Politică

Intru restabilirea adevarurilor istorice: cui îi datorezi bani îți este stăpân! FMI. Marele adevar rostit de Ceausescu inainte de a fi omorat

images-1“Poporul este adevăratul stăpân și va rămâne veșnic stăpân, pe destinele sale, și pe bogățiile țării” – Nicolae Ceaușescu. Azi FMI ne ia aurul de la Roșia Montană și vor să ne otrăvească prin gaze de șist. Cozile impuse de F.M.I.: “FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de ’89, pentru a-i scoate în stradă”.

“Din studiile efectuate la vremea aceea la Institutul de Cercetare al Europei Libere, studii care se pot consulta la arhiva Universităţii Central Europene de la Budapesta, reiese clar că planul propus de către FMI pentru plata datoriilor României prevedea măsuri de austeritate atât de drastice încât a fost refuzat de conducerea de atunci a României, fiind înlocuit cu un program propriu care, deşi mai puţin sever decât cel preconizat de FMI, a fost responsabil pentru sărăcia şi lipsurile pe care le-au îndurat oamenii până în 1989.”


Annely Ute Gabanyi argumentează, bazându-se pe cercetările şi analizele pe care le-a făcut, că regimul Ceauşescu nu ar fi vrut să-şi plătească datoriile la băncile occidentale, aşa cum scriu istoricii români, ci a fost obligat să o facă. Astfel, de pildă, FMI i-a propus României în perioada 1982-1983 un acord stand-by prin care datoriile ţării să fie re-eşalonate şi, în schimb, guvernul să aplice măsuri de austeritate extrem de drastice. Gabanyi explică mai departe că, sub presiunea Occidentului, România a fost nevoită să dea înapoi banii împrumutaţi în anii ’70, chiar cu preţul înfometării populaţiei. În acest fel, cancelariile vestice mizau pe două efecte: recuperarea banilor şi ieşirea în stradă a românilor umiliţi.

Faptul că a ieşit din comunism fără datorii nu i-a fost de mare folos României.

A.U.G.: Ar fi putut să fie altfel. Într-o analiză făcută în februarie 1989 de Bogomolov, consilierul lui Gorbaciov, se arăta că acest lucru era în avantajul României, creând precondiţiile pentru ca această ţară „a cărei populaţie s-a eliberat de valorile socialiste şi care tradiţional a fost educată în spiritul destinului comun cu lumea latină să se orienteze definitiv spre Vest”. În aceste condiţii, susţine mai departe Bogomolov, sprijinul material şi financiar al Occidentului ar putea fi într-adevăr eficient într-o ţară care, spune el, posedă resurse economice şi naturale îndestulătoare. Din păcăte, sprijinul material şi financiar consistent al Occidentului a fost dirijat atunci către Polonia, Ungaria şi mai apoi spre cehoslovaci. De altfel, şi în privinţa susţinerii economice de către Occident există interpretări diferite.

La ce vă referiţi?

A.U.G.: Se spune curent că România ar fi vrut cu tot dinadinsul să-şi replătească datoriile pe la începutul anilor 1980. Or, de fapt, n-a avut încotro.

Vreţi să spuneţi că FMI a putut să oblige regimul Ceauşescu să-şi achite datoriile înainte ca ele să fi devenit scadente?

A.U.G.: Nu este vorba de scadenţa datoriilor. După criza polonă din 1980, statul est-european cu imense datorii la băncile occidentale, acestea au devenit foarte nervoase, întrebându-se dacă statele comuniste din estul Europei vor fi capabile să-şi achite datoriile contractate în decursul anilor 1970. În 1981, România avea o datorie de 11,8 miliarde dolari, dar de exemplu aceeaşi datorie o avea şi Ungaria, numai că, din cauză că această ţară avea doar jumătate din populaţia României, datoria per capita a Ungariei era dublă faţă de cea a României. Cu toate acestea, scria atunci un analist al Deutsche Bank, Ungaria a fost salvată de băncile străine occidentale, în vreme ce România a fost nevoită să-şi achite datoriile până la ultimul ban.

De ce?

A.U.G.: Este ştiut că şi deciziile de natură economică sunt în esenţă politice. În locul unei aprecieri proprii, vă prezint răspunsul dat de un oficial american ziaristei austro-americane Susanne Brand­stätter, în filmul ei „Şah Mat. Strategia unei revoluţii”: „Am vrut să forţăm România să facă reforme, care în cele din urmă ar fi scos populaţia în stradă, sau să plătească datoriile, fapt care, în cele din urmă, tot ar fi scos populaţia în stradă”.

Vreţi să spuneţi că FMI, prin faptul că a obligat România să-şi plătească datoriile, a forţat de fapt izbucnirea revoluţiei?

A.U.G.: Neîndoielnic, politica de austeritate la care a fost supusă populaţia României în anii 1980 a fost printre factorii decisivi care au dus oamenii la disperare şi, în final, la revoltă.

Sursa: Apologeticum

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Si totusi, Ceausescu a facut greseala de a nu spune romanilor care sunt motivele exacte pentru care ei stateau la rand sau poate ca si Ceausescu era gresit informat despre starea acesteia.

  • Salut .

    Este adevarat tot ce este scris mai sus ,insa pretul e cam marisor chiar la pret redus nu le cumpar , poate mi le da pe “dejaba” .Chiar este scumpa cultura la noi in tara .Cum sa dai 20 euro pe 2 carti.

  • Planul de ocupare a Romaniei de catre evrei a fost indeplinit!
    Ce urmeaza? GENOCIDUL POPORULUI …
    ESTE ATAT DE EVIDENT!
    Si daca ne-am trezi din amortire stiind adevarul…cate sanse mai avem sa ne “luam tara inapoi”?

  • Cam târziu(după 25 de ani) ne-am dat seama noi românii cum stau lucrurile cu “cilivizatia” occidentală și raiul capitalist.Romanul nu are memorie socială, o caracteristică specifică mediului rural,unde țăranul pupă mâna cu recunoștință asupritorului ce ieri îl biciuia și exploată,numai uitandute la cum au pus botul tinerii la mitul de prosperitate a perioadei interbelice,un fals grosolan,o continuitate a propagandei albastre de la vocea americii si europa libera. Un aforism vechi de de peste două mii de ani spune “Homo homini lupus”-” Omul e lup pentru om”. Am fost naivi am crezut in propaganda lupului de la Europa liberă si vocea americii. Iar noi romanii ca națiune și popor suntem slabi și lași, istoria o dovedește. Iar când Dumnezeu a fost generos cu romanii,romanii și-au bătut joc de daruri. In ce privește pe Ceaușescu, el a fost condamnat și executat nu pentru greșelile sale ci pentru meritele lui spre a fi exemplu succesorilor lui,dacă tineți cu poporul așa pățiți ca “dictatorul”.

  • Din aceasta cauza a fost asasinat.Conducatorii nostri au invatat lectia-ling si sug la licurici in nebunie Trebuie insistat pe recuperarea prejudiciului de mii de miliarde de euro,pe acuzarea celor care au generat cel mai mare exod pe timp de pace din istorie.