C O N T R A P R O P A G A N D Ă

FMI vrea disponibilizarea a 150.000 de bugetari, inghetarea salariilor si pensiilor

FMI negociaza cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari pana la mijlocul anului viitor, inghetarea pensiilor, cu exceptia celor minime sociale, in 2009 si 2010 si a salariilor bugetarilor, pana cand legea salarizarii unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale.


“In acest moment se pune problema disponibilizarii a 100.000 – 150.000 de salariati din administratia centrala, administratiile locale si autoritati descentralizate. Acest lucru ar insemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB.

De asemenea, se suspenda majorarea de 2% a pensiilor programata pentru octombrie si inghetarea pensiilor si in 2010, cu exceptia celor minime sociale”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Toti bugetarii vor intra in concediu fara plata pentru 2-3 saptamani

In discutii, s-a convenit ca toti bugetarii, atat din autoritati locale si centrale, cat si institutii descentralizate, sa intre in concediu fara plata pe o perioada de 2-3 saptamani incepand din septembrie pana in noiembrie , masura care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

In prezent, numarul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 30 iulie, la RRA, ca este nevoie urgenta de trimiterea in somaj a unui “mare numar” de functionari din aparatul de stat, care sunt “inutili”, el mentionand, in acest context, un procent de 20% si precizand ca Guvernul trebuie sa se grabeasca in acest sens.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul discuta cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu 0,9% din PIB, in principal prin monitorizarea mai atenta si limitarea sumelor utilizate de administratiile locale si marile companii de stat.

FMI a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% la 7 -7,2%, pe fondul unei revizuiri a contractiei economice estimate pentru acest an de la minus 4% la minus 8 – 8,5%. In aceste conditii, Produsul Intern Brut se va situa usor peste 500 de miliarde de lei, fata de proiectia anterioara de 531 miliarde lei.

Related Posts

Let us talk about
Name and Mail are required
Join the discuss