Analize și opinii Politică

Europa s-a angajat la summitul G20 în favoarea unei uniuni bancare!

206619 euroŢările din zona euro participante la summitul G20 de la Los Cabos (Mexic) şi-au luat angajamentul să acţioneze în favoarea unei uniuni bancare, a declarat marţi preşedintele mexican Felipe Calderon, care asigură preşedinţia acestui grup de ţări bogate şi emergente, informează AFP.

„Noi sprijinim intenţia de a lua în considerare măsuri concrete spre o arhitectură financiară mult mai integrată, înglobând supervizarea, rezolvarea deficienţelor şi recapitalizarea băncilor, precum şi garantarea depozitelor”, a afirmat Calderon, citind comunicatul final al summitului.

Mai mulţi lideri ai G20 au indicat deja că principiul unei uniuni bancare europene a fost evocat în cadrul discuţiilor acestui al şaptelea summit al G20. „Am discutat de asemenea despre liniile directoare pentru a avea aceleaşi standarde în asigurarea depunerilor şi restructurarea băncilor”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Berlinul era mai degrabă în tabăra scepticilor atunci când a apărut acest concept. „Declaraţia finală menţionează activitatea desfăşurată spre o uniune bancară şi spre mai mare stabilitate financiară”, a indicat un membru al delegaţiei franceze. Dar „G20 nu este locul unde să se cadă de acord asupra modalităţilor tehnice”, a adăugat el.
Potrivit preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, europenii vor discuta despre aceasta la Consiliul European din iunie, la Bruxelles pe 28 şi 29.

Pe de altă parte, directorul general al Fondului Monetar Interna]ional (FMI), Christine Lagarde a declarat că liderii G20 sunt cu toţii îngrijoraţi pentru Europa, dar au încredere în ea că va ieşi din criza economică în care se află, în special zona euro. Lagarde a precizat că la Cabos au fost puse bazele unei redresări paneuropene. „Liderii europeni şi-au luat angajamentul de a lua toate măsurile necesare pentru a salva integritatea şi stabilitatea zonei euro şi a rupe cercul vicios între problemele statelor şi ale băncilor”, a mai spus Lagarde. „Cred că reprezentanţii zonei euro care au participat la G20 sunt foarte conştienţi de necesitatea avansării către o uniune mai puternică şi mai profundă şi care să se aplice dincolo de uniunea monetară, la o uniune bancară, la o uniune fiscală”, a adăugat Lagarde, care a explicat că este vorba despre o muncă de mai mul]i ani, mai multe luni de dezbatere.

Statele Unite apreciază proiectul, care este, consideră ele, „un supliment necesar la uniunea monetară”. Preşedintele american Barack Obama a salutat măsurile anticriză luate de Europa şi hotărârea acesteia de a-şi rezolva problema datoriilor. El a salutat, totodată, faptul că liderii europeni pe care i-a întâlnit la Cabos sunt coştienţi de urgenţa care se impune pentru aceasta şi a adăugat că aceştia avansează în direcţia cea bună, promiţând o „arhitectură financiară mai integrată”.

Autor: MARINA CONSTANTINOIU
sursa: jurnalul.ro