Politică

Financial Times: UE este obligată să susţină România, deşi este un stat membru indisciplinat şi disfuncţional

Publicaţia susţine că România va îmbogăţi Europa cu un milion de noi cetăţeni, iar Uniunea nu poate decât să îşi respecte principiul de solidaritate, chiar dacă nu este de acord şi chiar dacă nu a fost informată în prealabil.
Financial Times (FT) reaminteşte că Moldova tocmai a avut un scrutin contestat, iar victoria comuniştilor la acesta a dat naştere la ciocniri violente. Preşedintele român Traian Băsescu “a răspuns oferind cetăţenie moldovenilor care vorbesc o variantă a limbii române şi care au tendinţa să fie de partea opoziţiei, într-o ţară cu o identitate naţională fragilă”, adaugă FT, citat de NewsIn.

Principiile europene obligă UE să fie solidară cu România, una dintre cele mai indisciplinate şi disfunţionale ţări membre, fie că este sau nu de acord, fie că a fost sau nu consultată. În acelaşi mod, Bruxelles-ul este adesea ostaticul guvernului cipriot în relaţiile cu Turcia sau al celui sloven în relaţiile cu Croaţia.

Statele membre pot să nu respecte regulile, în timp ce Uniunea nu are această libertate.

Cel puţin, comportamentul impulsiv al României nu reprezintă o revendicare teritorială, scrie FT. România nu contestă graniţele sau suveranitatea ţării vecine, ceea ce precede adesea un război, chiar dacă cedează unei tendinţe de transfer de populaţie pe criterii etnice pe care însăşi înfiinţarea Uniunii avea scopul de a o contracara. În pofida măsurilor ample de omogenizare etnică de după ororile celui de-al Doilea Război Mondial, estul Europei înseamnă în continuare o multitudine de popoare şi ar fi iresponsabil să fie încurajată fragmentarea, scrie cotidianul, amintind de războaiele din fosta Iugoslavia.

Însă adevărata problemă a UE este cum să se descurce cu vecinii pe care nu are de gând să îi integreze. Moldova face parte dintr-o zonă tampon de foste ţări sovietice divizate între est şi vest, alături de Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan. Evenimentele din Moldova nu anunţă lucruri bune pentru noua politică europeană de vecinătate, în acest caz Partaneriatul Estic. Proiectul riscă să cadă în derizoriu, dacă UE nu demonstrează că poate influenţa ceea ce se întâmplă în Moldova, ca să nu mai vorbim de România, conchide articolul.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu