Politică

Guvernantii – 80 la suta salariu, 100 la suta iresponsabilitate

In urmatoarele patru luni se vor face economii consistente la bugetul de stat. Ministrii Cabinetului Boc au decis sa renunte la 20 la suta, pe urmatoarele patru luni, din salariul de demnitar. Printr-o declaratie pe proprie raspundere, fiecare membru al guvernului a incercat sa arate electoratului cat de responsabila este clasa politica in fata vicisitudinilor crizei. Daca luam in calcul primele opt luni de guvernare si observam “performantele” economice ale liderilor Coalitiei, nu putem sa nu ne intrebam cum mai au tupeul cei care ne conduc sa isi mai incaseze chiar si cele 80 la suta ramase din salariu. Fiti siguri ca acesta nu reprezinta nici unu la suta din banii pe care alesii ii cheltuie in fiecare luna. De altfel, nici Videanu, nici Berceanu, nici Udrea, nici Ilie Sarbu, iar lista este lunga in Cabinetul Boc, nu stau in salariul de bugetar pe care il ridica in fiecare luna. Afacerile lor sunt la nivel inalt, grupurile de interese din jurul acestora cer, dar si ofera mult, asa ca cei 20 la suta mult clamati nu reprezinta decat o noua mostra ieftina de demagogie. Chiar daca nu ar primi niciun ban drept salariu sau chiar daca ar trebui sa aduca de acasa, la sfarsitul fiecarei luni, contravaloarea a doua, trei, cinci, chiar zece salarii, marea majoritate a ministrilor actuali ar accepta instantaneu sa se “sacrifice pentru interesul national”. In Romania anului 2009, in care Justitia se afla in cautarea unei reforme pierdute printre interese de partid si in care legea este aplicata in functie de grosimea plicurilor primite de magistrati, este inca posibil ca odrasla unui decident al zilei sa iroseasca, intr-o singura seara, salariul integral al taticului demnitar fara ca nimeni sa se oboseasca sa ceara sau sa dea vreo explicatie in acest sens. Alesii ne dau garantii ca nu vor fi probleme cu plata salariilor si a pensiilor pana la sfarsitul anului. 20 de miliarde de euro, banii care au inglodat milioane de romani in datorii, maresc tupeul liderilor. Acestia, prinsi pana la gat in compromisuri, interese si lupte politice, uita ca in 2010 nu va mai exista un nou imprumut care sa mai salveze Romania inca un an.

Din pacate, partidele privesc totul prin prisma prezidentialelor. Chiar daca Basescu, Geoana, Antonescu sau alt prezidential ar sti ca va castiga scrutinul din noiembrie, iar a doua zi tara va intra in colaps, ar accepta acest lucru fara nicio remuscare. Nu exista nicio diferenta intre cei mai sus mentionati. La fel de avizi de Putere, incapabili sa inteleaga ceva din drama unei tari care nu a ajuns inca la apogeul crizei, slugi ale cercurilor de interese care ii manevreaza ca pe niste marionete. Schimbarea de care se tot vorbeste nu se reduce doar la schimbarea actualului presedinte si a actualei Coalitii. Realitatea este ca tot liberalii, tot democrat-liberalii, tot social-democratii, intr-o formula sau alta, se vor regasi la guvernare. Astazi adversari, maine prieteni. O realitate trista care nu poate fi inlocuita decat cu una si mai trista. Somajul creste. Numarul firmelor care se declara invinse de fiscalitatea excesiva a unui guvern incompetent si arogant este tot mai mare. Economia continua sa piarda teren in fata crizei. Industria este afectata, agricultura lasata prada secetei, comertul a ajuns pe butuci. Nimic nu merge in Romania. Cu toate acestea, disperarea alesilor de a castiga prezidentialele si de a-si mentine privilegiile si imunitatea, se prezinta ca o suprema iresponsabilitate. Probabil ca vom supravietui pana la prezidentiale. Dar cand banii se vor epuiza, pentru ca nu ai cum sa tot iei, sa acoperi gaurile si sa rezisti cat timp pui tot mai putin in loc, iar miliardele imprumutate vor deveni amintire, realitatea economica va fi una devastatoare.

Cursul va sari de 5 lei, inflatia ne va aduce aminte de perioadele de trista amintire, somajul va scapa de sub orice control… Abia atunci populatia va ajunge pe culmile disperarii. Explozia sociala nu va ierta nimic in calea sa. Minciunile alesilor, bla-bla-urile de doi bani, isi vor dovedi ineficienta. In fata valului nemultumirilor populare, ei, alesii, vor incerca sa se ascunda in spatele muntilor de demagogie si interese. Insa vor fi spulberati ca niste personaje de trista amintire. Din fericire, sfarsitul aduce si un nou inceput. Unul in care populatia trebuie sa aiba singurul cuvant de spus.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Sa inteleg ca o punem de o noua revolutie? Sau de fapt, va fi o revolutie adevarata de data asta! Mi-ar placea sa vad parlamentari alergati cu ciomagul pe strada, asta ar fi chiar spectaculos!