Recentele probleme financiare ale Greciei si vestea ca o alta banca austriaca va fi nationalizata au condus la deprecierea monedei unice europene pana la cel mai scazut nivel din luna octombrie pana in prezent, de 1,4505 euro/dolar, iar analistii se tem ca acesta este doar inceputul problemelor europene.
Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania au deficite bugetare imense si estimari foarte pesimiste pentru crestere, ceea ce inseamna ca nivelul datoriilor acestor tari se majoreaza in ritm alert.
“Grecia este doar varful aisbergului”, a spus Norbert Barthle, purtator de cuvant al Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel, citat de The Wall Street Journal.
Explozia deficitelor bugetare din economiile mai slabe a fortat Germania si alte tari cu economii puternice sa creeze strategii pentru sprijinirea membrilor din zona euro, pentru a proteja regiunea de o prabusire financiara.
Costurile si salariile tarilor care folosesc moneda unica europeana au crescut in mod constant, insa, tocmai pentru ca sunt parte din zona euro, nu isi pot deprecia moneda, punand presiune asupra intregului bloc. De altfel, deficitele pun la incercare si asa-numitul pact de stabilitate al regiunii, prin care guvernele s-au angajat sa nu cheltuie sume enorme.
“Grecia este vazuta drept un exemplu de ce s-ar putea intampla si in alte tari din zona euro. Europa are multe tratate, dar nici un mecanism clar referitor la gestionarea unor asemenea cazuri”, a spus Diego Iscaro, economist la IHS Global Insight.
Oficialii europeni au declarat ca Grecia nu va avea nevoie de sprijin financiar extern – de la FMI, de exemplu – daca isi mentine promisiunile de reforma si reduceri bugetare. In caz extrem, o tara mult mai puternica, precum Germania, ar putea oferi un imprumut. Pe de alta parte, Angela Merkel ar prefera ca FMI sa fie sursa finantarii, nu tara pe care o conduce.
Problemele structurale duc la criza
Potrivit analistilor, in mare parte din sudul continentului, declinul concurentei este strans legat de problemele structurale, inclusiv birocratia excesiva. Cresterea recenta din Spania si Grecia s-a bazat, in cea mai mare parte, pe constructii si consum. De asemenea, in Italia si Grecia exista o “traditie” de administratie publica disfunctionala si evaziune fiscala.
Economia Irlandei este mai flexibila, iar populatia sa mai tanara ofera perspective de crestere mai accentuate, insa tara sufera de pe urma slabiciunii lirei sterline si a economiei Marii Britanii, cel mai important partener comercial al sau.
Pe de alta parte, premierul grec a admis ca exista coruptie la scara larga in tara sa, fapt ce alunga investitorii straini si blocheaza economia. Potrivit politicienilor greci, “spaga” se practica peste tot, de la spitale la scoli.
De asemenea, guvernul nu stie exact cati angajati are, din cauza traditiei ca politicienii care ies invingatori in alegeri sa isi rasplateasca suporterii cu functii in aparatul de stat.
Adauga comentariu