu? Nu cumva ai furat si inca nu avem noi probe?”
Sursa: PH Online