Judecatorii au suspiciunea ca aceste „acte normative” sunt incompatibile cu drepturile omului. Sefa UNJR, Dana Girbovan: „Clarificarea raporturilor… este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean ca are acces la o justitie independenta si parte de un proces echitabil”
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin presedinta Dana Girbovan, a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condus de seful statului, Klaus Iohannis, sa ii comunice toate hotararile CSAT de reglementare a raporturilor serviciilor secrete cu justitia. Judecatorii vor sa afle numarul total al hotararilor CSAT referitoare la relatia dintre servicii – in special a Serviciului Roman de Informatii – si justitie, numarul, data adoptarii, obiectul concret si gradul de secretizare al acestora, precum si copii in extenso dupa toate acele hotarari care nu sunt clasificate.
Cererea UNJR, formulata marti 8 decembrie 2015, vine in continuarea demersului inceput in luna iunie 2015 – demers despre care Uniunea arata ca a fost „totalmente ignorat de institutiile ce aveau atributii in acest sens” (aluzie la CSM) -, cand judecatorii i-au solicitat presedintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in vederea verificarii tuturor hotararilor prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala. Tot atunci, UNJR a cerut verificarea compatibilitatii acestor hotarari CSAT cu tratatele internationale (CEDO), cu Legea fundamentala si cu Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege. Potrivit UNJR, pana la aceasta ora Uniunea nu a primit un raspuns.
Prezentam comunicatul UNJR:
“Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa ii comunice toate hotararile care privesc relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia. Solicitarea a fost facuta pe data de 8 decembrie 2015 in baza legii privind accesul la informatiile publice.
In concret, UNJR a solicitat numarul total al hotararilor CSAT ‘referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului, in special cele ale Serviciului Roman de Informatii, cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate’.
S-a mai cerut, de asemenea, numarul si data adoptarii acestor hotarari, obiectul concret al acestora si gradul de secretizare.
Nu in ultimul rand, s-a cerut CSAT ‘copie in extenso dupa toate hotararile amintite care nu sunt clasificate’.
Cererea formulata de UNJR vine in continuarea demersurilor incepute de judecatori pentru clarificarea relatiei dintre justitie si servicii secrete, demers ce a fost totalmente ignorat de institutiile ce aveau atributii in acest sens.
Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului presedinte Klaus Iohannis convocarea CSAT si verificarea tuturor hotararilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala.
De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilitatii acestor hotarari cu actele normative avand o forta juridica superioara, respectiv tratatele internationale privind drepturile omului, Constitutia Romaniei, Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii precum si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege.
Pana la aceasta data UNJR nu a primit un raspuns de la institutia sesizata pe data de 3 iunie.
‘Problema nu este ca exista o colaborare institutionala intre serviciile secrete si justitie, ci faptul ca documentele care reglementeaza aceasta relatie nu sunt publice‘, a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.
O justitie indepedenta nu este compatibila cu reglementarea activitatii sale, direct sau indirect, prin acte normative ce nu sunt publice.
‘Toate legile, regulamentele, protocoalele ce vizeaza administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului‘, a afirmat si MEDEL, organizatie europeana a judecatorilor.
‘Clarificarea raporturilor ce guverneaza relatia dintre justitie si actiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean ca are acces la o justitie independenta si parte de un proces echitabil‘, a concluzionat judecator Girbovan.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va actiona in continuare pentru transparentizarea acestor hotarari care reglementeaza relatia dintre serviciile secrete si justitie“.
Autor: Alex Puiu
Sursa: Lumea Justitiei
Adauga comentariu