Analize și opinii Politică

Guvernarea, ca afacere de familie

Asa cum am spus inca din titlu, guvernarea a devenit o profitabila afacere de familie. Pentru a fi primit in randurile acesteia, este obligatoriu sa porti costum portocaliu si sa fii luminat de flacara violet. Realitatea este alarmanta in Romania anului 2010. O Romanie in care somajul creste de la o zi la alta, iar firmele, supuse unei fiscalitati excesive, nu au alta varianta decat suspendarea activitatii. Criza isi lasa amprenta tot mai apasat asupra populatiei. Drama este generalizata. Institutiile au ajuns niste focare de coruptie si nepotism, in care politizarea se simte la tot pasul. De 20 de ani, clasa politica se multumeste sa vanda iluzii. Sa simuleze ingrijorarea fata de directia eronata in care se indreapta tara. Sa sustina ca austeritatea este o datorie a fiecaruia dintre noi. Continua sa ne minta, cu un tupeu fantastic, ca va fi bine. Nu se oboseste nici macar sa dea termene, vorbeste despre un ipotetic viitor in care bunastarea va ajunge si aici, pe taramurile mioritice. Ne scufundam in neajunsuri, problemele ne strivesc, privim in fiecare zi cu teama in suflet la tavalugul disponibilizarilor. Nu de putine ori rasuflam usurati. Ne credem binecuvantati ca am mai reusit sa ne pastram locul de munca. Chiar daca acesta este din ce in ce mai prost platit. Chiar daca salariul intarzie. Chiar daca uneori este micsorat. Am ajuns sa ne bucuram pentru putin. Pentru tot mai putin. Sa ne resemnam cu ideea ca suntem obligati sa ducem austeritatea asta blestemata doar pe umerii nostri.

Traim de peste 20 de ani in tara lui “merge si asa”. In tara unde guvernantii sfideaza totul. Unde banii publici iau doar drumul celor care stiu sa se vanda pe mai mult de 30 de arginti. Unde comisioanele risca sa devina mai mari decat costul lucrarii in sine. Unde decidentii zilei se multumesc sa promita si sa mimeze responsabilitatea. In Educatie, de peste 20 de ani “merge si asa”. Reforme esuate, ministri dornici sa schimbe totul dupa mofturile lor au dus la o scadere accentuata a calitatii actului educational. Scolile si liceele au ajuns, nu de putine ori, zone rau famate, in care copiii sunt expusi unor tentatii nocive.

La randul sau, sistemul judiciar este corupt, plin de interese si influente politice. Reforma exista doar in discursurile unor responsabili care se fac ca nu inteleg ca lucrurile nu pot continua in aceasta directie. Fara pedepse drastice impotriva celor care pactizeaza cu infractorul si continuand pe aceasta linie a musamalizarii unor acte grave de coruptie din interiorul sistemului, Justitia va continua sa se decredibilizeze din ce in ce mai mult. Inutil sa mai vorbim despre Administratie sau Sanatate, unde lucrurile sunt la fel de grave. Ca de altfel, in fiecare domeniu in care s-a acceptat, interesat, ca politica lui “merge si asa” sa detina majoritatea absoluta. Alesii nu vor schimbare. Ei prefera mocirla compromisurilor si a razboaielor pentru functii si privilegii. Ei sunt aparatorii haosului in societatea romaneasca. Nu au niciun interes ca Justitia sa fie credibila, ca in Administratie sa primeze principiul competentei, ca licitatiile sa fie incredintate doar celui mai serios ofertant…

Fara o schimbare radicala a acestei stari de lucruri, vom continua sa ne mintim. Si sa acceptam sa fim mintiti. Vremea lui “merge si asa” trebuie sa apuna. Este nevoie de o altfel de politica. De una a interesului national (perfect posibila), in care majoritatea covarsitoare a liderilor ultimilor 20 de ani nu mai are ce cauta.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Fara o schimbare radicala a acestei stari de lucruri, vom continua sa ne mintim. Si sa acceptam sa fim mintiti. Vremea lui “merge si asa” trebuie sa apuna. Este nevoie de o altfel de politica. De una a interesului national (perfect posibila), in care majoritatea covarsitoare a liderilor ultimilor 20 de ani nu mai are ce cauta.
    —————————–
    Ei,dragii mosului, cum credeti ca se poate da consistenta acestui lucru,adica cum poti sa-i smulgi pe actualii si fostii guvernanti de langa butoiul cu miere ? Credeti ca se poate democratic ? Aud ?Sau mai asteptam vreo 50 de ani dupa care o sa facem Marea Revolutie Socialista din Octombrie care se sarbatoreste in Noiembrie ?