Politică

Fantoma lui Iliescu din al doilea mandat al lui Basescu

In urma cu noua ani, Ion Iliescu isi incepea cel de-al doilea mandat la Cotroceni. Ca si astazi, intr-un fel, si atunci am avut de ales intre doua rele.


Romanii erau fortati sa aleaga intre un Iliescu, sub mandatele caruia Romania nu se modernizase in niciun fel dupa 1990, si un Vadim ale carui excese xenofobe, nationaliste si populiste riscau sa se transforme intr-un cosmar mai mare decat ar fi putut sa isi imagineze orice roman. Astfel a primit Ion Iliescu atunci cel de-al doilea mandat al sau la Cotroceni.

Cel de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu la Cotroceni a fost un pas inainte din toate punctele de vedere fata de primul. Romania si-a inceput redresarea economica in perioada 2000 – 2004, a devenit membru NATO, s-a efectuat revizuirea Constitutiei si au fost finalizate capitolele de negociere pentru aderarea la UE, proces declansat inca din timpul mandatului lui Constantinescu, la sfarsitul anului 1999.

Traian Basescu si-a castigat primul sau mandat acuzand in primul rand excesele guvernarii lui Adrian Nastase, adversarul sau direct, de altfel, din campania din 2004. Atunci, Basescu nu a luptat cu fantoma lui Ion Iliescu, amintirea sa fiind inca vie. Nici nu l-a acuzat vreo clipa pe fostul presedinte ca s-ar afla in spatele contracandidatului sau de atunci Adrian Nastase. Lupta pe care Traian Basescu a dus-o in 2004 a fost impotriva “sistemului ticalosit” creat si dezvoltat de premierul lui Iliescu. Un sistem politic care se credea, pe atunci, ca acaparase atat de bine puterea, incat nu o va mai pierde curand.

S-a dovedit insa a fi doar o iluzie a fostilor guvernanti. Traian Basescu a castigat increderea romanilor ca poate lupta cu mafia coruptiei si cu sistemul ticalosit care impanzise statul in toate structurile sale. Cat a realizat Traian Basescu din tot ceea ce promisese in 2004, inca putem observa direct. Si ne-a fost prezentat in recenta campanie si de o parte si de cealalta.

Daca nimic nu se va mai schimba printr-o decizie a Curtii Constitutionale, daca nu vom repeta alegerile si nu vom avea o surpriza majora in acest caz, putem spune acum ca cel de-al doilea mandat cucerit de Traian Basescu se datoreaza in buna masura fantomei lui Ion Iliescu. Actualul presedinte s-a folosit in permanenta, in aceasta campanie, de fantoma lui Iliescu pentru a trezi amintirile dureroase ale romanilor din perioada de cosmar a istoriei noastre recente, respectiv mineriadele si revoltele sociale din prima perioada a anilor ’90.

Motivele pentru care Traian Basescu a castigat al doilea mandat al sau sunt mai multe. In timp ele vor putea fi analizate la rece, intelese si explicate mai corect decat o putem face acum. Poate ca Basescu era un candidat de batut in acest moment. Sau poate ca oricine ar fi fost in locul Geoana nu ar fi putut inca sa il invinga. Insa, la victoria sa au contribuit din plin si l-au ajutat enorm gafele, stangaciile si proasta prezenta de spirit a lui Geoana din ultima saptamana de campanie.

Cati insa dintre cei care l-au votat pe Basescu nu au avut ca unica motivatie a alegerii lor doar faptul ca fantoma lui Iliescu a fost prezentata ca omniprezenta in jurul lui Geoana si a partidului sau cu radacini adanc infipte in neocomunismul anilor ’90? Cati dintre cei care ar fi fost gata sa isi dea votul lui Geoana, mai ales la recomandarea lui Crin Antonescu si a liberalilor, nu au fost intorsi din drum tocmai de spectrul lui Ion Iliescu facut parca sa pluteasca peste tot ce inseamna astazi PSD?

Ion Iliescu a fost pleasca lui Traian Basescu in aceasta campanie. Daca ar fi sa multumeasca cuiva direct, Basescu poate sa faca un gest de o eleganta suprema si sa isi prezinte multumirile fostului sef de stat pentru faptul ca l-a ajutat, probabil cel mai mult, sa castige cel de-al doilea mandat al sau, consecutiv, la Cotroceni.

Este un lucru recunoscut de aproape toata lumea ca cel de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu a fost mai bun decat primul (primele doua, se mai spune). In aceste conditii, Traian Basescu se afla in fata unei situatii paradoxale la care poate nu s-a gandit deloc pana acum. S-a folosit de trecutul comunistoid al lui Iliescu, i-a plimbat fantoma acestuia peste tot ce inseamna PSD, a alungat cu ea toti tinerii care s-ar fi putut apropia de Geoana, dar constata ca el insusi nu a scapat de ea.

Traian Basescu isi prelungeste sederea la Cotroceni, insa ramane cu si langa fantoma lui Ion Iliescu. Isi incepe cel de-al doilea mandat al sau consecutiv cu obligatia, daca se poate spune asa, ca acesta trebuie sa fie mai bun decat primul. Urmatorii cinci ani la Cotroceni, Basescu este obligat sa ii faca mai buni decat primii, altfel risca sa se transforme intr-o fantoma chiar mai sinistra decat cea a predecesorului sau.

Iulian Leca
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu