Fondul Monetar Internațional a recunoscut oficial că economia Islandei se află la nivelul pe care îl avea înainte de criza economică globală. Și alte țări, inclusiv România, au ajuns la PIB-ul din 2008. Islanda este singurul stat care nu a adoptat politici de austeritate. Refacerea economică nu a afectat modelul bunăstării sociale, sistemul de educație sau sănătate, conform raportului anual al FMI. Rata șomajului, care a explodat la începutul crizei, a revenit la valori ”normale”, comparabile cu cele ale statelor unde s-au aplicat măsurile de austeritate.
Aceste rezultate au fost posibile datorită deciziei luate în urmă cu șase ani de mica țară atlantică. Islanda a hotărât să nu salveze bancile cu probleme și să urmărească în Justiție bancherii vinovați pentru falimentul acestora, spre deosebire de țările europene și SUA, care au naționalizat pierderile și i-au lăsat pe bancheri să scape nepedepsiți.
CEO-ul islandez și un director luxemburghez al băncii Kaupthing, care s-a prăbușit în 2009, au fosat condamnați recent la cinci ani de închisoare, scrie The Independent.
Islanda a sprijinit doar băncile de stat și a impus cetățenilor restricții privind valuta, în ciuda acuzațiilor de comportament anti-concurențial. În plus, a acceptat inflația, ceea ce a sporit exporturile, cu riscul unor creșteri de prețuri în magazine.
Planul a funcționat, iar acum Islanda se pregătește să deschidă, iar, piața financiară. În stil islandez: cei care vor să scoată bani din țară plătesc o taxă de 39%, care va descuraja hemoragia de valută, după liberalizare.
Sursa: DCNews
Ceva ciudat se intampla in utimul timp, incearca diavolul sa ne pacaleasca ca nu exista.