Fracturarea hidraulica, procedura de extragere a gazelor naturale din rocile de sist, este deja un proces controversat din cauza efectelor asupra mediului.
Oamenii de stiinta atrag atentia ca exista insa si alte motive pentru care fracturarea este o actiune ce trebuie atent analizata inainte de a fi declansata.
Cercetatorii din SUA au descoperit ca substantele chimice pompate in rocile de sist pentru fracturarea acestora si extragerea gazelor naturale pot avea efecte disructive asupra hormonilor.
Este vorba despre 11 substante chimice folosite in fracturare, ce pot duce la cancer, infertilitate si defecte de nastere, printre altele, scrie Daily Mail.
Cercetatorii de la Universitatea Missouri au descoperit proprietati cu potential mai mare de a perturba hormonii in apa aflata in apropiere de zonele de extractie din Colorado, decat in apa din zonele unde nu se foreaza.
Chimicalele respective pot interfera cu sistemul endocrin, ce controleaza numeroase functii ale organismului.
“Peste 700 de substante chimice sunt utilizate in procesul de fracturare si multe dintre acestea deranjeaza functia hormonala. Cum fracturarea este in progres, populatiile pot risca mai multe riscuri la adresa sanatatii din expunerea la chimicalele ce afecteaza sistemul endocrin”, spune Susan Nagel, profesor asociat de obstetrica, ginecologie si sanatatea femeilor de la Universitatea din Missouri.
Potrivit studiului, o simulare computerizata arata ca pe o raza de aproape un kilometru in jurul unui put de fracturare se vor inregistra zece cazuri suplimentare de cancer fata de norma.
Un organism britanic, Public Health England (PHE), a anuntat, luna trecuta, ca este improbabil ca fracturarea sa provoace cancer, insa este nevoie de studii mai aprofundate in acest sens.
Sursa: Ziare.com
Adauga comentariu