Politică

Georgia acuză Rusia că pregăteşte un nou război, un expert rus este de aceeaşi părere

Georgia a acuzat sâmbătă Rusia că destabilizează situaţia din regiune şi încurajează “un scenariu periculos”, după ce Moscova avertizase că îşi rezervă dreptul de a recurge la forţă, iar un expert rus crede că aceste declaraţii sunt preludiul unui nou război, transmite AFP.

Ministerul georgian de Externe “condamnă categoric declaraţiile agresive ale Moscovei, care au scopul de a destabiliza situaţia şi de a încuraja dezvoltarea evenimentelor după un scenariu periculos”.

Rusia a ameninţat sâmbătă că îşi rezervă dreptul de a recurge la forţă, dacă Georgia continuă “provocările” în Osetia de Sud, relansând spectrul războiului dintre cele două ţări din urmă cu un an, pentru controlul micului teritoriu separatist.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Georgia că a tras cu mortiere şi grenade, în mai multe rânduri, în ultimele patru zile, asupra capitalei regiunii rebele Osetia de Sud, Ţhinvali. “Asemenea acţiuni îngrijorează serios Ministerul rus al Apărării”, se arată într-un comunicat al instituţiei difuzat de agenţiile ruse de ştiri.

“Evenimentele s-au derulat la fel în august 2008, ceea ce a antrenat lansarea unei agresiuni militare de către Georgia împotriva Osetiei de Sud şi contingentului rus. Dacă aceste provocări, care constituie o ameninţare pentru populaţia Osetiei de Sud şi militarii ruşi, vor continua, Ministerul Apărării îşi rezervă dreptul de a recurge la toate forţele şi mijloacele de care dispune”, conchide comunicatul.

Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud, după conflictul de vara trecută, declanşat de tentativa Georgiei de a prelua controlul cu forţa asupra Osetiei. Rusia a ripostat militar, bombardând masiv teritoriul georgian, atrăgându-şi condamnări din partea comunităţii internaţionale. Cu excepţia Rusiei, doar Nicaragua a mai recunoscut independenţa celor două teritorii separatiste georgiene.

Conflictul de vara trecută s-a declanşat după săptămâni de incidente la frontiera georgiano-osetă pentru care cele două părţi se acuzau reciproc.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili, a dezminţit orice tir georgian în direcţia Osetiei de Sud. El a calificat comunicat rus drept “foarte îngrijorător”, apreciind că Moscova caută “un pretext pentru o acţiune militară împotriva Georgiei”. “Sperăm că aceste acţiuni agresive vor fi condamnate de comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al misiunii Uniunii Europene în Georgia Steve Bird a declarat că observatorii au verificat informaţiile apărute sâmbătă şi acestea nu s-au confirmat.

Expertul militar rus Pavel Felgenhauer consideră că “Rusia pregăteşte terenul pentru un nou război împotriva Georgiei, al cărui obiectiv va fi răsturnarea regimului” prooccidental al lui Mihail Saakaşvili. Ameninţările Ministerului Apărării şi declaraţiile de vineri al preşedintelui sud-oset Eduard Kokoitî care a cerut Georgiei restituirea altor “teritorii care au aparţinut Osetiei” “Fac parte din aceeaşi campanie”, consideră Felgenhauer, editorialist la cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta.

Situaţia actuală “este inacceptabilă pentru Rusia, care şi-a pierdut rolul în Caucaz”. “Aliatul său Armenia nu i se mai supune, Azerbaidjanul se distanţează, iar în iulie s-a semnat acordul pentru Nabucco”, gazoduct care va trece prin Georgia, subliniază analistul. “Moscova are nevoie să controleze infrastructurile georgiene”, conchide el.

Potrivit politologului independent rus Stanislav Belkovski, ceea ce se întâmplă este “un război al nervilor”, cu o săptămână înaintea împlinirii unui an de la conflict. “Nici Rusia, nici Georgia nu au nevoie de un război. (…) Rusia nu mai are mijloacele pentru o expansiune militară în Georgia”, apreciază el. Pe de altă parte, “Kremlinul ţine mult la relansarea relaţiilor cu noua administraţie americană, care ar fi îngropată dacă trupele ruse ar intra încă o dată în Georgia”, subliniază el.

Geta Huzum

Sursa: newsin.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu