Politică

Guvernul Boc a adoptat scrisoarea catre FMI. Restrangerea unor drepturi pentru apararea securitatii nationale.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca Guvernul a adoptat scrisoarea de intentie catre FMI, care prevede taierea cheltuielilor bugetare, fara a-i aduce modificari. Prin masurile convenite cu FMI s-a ales raul cel mai mic si astfel nu se va “sufoca” mediul economic, a aratat Emil Boc.

Premierul sustine ca s-a optat pentru o “solutie sanatoasa”, cea de a nu creste taxele. “In continuare consumam mai mult decat producem”, a spus Boc. “Suntem nevoiti sa luam aceste masuri datorita contextului in care traim si a greselilor din ultimii 20 de ani”, a continuat el.

“In sedinta de Guvern am adoptat scrisoarea de intentie catre FMI si memorandumul suplimentar de intelegere cu Uniunea Europeana. Astazi, Guvernul si-a mentinut punctual de vedere potrivit caruia incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% sa se faca prin reducerea cheltuielilor bugetare si nu prin majorarea taxelor.

Am ales aceasta solutie pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic. O taxare ar fi omorat si acest ultimul resoret al revenirii economice. Cresterea impozitelor ar fi condus la inflatie, ceea ce ar fi muscat la fel de mult din buzunarul romanilor, prin micsorarea puterii de cumparare. Am ales raul cel mai mic”, a spus Emil Boc miercuri, dupa sedinta de Guvern.

“Si in aceste conditii de austeritate am luat decizia sa nu afectam cateva venituri minimale pentru a nu defavoriza cateva categorii sociale. Reducerile despre care am vorbit nu afecteaza salariul minim pe economie. In al doilea rand am pastrat pensia sociala minima garantata de 350 de lei – asta inseamna ca nimeni nu va avea o pensie sub aceasta valoare.

In al treilea rand, pastram venitul minim garantat, tot ca o forma de prevenire a saraciei extreme si pentru a ne asigura ca vom veghea ca acest venit minim sa ajunga doar la cei care au aceasta nevoie. Ministrul Muncii are un proiect pentru a elimina abuzurile. Cei care sunt cu Mercedesul in curte nu vor mai primi niciodata acesti bani”, a precizat primul ministru.

Alocatiile pentru copii nu se miscoreaza, cele pentru mame sunt reduse

Guvernul a stabilit ca alocatiile pentru copii si bursele pentru elevi si studenti nu vor fi afectate de masurile de austeritate, ca si unele ajutoare sociale pentru romanii cu handicap, invalizi, refugiati sau fosti detinuti politic.

“Masurile de austeritate nu afecteaza alocatia pentru copii. Orice copil beneficiaza pana la 2 ani de o alocatie pe care o va primi in continuare. Alocatia pana la varsta legala este asigurata in continuare. Alocatia pentru mame va fi redusa cu 15%. Nicio mamica nu primeste mai putin de 800 de lei”, a spus Boc.

Mai multe categorii sociale defavorizate vor beneficia in continuare de ajutoarele de la stat, a precizat premierul. Astfel, nu este afectata alocatia monoparentala, cea pentru copii cu handicap, nici indemnizatia persoanelor cu HIV, a celor cu handicap grav, cu handicap mediu, ajutoarele pentru refugiati, pensiile invaliziilor, ale veteranilor si ale persecutatilor politici.

“Bursele studentilor si ale elevilor nu sunt afectate de masurile de austeritate”, a mai spus Boc.

Guvernul isi asuma raspunderea pe doua legi

Emil Boc a mai precizat ca prima lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea vizeaza masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar. Aceasta lege are ca temei articolul 53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a unor drepturi, si va avea efect pana la 31 decembrie 2010.

Cea de-a doua lege vizeaza reglementarea pensiilor speciale. “Nu putem pretinde celorlati pensionari sa le reducem pensiile, dar sa mentinem pensiile speciale”, a spus Emil Boc.

Guvernul va dispune mai repede recalcularea pensiilor speciale, precum si reevaluarea dosarelor care vizeaza pensiile de invaliditate.

“Vrem ca aceste masuri sa asigure oxigenul Romaniei pentru a permite cresterea economica”, a aratat premierul.

Austeritatea, buna pentru investitii

Emil Boc sustine ca masurile de austeritate ne vor permite sa avem banii necesari pentru terminarea investitiilor in Romania.

“Banii pe care ii vom avea in buget ne vor permite sa terminam 500 de kilometri de drumuri judetene, 4.000 de locuinte ANL, centura municipiului Sibiu, Oradea, Cluj Napoca, Iasi, 400 kilometri de drumuri nationale.

Resursele financiare ne vom permite sa asiguram cofinantarea proiectelor europene, sa investim un miliard de euro in economia din mediul rural, cofinantarea la proiectele din domeniul mediului, al dezvoltarii regionale”, a aratat premierul.

Emil Boc a precizat si va fi pus in practica si un program de combatere a evaziunii fiscale, dar si un proiect de lege pentru a acorda sprijin firmelor intemeiate de tineri.

“Acest program de austeritate va fi aplicat si la nivelul agentiilor guvernamentale. Vom continua restructurarea, reducerea cu 20% a bunurilor si serviciilor, extinderea procedurii de achizitii publice”, a declarat Boc, aratandu-se sigur ca asa se vor crea premisele de relansare a economiei tarii.

Boc: “Este simplu sa-ti dai demisia”

Intrebat de jurnalisti daca ia in calcul demisia, in cazul in care masurile luate de Guvernul sau nu vor da roade, premierul a replicat ca “este simplu sa-ti dai demisia”, dar este mai greu sa duci la capat ceea ce ai inceput. “Ceea ce facem acum, facem pentru a putea pregati o crestere economica sanatoasa”, a incheiat Boc.

Restrangerea unor drepturi pentru apararea securitatii nationale

Premierul Emil Boc a explicat miercuri ca restrangerea unor drepturi, care reprezinta temeiul legal pentru reducerile de salarii si pensii, se va face pentru apararea securitatii nationale si a ordinii, in conformitate cu articolul 53 din Constitutie.

Intrebat la finalul sedintei Executivului, care este argumentul pentru care Executivul a decis restrangerea unor drepturi constitutionale, Emil Boc a declarat: “Ordinea publica si siguranta nationala (referirile din articolul 53 al Constitutiei la cele doua, n.r) ne permit sa facem acest lucru”.

Potrivit articolului 53 din Constitutie, “exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

De asemenea, legea fundamentala mai spune ca restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica si ca masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii, conform NewsIn.

Ce urmeaza?

Documentul aprobat de Guvern va fi transmis FMI, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finalul lunii iunie.

Membrii Cabinetului Boc se vor reuni din nou in sedinta, cel mai probabil duminica, potrivit unor surse guvernamentale, pentru a-si asuma raspunderea pe cele doua legi.

Boc: Salariul minim va fi 600 lei, pensia sociala minima – 350 lei

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Anca Bundaru

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu