Politică

Germania refuza sa plateasca pentru greselile fiscale ale Greciei

Germania nu poate sa plateasca pentru greselile fiscale ale Greciei, a declarat recent ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, reiterand pozitia sa ca autoritatile de la Atena trebuie sa-si rezolve singure problemele bugetare, transmite Reuters. “Grecia traieste peste posibilitatile sale de mai multi ani”, a declarat Wolfgang Schaeuble pentru cotidianul german Bild. “Grecia nu poate evita situatia in care va trebui sa se salveze si sa se ajute singura. Noi germanii, nu putem plati pentru greselile Greciei”, a adaugat ministrul german de Finante.

Separat, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a declarat ca institutia de la Frankfurt nu are planuri referitoare la salvarea Greciei si se astepata ca tarile membre ale zonei euro sa-si solutioneze singure problemele financiare.

“Trebuie sa fim foarte clari. BCE nu are mandatul si nici intentia de a lua in calcul situatia unei anumite tari, mai ales cu privire la finantele publice ale acelei tari”, a declarat Ewald Nowotny intr-un interviu acordat “The Wall Street Journal”. “Scenariul nostru de baza este ca guvernul Greciei va putea sa-si indeplineasca promisiunile”, a adaugat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei.

Ratingul suveran al Greciei a fost retrogradat de doua ori intr-o singura luna pe fondul cresterii deficitului public si al datoriei nationale. In prezent, datoria Greciei este estimata la aproape 300 miliarde de euro, de trei ori mai mare decat cea a Germaniei, care este economia cea mai mare din zona euro. Guvernul socialist, care a fost ales in luna octombrie, a prezentat un set de masuri de austeritate in ideea de a reduce deficitul public la 9,1 procente din PIB anul viitor.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • si uite asa ne trezim la realitate din teoriile halucinante de gen: “nu ne lasa UE”; de-ar pune osul la munca si baietii astia ai nostri ..

  • Şi uite aşa un om cu capul pe umeri, după ce este bombardat timp de zeci de ani, prin mass-media locală şi internaţională, cu turismul Greciei, stai şi te întrebi dacă nu cumva turiştii ăia au stat pe gratis în Grecia?!?! Unde naiba e câştigul din turism, dacă au datorii de 300 de miliarde, adică de zece ori mai mult ca noi, care suntem şi cu populaţia dublă.Deci turismul în Grecia este o abureală. Ceva nu se pupă în logica asta economică, adică se încearcă prin toate explicaţiile sofisticate ale finanţiştilor, să realizăm că noi pământenii suntem vite, şi contează doar cei care dau indicaţii economice.