Politică

Europa actuală continuă să decepționeze

eu-flag-colorUn pahar pe jumătate gol – spune un proverb – rămâne întotdeauna pe jumătate plin. Așa, cel puțin, au vrut să ne facă să credem corespondenții de presă acreditați la summitul european de joi și vineri de la Bruxelles. A venit, însă, rândul analiștilor politici să ia la bani mărunți ceea ce s-a discutat și decis la acest ultim summit european al anului 2013. În realitate, concluzionează mulți dintre ei, paharul european nu conține decât niște firimituri.

„A fost un eșec pe toată linia” – concluziona fără menajamente Jean-Claude Kiefer, cunoscutul editorialist de la cotidianul strasbourghez de mare tiraj “Dernierès Nouvelles d’Alsace”(DNA) referindu-se la summitul european de zilele trecute de la Bruxelles.

Eșecul lui François Hollande

Fiind un analist francez, Kiefer constată în primul rând “un eșec pentru François Hollande”. În ciudă insistențelor, sublinia editorialistul, el nu a reușit să obțină sprijinul financiar al partenerilor europeni pentru angajamentul francez în Republică Centrafricană. Nu a fost refuzat, dar chestiunea a fost amânată pentru a fi discutată în cadrul unei politici globale a UE.
Este că și cum pompierii, chemați să evite un dezastru, se întrunesc mai întâi la discuții în comisii și subcomisii. În realitate, o spune direct Jean-Claude Kiefer, europenilor nu le pasă de Africa.

În superbă să politică a struțului, Uniunea Europeană ignorat faptul că, în realitate, gravele conflicte din Africa se derulează, practic, la porțile ei. La ce se rezumă europenii? La operațiuni costisitoare de protecție în Mediterană, via FROTEX , la a vărsa lacrimi de crocodil în față dramelor din largul coastelor Lampeduzei sau strecurând ceva bănuți pentru a alină pe momet suferințele celor ce reușesc să scape cu zile în urmă catastrofelor din Mediterană.

Eșec categoric al politicii de apărare

Ultimul summit european a marcat, potrivit analiștilor europeni, un categoric eșec în politică de apărare, subiect ce nu a mai fost introdus de multă vreme (din 2008) pe agendă reuniunilor șefilor de stat și guvern ai țărilor UE.

Care a fost rezultatul dezbaterilor de zilele trecute pe această temă? A reieșit clar că nimeni nu dorește, de fapt, o politică europeană comună în domeniul apărării. Motivul: o astfel de politică ar implica o adevărată politică externă europeană, față de care nu sunt puțini europeni care, în diverse ocazii, summituri, au manifestat reticențe. Au preferat “logoreea” -spune Kiefer – că în cazul chestiunii ucrainiene.

În rest, urmează să se facă studii, analize, să se găsească formule de compromis…

Mulți analiști europeni au subliniat în concluziile lor – cu nuanțe diferite – că discuțiile privitoare la politică de apărare au scos încă o dată la lumină divergențele dintre europeni asupra unui subiect extrem de sensibil, care de fapt atinge direct suveranitatea de stat, problemă în legătură cu care nu doar un stat membru al UE a spus că “nu intră în discuție”.

Acordul vizând crearea Uniunii bancare va întâmpina obstacole în PE

Toți corespondenții de presă anunțau în zilele summitului “succesul de importanță istorică” (aprecierea aparține lui François Hollande – n.n.) repurtat de șefii de stat și de guvern prin încheierea acordului vizând crearea Uniunii bancare europene.

Da, acest acord este important, el poate împiedica reproducerea unei crize bancare și scutește statele de a susține financiar băncile. Dar, sublinia corespondentul ziarului “Liberation”, nu poate fi trecut cu vederea faptul – important – că Martin Schultz, președintele Parlamentului European – a criticat vehement acest compromis, considerându-l a fi “foarte departe de ambițiile deputaților europeni”.

El a avertizat că vor fi necesare îndelungi și aprinse negocieri cu europarlamentarii, întrucât este puțin probabil că PE să accepte pierderea unor prerogative legislative în favoarea unui mecanism interguvernamental în domeniul bancar.

În fine, recentul summit european a marcat și un eșec al Angelei Merkel. Propunerea sa de revizuire a tratatelor europene, în sensul introducerii rigurozității germane în zonă euro, a fost practic amânată.

Autor: Maria Capitaine

Sursa: Curierul National