Piata libera si-a vazut sfarsitul in fata crizei financiare, iar summit-ul G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) din aprilie de la Londra va semnala inceputul sfarsitului paradisurilor fiscale si al secretului bancar, sustine premierul britanic Gordon Brown intr-un interviu pentru The Guardian.
“Cei 40 de ani de ortodoxie cunoscuta ca si consensul Washingtonului pentru piata libera a ajuns la final”, a declarat Brown, care a spus in continuare ca nu doreste, totusi, intoarcerea catre “marele stat”.
In 1999, fostul premier britanic Tony Blair, seful stangii laburiste din acea vreme, lansa impreuna cu cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder un manifest intitulat “A treia cale” (in engleza) sau “Noul centru” (in germana), care sustinea ca doctrinele intr-o societate moderna nu mai au nicio relevanta si ca tot ceea ce conteaza este o buna guvernare si nu doctrinele. Ceea ce era important pentru noua orientare era piata libera si nu interventia administrativa a guvernelor pe piata libera.
Ceea ce sustine Gordon Brown acum este o intoarcere spre social-democratia clasica.
“Principiul laissez-faire si-a vazut sfarsitul. Cei de centru-stanga ar trebui sa fie destul de increzatori si sa spuna ca vechea idee conform careia pietele se autoregleaza s-a dus”, a mai spus Brown, premier al unui guvern de stanga, o stanga la putere in Marea Britanie de 12 ani.
De asemenea, Gordon Brown isi asuma intreaga responsabilitate pentru problemele sistemului bancar, care au adus recesiunea in Marea Britanie. Premierul britanic a spus in interviu ca regreta faptul ca acum zece ani (perioada in care a fost ministru de finante in cabinetul condus de Tony Blair) nu a facut mai mult pentru a cere o mai stricta regularizare a pietei financiare globale.
“Imi asum intreaga responsabilitate pentru actiunile mele, dar consider ca ne confruntam cu o problema mai mare de natura globala, dar si nationala. Poate acum zece ani, dupa criza asiatica, cand celelalte state au crezut ca asemenea probleme au disparut, trebuia sa fim mai duri, sa pastram asemenea probleme pe agenda cum am facut cu scutirea de taxe sau cu alte probleme de politica internationala”, a declarat Brown.
Liderul britanic a dat curs astfel solicitarilor opozitiei de a-si cere scuze admitand ca sistemul national de reglementare, la a carei implementare a ajutat in 1997, nu a fost in stare sa previna criza financiara. Cu toate acestea, el si-a aparat rolul in salvarea bancilor.
Totusi, Brown se dezice de socialism, desi nu o spune textual. Facand referire la summit-ul G20 din aprilie de la Londra pe care-l va gazdui, Brown a declarat ca intalnirea va fi cruciala pentru a vedea daca lumea va sfarsi in protectionism. Asta insa, a continuat premierul, va fi “drumul spre ruina”, amintind de intalnirea economica fara succes din capitala britanica din 1933, care nu a rezolvat recesiunea din acea perioada.
Potrivit lui Brown, summit-ul va marca “inceputul sfarsitului paradisurilor fiscale si al secretului bancar”. Marea Britanie, impreuna cu Franta si Germania cer sanctiuni impotriva paradisurilor fiscale, pentru a le impiedica sa “se mai strecoare printre fiscuri”. Brown sustine ca un sprijin enorm pentru combatere crizei il reprezinta ajutorul unor state mari precum China, cu rezerva valutara mare.
In cadrul unei intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Brown a declarat ca Beijingul si Bruxellesul colaboreaza indeaproape pentru a gasi solutii la criza. “Cred ca va exista un acord cu China cu privire la nevoia de a reforma sistemul international si asupra efortului fiscal si monetar necesar pentru a depasi aceasta provocare”, a declarat Brown la inceputul saptamanii.
In conditiile in care Partidul Laburist, condus de Brown, se afla in sondaje cu zece procente in urma Partidului Conservator, aflat in opozitie, premierul a declarat in cadrul interviului citat ca formatiunea pe care o conduce trebuie sa mai castige un nou mandat in fruntea tarii la viitoarele alegeri legislative din 2010.
El a argumentat ca numai “guvernele progresiste (toate guvernele comuniste s-au declarat progresiste – n.n.), de centru-stanga pot face fata unor probleme precum actuala schimbare mondiala”.
Potrivit lui Brown, recesiunea globala schimba perceptia publica cu privire la valorile de business, si oamenii nu mai cred ca o economie de succes trebuie sa se bazeze pe un nivel mare de risc.
“Majoritatea persoanelor doresc ca afacerile sa aiba aceleasi valori pe care le au in viata de zi cu zi. Vor sa sustina companiile si sa nu faca exces. Doresc sa-i sustina pe cei care isi iau responsabilitate si fara sa fuga de aceasta”, a mai spus Brown.
Socialist, dar nu pana la capat: Ce spune premierul
- Piata libera si principiul conform careia aceasta se autoregleaza au luat sfarsit in contextul crizei
- Imi asum intreaga responsabilitate pentru actiunile mele si pentru caderea sistemului bancar britanic
- Summit-ul G20 de luna viitoare de la Londra va marca inceputul sfarsitului paradisurilor fiscale si al secretului bancar
- Caderea lumii in protectionism ar insemna drumul spre ruina
- Numai guvernele progresiste, de centru-stanga pot face fata unor probleme precum actuala schimbare mondiala
- Este important pentru Marea Britanie ca Partidul Laburist sa castige un nou mandat in fruntea tarii la alegerile legislative din 2010
sursa: zf.ro
Adauga comentariu