Politică

Fortăreaţa Europa

eu-globalizare-desnationalizare-2014Globalizarea si-a desemnat castigatorii: Germania, Coreea, China Noua paradigma economica mondiala este scapa cine vinde.

Iar Germania, prin inovatie, cresteri salariale modeste si un regim fiscal prietenos cu firmele, este al doilea vanzator din lume. Conduce detasat la exporturile cu valoare adaugata inalta: chipseturi hitech, automotive, farma, aparatura laborator si medicala, etc.

Potrivit Bloomberg, exporturile FOB ale Germaniei in 2012 au fost de 1360 MLD. Euro, iar 2013 va insemna probabil atingerea colosalei sume de 1500 MLD. Euro, record absolut. Surplusul comercial va ajunge la 220 MLD Euro, depasind China.

Germania si-a securizat piata europeana: 70% din exporturi iau calea UE, 11% merg in America, 9% in China, 4% Rusia, 1% India, etc.

Americanii au raspuns acestui flux de marfuri germane prin devalorizarea dolarului si…amenintari. Fara efect, preferinta consumatorilor de peste ocean pentru marcile germane este deja mod de viata.

Mai mult, scaderea pretului materiilor prime lasa mai multi bani companiilor germane pentru investitii suplimentare: exemplu, 8.7 MLD euro investitii in primele 10 luni in Mexic, rampa de lansare a produselor germane spre SUA.

Simplu fapt ca importurile extracomunitare se lovesc de bariera achitarii TVA (in medie 20-22%) la vama (16 din 27 tari aplica sistemul), reprezinta un avantaj competitiv major pentru germani.

Tariful Integrat al Comunitatii Europene, TARIC.

Cifre, procente, impuneri vamale aparent neschimbate de ani. O arma formidabila pe care Germania, Olanda, Suedia, Italia, etc o vor folosi curand. Sabiile se ascut, vorbele grele se arunca deja. Trezoreria SUA cere Germaniei sa importe mai mult…germanii nici macar nu le mai raspund.

Din Azore la Urali, in sfarsit, Festung Europa. Visul lui Erwin Rommel aproape realizat, fara niciun glonte.

Replica lui ironica din seara zilei de 6 iunie 1944, cand informat de comandantul diviziei Panzer Lehr ca americanii tocmai au debarcat: “Contraatacati si aruncati-i in mare!”

Nu mai este deloc ironie…

Autorul: Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.

Sursa: Capitalism pe paine

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Al treilea razboi mondial castigat pana la urma de Germania. Din pacate visul lui Hitler sa implinit fara sa se traga nici un glonte.

  • America (SUA) a pierdut partida. La fel ca in anii 40 America se afla intre presiunea economica venita dinspre Asia-Pacific si o Europa care a inchis usa in nas dolarului.
    Tarile din grupul BRICS planuiesc un instrument de plata comun care va fi probabil bomboana de pe coliva dolarului.
    In 1941 ,aflata intr-o situatie asemanatoare ,America a inventat un Pearl Harbour.
    Oare ce va face acum?