Turcii s-au saturat sa stea deoparte si sa priveasca cum americanii se imprietenesc cu rebelii kurzi, pe care-i inarmeaza si ii sprijina in lupta cu Statul Islamic. De teama ca-si vor pierde din importanta strategica in regiune si se vor trezi curand cu un PKK cu armament NATO la granita, turcii si-au suflecat manecile si au pornit la razboi – vorba proverbului american: „nu poti sa faci omleta, daca nu spargi niste oua”.
Rebelii moderati sirieni au sperante noi, dupa recentul acord dintre Turcia si SUA, ca vor primi echipamente militare si vor fi ajutati cu o campanie aeriana, in lupta lor impotriva gruparii extremiste Statul Islamic.
In urma cu o luna, Abu Mohammed al-Halabi, lider al Thuwar al-Sham, o alianta a brigazilor rebele din Alep si zona inconjuratoare, era pesimist in legatura cu sansele celor 3.500 de luptatori ai sai de a tine piept Statului Islamic de-a lungul unui coridor crucial aflat la nord de Alep, scrie Foreign Policy.
El deplangea in special faptul ca aliatii rebelilor sirieni nu le ofera acestora ajutoare suficiente. Acum insa, Abu Mohammed este optimist ca acordul dintre Ankara si Washington se va traduce in noi echipamente militare si chiar lovituri aeriene care ar putea schimba soarta luptei cu gruparea jihadista.
„Ceea ce se intampla va fi benefic revolutiei. E un fel de intalnire a intereselor Turciei, revolutionarilor si SUA”, a afirmat acesta.
La 27 iulie, oficialii turci si liderii rebelilor sirieni s-au intalnit in Alep pentru a discuta un nou efort de a elimina Statul Islamic de pe bucata de teritoriu pe care o controleaza de-a lungul granitei cu Turcia.
Ankara a insistat ca rebelii sa ia masuri pentru a se organiza inainte de viitorul asalt si a promis ajutor aerian. La 28 iulie, o intalnire similara a avut loc intre rebeli si membri ai Centrului de Operatiuni Militare (MOM) ce include multe puteri straine, inclusiv SUA, ce sustin opozitia siriana.
Abu Mohammed spune ca turcii au insistat ca brigazile rebelilor sa stabileasca un centru de operatiuni militare comune pentru a lupta cu Statul Islamic de-a lungul teritoriului dintre orasele siriene Jarabulus si Azaz. Centrul ar permite coordonarea pozitiilor pe front, diseminarea informatiilor si un mijloc de a solicita aliatilor regionali lovituri aeriene ce le-ar permite sa atace pozitiile jihadistilor.
Brigazile au primit asigurari de la Ankara ca avioanele turce vor lovi pozitiile Statului Islamic pentru a ajuta ofensiva rebelilor. Abu Mohammed admite totusi ca e nevoie de mai mult pentru a avansa: grupul sau are nevoie de cantitati mari de munitie si arme, de camioane si vehicule blindate, pentru a-si deplasa luptatorii rapid pe front: „Turcii ne-au promis ca ne dau tot ce vrem”, a povestit el.
Ofensiva planificata astfel coincide cu acordul dintre Washington si Ankara pentru a permite avioanelor SUA si aliatilor lor sa decoleze din bazele aeriene turce din sud pentru a efectua lovituri impotriva Statului islamic.
Simultan, Turcia a lansat o represiune a jihadistilor si activistilor kurzi de pe teritoriul sau si a lansat lovituri aeriene impotriva insurgentilor din nordul Irakului.
In cadrul intelegerii cu SUA, Turcia se angajeaza, alaturi de americani, sa organizeze luptatorii din opozitia siriana moderata pentru a elibera teritoriul ocupat de Statul Islamic la granita turca. Insa opiniile Washingtonului si Ankarei difera cu privire la rolul luptatorilor sirieni kurzi, ceea ce complica viitoarea cooperare. SUA s-au coordonat indeaproape cu kurzii si campania aeriana din Siria s-a transformat intr-un efort de facilitare a avansului kurzilor.
Pentru Ankara insa, kurzii din Siria sunt mai degraba inamici. Partidul dominant kurd, PYD, este afiliat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), gruparea insurgenta turca angajata intr-un razboi de gherila cu statul turc. Unii analisti sustin ca adevarata motivatie a Turciei pentru a interveni in razboiul sirian este sa deranjeze alianta dintre SUA si PYD, pentru a se infatisa drept un partener viabil pentru Washington, informeaza ziare.com
Sursa: NasulTV.ro
Adauga comentariu