Analize și opinii Politică

Europa este a nemților: Acum vor să schimbe legile europene

A dictat Greciei ce reforme să ia și a propus un organism care să restrângă suveranitatea acestui stat. Acum vrea chiar mai mult.

Germania încearcă să-şi determine partenerii europeni să opereze schimbări în Tratatul de la Lisabona în următorii doi ani pentru a favoriza integrarea în zona euro şi a întări disciplina bugetară, relatează Financial Times.

Berlinul doreşte să convingă statele membre ale Uniunii Europene (UE) să efectueze modificări în tratatele fondatoare la o nouă convenţie a Celor 27 care va avea loc în 2012. Detaliile au fost date publicităţii miercuri de Guido Westerwelle, ministrul de externe german, într-un interviu acordat Financial Times şi altor ziare europene.

Convenţiei ar trebui să i se dea un mandat clar şi un termen de un an pentru a obţine rezultate concrete până la mijlocul lui 2013, când fondul de salvare european de 500 de miliarde – Mecanismul European de Stabilitate – ar trebui să intre în vigoare, a declarat oficialul german.

‘Avem nevoie ca schimbările la tratat să depăşească neajunsurile construcţiei europene. Trebuie să dezvoltăm Europa ca o uniune a stabilităţii. Oricine încalcă regulile trebuie să ştie că vor urma sancţiuni: nu numai pe hârtie, ci şi în practică’, a adăugat Guido Westerwelle.

De asemenea, convenţia ar trebui să decidă dacă Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) va fi folosită pentru întărirea disciplinei bugetare şi dacă va fi numit ‘un comisar pentru stabilitatea’ euro. ‘Probabil ambele sunt necesare’, a menţionat ministrul.

Iniţiativa sa de a preciza un program clar pentru schimbările la tratat reflectă o dezbatere larg răspândită care a început deja în Germania, asupra necesităţii unei ‘uniuni fiscale’ mai strânse pentru a stabiliza euro ca monedă comună.

Westerwelle, fostul lider al Partidului Liber Democrat din coaliţia de centru-dreapta condusă de Angela Merkel, a declarat că doreşte ca toate cele 27 de state membre UE să ia parte la procesul de redactare a schimbărilor la tratat, inclusiv cele zece care nu sunt membre ale zonei euro.

‘Dacă însă unele ţări nu doresc aşa ceva, atunci cea mai bună cale ar fi să avem un acord interguvernamental pe care mai târziu să-l legalizăm prin tratate’, a mai precizat el. Remarcile ministrului german par să fi fost îndreptate către ţări ca Marea Britanie, Polonia, Suedia şi Danemarca, ce încă nu fac parte din zona euro, notează Financial Times.

sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu