Politică

FMI: România a scăpat de sub control salariile angajaţilor din primării, spitale şi universităţi. Dacă nu se taie din aceste cheltuieli, se va tăia de la investiţii

fmi_salariiFondul avertizează că salariile din spitale, universităţi şi din autorităţile centrale au crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, faţă de 6% în administraţia centrală.
În timp ce Guvernul a reuşit, de bine, de rău, să tempereze creşterile salariale intrate în vigoare de anul trecut, în cazul administraţiei centrale, lefurile din autofinanţate (spitale şi universităţi) au fost scăpate de sub control.
Verdictul a fost dat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cadrul primului raport de evaluare privind evoluţia acordului de 20 de miliarde de euro cu România, în urma vizitei oficiale de la începutul lunii august.

“Scăderea veniturilor a fost temporar compensată prin controale stricte ale cheltuielilor, dar s-au acumulat presiuni considerabile pe partea de cheltuieli. În special, cheltuielile curente în afara administraţiei centrale (autorităţi locale şi entităţi autofinanţate, cum sunt universităţile şi spitalele) nu au fost ţinute sub control prin măsurile de reducere a sporurilor şi a numărului de angajaţi, iar impactul majorărilor masive de salarii şi pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decât se anticipase”, se precizează în raport.

Oficialii susţin că în primele şase luni ale acestui an cheltuielile cu personalul din entităţile autofinanţate, cum ar fi universităţile, şi ale autorităţilor locale au crescut cu nu mai puţin de 20% faţă de perioada similară a anului trecut. Spre comparaţie, cheltuielile cu salariile au crescut cu 6% în administraţia centrală, în timp ce în mediul privat, cu foarte puţine excepţii, se vorbeşte fie despre îngheţarea salariilor, fie despre scăderea lor cu procente care urcă până la 30% în unele cazuri.

Salarii mai mari sau investiţii. Amândouă nu se poate

“Această depăşire a cheltuielilor curente, mai ales în afara bugetului general consolidat, ar putea periclita îndeplinirea obiectivelor fiscale şi ar putea conduce la alte reduceri nedorite ale cheltuielilor de capital dacă nu se implementează cu succes reformele menite să aducă aceste cheltuieli sub control”, susţin oficialii FMI.

La începutul acestui an, bugetul alocat de stat cheltuielilor cu salariile au fost, timp de câteva luni, cu circa 20% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2008. Conform angajamentului semnat de Bucureşti cu Fondul, până în 2015 salariile bugetarilor vor trebui să reprezinte cel mult 7% din PIB, faţă de 9,4% din PIB în momentul de faţă. Reducerea bugetului se va face, după cum a anunţat oficial şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, prin concedieri. Pogea a recunoscut recent că anul viitor vor fi daţi afară circa 10% dintre bugetari, respectiv aproape 140.000 de angajaţi.

În ciuda acestor măsuri, concomitent cu scăderea bugetului alocat pentru pensii, prin noua lege a pensiilor, România are şanse mici de a atinge un deficit bugetar de 3% din PIB în 2011, aşa cum impune Comisia Europeană. Pentru 2011, FMI estimează, în cadrul primului raport de evaluare al acordului, un deficit bugetar de 4,2%. Fondul a revizuit în sus acest indicator, în primăvară estimarea fiind de 2,7% din PIB.

sursa: gandul.info

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu