Analize și opinii Extern Politică

Europa TREMURĂ din nou: O altă ţară s-ar putea prăbuşi MÂINE!

Guvernul Portugaliei a supravieţuit joia aceasta unui vot de neîncredere, dar ţara nu a ieşit încă la liman. Termenul limită auto-impus, până la care trebuie să se ajungă la un acord privind ajutorul financiar de salvare a ţării, expiră duminică.

Eşecul moţiunii de cenzură, înaintată de un partid mic din Portugalia, a fost ultimul meci din drama politică începută în urmă cu două săptămâni, după demisia a doi miniştri care s-au opus măsurilor de austeritate.

Partidul socialist, care a susţinut moţiunea de cenzură de joi, trebuie să lucreze acum cu cele două partide din coaliţia de guvernare pentru a ajunge la un acord asupra măsurilor de austeritate şi a tăierii cheltuielilor cu peste 4,7 mld. euro, pentru a putea menţine în vigoare ajutorul financiar de salvare a ţării până la mijlocul lui 2014.

Analiştii nu sunt foarte siguri cu privire la succesul acestor discuţii şi vorbesc deja despre iminenţa unui al doilea împrumut pentru Portugalia.

„Succesul discuţiilor depinde de cât de mult îşi doresc cele două părţi să se supună. Este puţin probabil să aduci la un numitor comun măsurile de austeritate cerute de guvern, opoziţia şi Troica. Acest proces nu prea poate fi rezolvat până duminică“, spune Jennifer McKeown, economist în cadrul Capital Economist.

Cel mai probabil, Portugalia va avea nevoie de mai mult timp şi bani, sau ambele, adaugă McKeown. „Cu cât e mai mare întârzierea, cu atât randamentele obligaţiunilor vor creşte şi cu atât mai mare devine riscul unui al doilea împrumut pentru Portugalia, care cred că e destul de posibil“.

După votul de joi, randamentul obligaţiunilor guvernamentale, pe zece ani, a căzut de la 7,27% până la 7,03%.

SURSA: CNBC

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu