Politică

George Maior, acest personaj deghizat într-un fel de Alba-ca-Zăpada, a fost fie eminența cenușie a marelui complot, fie a acoperit o operațiune săvârșită de alții.

Indiferent daca este adevarat sau nu faptul ca George Maior, ambasadorul Romaniei la Washington si fost director SRI, are probleme cu autoritatile din Statele Unite, el tot este o persoana extrem de controversata.

george-maior

In definitiv, sub mandatele lui de conducator al celui mai puternic serviciu roman de informatii, s-a intamplat grozavia despre care, astazi, relateaza intreaga presa. Institutiile de forta, in frunte cu SRI, au incercat si in buna masura au reusit sa se substituie institutiilor democratice ale statului. Un veritabil complot antidemocratic, un atentat la siguranta nationala de care domnul George Maior nu putea fi strain. Dimpotriva.

Acest personaj s-a deghizat intotdeauna intr-un fel de Alba ca Zapada. A incercat sa fie extrem de discret, s-a exprimat evaziv, s-a comportat elegant si a fost duplicitar. In realitate, a urmarit cu obstinatie cateva obiective care au excedat atributiile si imputernicirile pe care le detinea conform legii. A fost fie eminenta cenusie a marelui complot, fie personajul care a acoperit o operatiune extrem de periculoasa savarsita de altii.

Cat timp a fost presedinte jucator, Traian Basescu si-a fixat drept obiectiv demonizarea, si nu numai, a institutiilor si organizatiilor democratice. Si a reusit. Tintele lui au fost, simultan, Parlamentul, Guvernul, atunci cand a fost cazul, puterea judecatoreasca, sindicatele, presa, biserica si organizatiile societatii civile. Au existat, fireste, si tinte individuale, de ordinul miilor, constand in persoane care se manifestau ca adversari sau critici ai regimului Basescu.

Bratul inarmat cel mai eficient al acestor operatiuni de demonizare, de discreditare, de compromitere si calomniere a institutiilor si persoanelor, forta cea mai calificata in acest sens s-a dovedit a fi Serviciul Roman de Informatii. Evident, nu in totalitate. In paralel, institutia, devenita supraponderala, s-a achitat, atat de bine cat a putut, si de sarcinile conferite prin lege, legate de contrainformatii si antiterorism.

Ei bine, indiferent cat de eficient a fost Florian Coldea in a executa dispozitiile lui Traian Basescu, George Maior s-a aflat, timp de aproape zece ani, in prima linie. In definitiv, el a reprezentat conducerea la varf a SRI. A fost, indiscutabil, directorul politic al institutiei.

Mai interesant si mai grav inca este ceea ce s-a intamplat dupa ce Traian Basescu si-a incheiat cel de-al doilea mandat, iar in fruntea statului a ajuns Klaus Iohannis. Un personaj suficient de comod si de ignorant, incat sa ramana in afara jocului, lasand impresia ca reprezinta, la varful varfului, statul roman. A fost momentul in care sistemul construit de Traian Basescu, ramas fara stapan, si-a propus ca, printr-o lovitura de stat pasnica, disimulata in actiuni anticoruptie si de protejare a sigurantei nationale, sa incerce sa confiste statul. Iar asta s-a intamplat cat timp George Maior inca s-a aflat la conducerea SRI.

Pentru a ma face mai bine inteles, le reamintesc cititorilor faptul ca acest personaj a figurat, in momente cheie, printre favoritii fie la presedintia Romaniei, fie, de mai multe ori, chiar pentru functie de prim-ministru. Practic, preluarea uneia dintre cele doua functii importante in stat incheia ciclul loviturii de stat si oficializa noul tip de putere. O putere ilegitima, pentru ca nu avea nicio responsabilitate fata de cetateni.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu