Aşa cum vă promiteam, voi începe inclusiv analiza programului propus de Antonescu în calitatea sa prezidenţiabil, pentru a vă demonstra aberaţiile cuprinse în acest program, care nu au absolut nicio legătură cu logica, cu realitatea, cu neccesităţile actuale ale românilor, iar, pe deasupra, dacă ar fi aplicat, ar conduce la o adevărată catastrofă pentru această ţară. Sigur, în noul context în care Antonescu se joacă de-a ţurca pe Hi5 şi se mai şi mândreşte cu asta, este de înţeles de ce are un asemenea program. Atât l-a dus capul, atât a putut practic să facă. Nu are rost acum să mai comentez legat de acest aspect. Ştiu că este greu să combaţi la modul serios, un program de om care a dat în mintea copiilor. Cu toate acestea, însă, şi cu amuzamentele de rigoare, vreau să vă spun că totuşi voi încerca să o fac, inslusiv invocând texte din Constituţia României, pentru a arăta concret cum propunerile sale încalcă principiile statului de drept. Sinceră să fiu, ştiţi care este impresia mea? Acest program, ca şi contul său de prezentare pe Hi5 mă duc cu gândul la nişte teste-grilă-capcană, pe care Antonescu oricum nu le-a trecut. Poate că au încercat şi strategii săi să afle unde se opreşte limita prostiei şi a retardului şi văzând că se poate mai mult decât acest program, care deja e la nivel savant faţă de nivelul lui, au creat acel cont de pe Hi5. Dar să n-o mai lungesc mult! Să începem cu începutul programului de prezidenţiabil şi anume cu cuprinsul.
Numai citind cuprinsul, te pufneşte râsul absolut instantaneu. Mare, supra-supratitlu: “ESTE ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ SCHIMBĂM PUTEREA LOR”. Despre acest slogan şi despre cât de prost ales este, am mai discutat deja, astfel încât nu mai are rost să mai revin asupra lui! Dedesubt: semăntură. Tot aşa, mare: “Crin Antonescu”. Mă “bucur” şi dau din coadă. Dedesubt: “PROGRAMUL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI”. Domnule, aici mă opresc, eu nici până în clipa de faţă nu am înţeles ce este acest program: de prim-ministru, de preşedinte, de partid, intern. Habar nu am. Crin Antonescu a zis că nu este un program de guvernare. Dar ce anume este? Al dreacului dacă am înţeles, pentru că sunt tot soiul de combinaţii ale atribuţiilor care intră în competenţa unui premier, altele care intră în competenţa unui preşedite, altele care intră în competenţa unui procuror general. Totuşi, scrie clar şi negru pe alb: “PROGRAMUL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI”. Doamne fereşte să fie acesta programul preşedintelui României, pentru că varza asta de nedescris din acest program, compilaţia aceasta de filosofie desuetă, generalităţi, cârpeli, vechituri şi aberaţii ar distruge cu certitudine România dacă cineva s-ar strădui s-o aplice cu perseverenţă! Din fericire, nu cred că o să apuce să se străduiască nimeni, dar să vă prezint şi eu acest program în ediţie limitată (şi nu degeaba e el în ediţie limitată conceput, astfel încât să nu se curcească barem toţi românii), barem dacă îl găsiţi din întâmplare pe Net să aveţi de ce să vă cruciţi. Cuprins: “PREŞEDINTELE ROMÂNIEI – RECONSTRUCŢIA UNEI INSTITUŢII”. Am mai discutat şi despre acest slogan, nu mai are rost să mai reiau. Haideţi să comentez la acest punct cuprinsul
1.1. De la Preşedintele -“jucător” la Preşedintele tuturor
Ştiu că e poet, dar într-un porgram de prezidenţiabil, las-o dracului de rimă gen “melc, melc, codobelc” Nu ţine vrăjeala nici cu preşedintele jucător, nici cu preşedintele tuturor. Cum să nu mă pufnească instantaneu râsul?
1.2. Preşedintele responsabil
Păi tocmai a demonstrat prin crearea de rime de nivel de memorare grădiniţa cât de responsabil este.
1.3. Preşedintele – reper al îndeplinirii marilor obiective naţionale
Oho, se aruncă un pic cam departe, nu credeţi?
1.4. Un Preşedinte care spune adevărul
El se jură că nu fură şi l-am prins cu raţa în gură!!! El şi adevărul? De câte ori nu s-a contrazis singur şi de câte ori n-a minţit? Vai şi amar…
2. UN PROIECT NAŢIONAL PENTRU ROMÂNIA – RECONSTRUCŢIA UNEI SOCIETĂŢI
Sigur, tai numărul paginilor din acest cuprins pentru că eu n-o să-l numerotez aici în calculator, astfel încât nu consider a fi cazul. Am discutat şi despre acest slogan neinspirat şi aberant. Din nou, nu mai reiau.
2.1. IEŞIREA DIN CRIZA ECONOMICĂ
Cu jucării, da?
a. Reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei banilor publici
Prin ce reduce? Păi hai să luăm un banal exemplu: PNL, da? Păi dar nu a dorit el nu ştiu câţi vicepreşedinţi de partid în plus, ba chiar şi un primvicepreşedinte pe deasupra? Total ineficienţi cu toţii în înălţarea electorală a partidului, aşa cum s-a şi observat. Atunci de ce naiba se mai plânge aiuea în scaieţi că ar reduce banul public la nivel înalt. Dacă acţionează la fel ca în PNL, e clar. Iată birocraţia!!!!
b. Stimularea relansării economice 13
Cum? Cine? Preşedintele? Haideţi să fim serioşi! Cu ce o relansezi? Cu inimioare fierbinţi pe Net nu-i aşa?
2.2. REFORMA STATULUI: ELITE VERSUS CLIENTELE
Din nou am discutat şi despre asta, nu mai reiau. Chiar aşa: gaşca de la Iaşi ce mai face? Dar cea de la Botoşani? Dar cea de la Bacău? Dar cea de la Târgu-Jiu? Dar cea de la Piteşti? Fenechiu ce mai zice? Aporopo de clientelă.
a. Separaţia reală a puterilor în stat
Ehe. De abia aştept să iau Constituţia aceea a României şi s-o aduc în discuţie aici. Cum separă domnule puterile în stat? Vrând şi funcţia lui Băsescu, şi pe cea a lui Boc, şi pe cea a lui Isărescu, şi pe cea a lui Morar şi pe cea a Laurei Kovesi? Dar chiar nu-i e ruşine aşa puţin? Cred că şi pe cea a lui Geoană de preşedinte de Senat o vrea, de altfel. De aia şi e atât de interesat să meargă la Parlament! Dar cred că n-a trecut-o
b. Descentralizare, debirocratizare şi dereglementare
Tocmai v-am explicat: în loc de 7, 15 vicepreşedinţi ai PNL, în loc de un peşedinte, doi (şi un prim-vicepreşedinte) Foarte “eficientă” structură. Dar ce, doreaţi cumva să rămână clientela pe afară?
2.3. JUSTIŢIE INDEPENDENTĂ, RESPONSABILĂ ŞI CREDIBILĂ
Foarte iresponsabilă şi foarte incredibilă. Cu nişte procese propuse de el spre a dura cam aşa, pe puţin, vreo 50 de ani
2.4. ECONOMIA ROMÂNEASCĂ: SFÂRŞITUL TRANZIŢIEI
Ei, sfârşit al tranziţiei, pe naiba acuma, zău!!! Tranziţie către ce? Către reinstaurarea dictaturii comuniste, nu? Păi, până una alta văd că în direcţia asta se îndreaptă România: de la bruma de democraţie obţinută după 1990 spre totalitarism, la loc. Că-i Ceauşescu, că-i Băsescu, că-i Antonescu, numai “escu” avem pe aici. Ce mai contează?
a. Cheia prosperităţii românilor: mai puţină politică şi birocraţie, mai multă economie
Mai multă economie, da, zice el? Să-mi explice şi mie care sunt mecanismele de creare a deficitului de cont curent şi ce indică anume creşterea sau scăderea acestuia? Ce reprezintă rezerva de stat a României şi din ce poate fi ea alcătuită? Care a fost evoluţia ratei inflaţiei în perioada post-decembristă? Ce înseamnă salariul nominal spre deosebire de salariul real? Ce este aceea o piaţă financiară primară? Dar o piaţă financiară secundară? Ce reprezintă într-o societate listată la bursă pachetul acţiunilor de control? Cum se calculează costul variabil mediu? Dar cel total mediu? Cum se calculează înclinaţia marginală spre consum şi cum se calculează înclinaţia marginală spre economii? Care sunt principalele operaţiuni ce se efectuează pe piaţa valutară şi dacă poate să ne vorbească şi despre operaţiunile speculative? Una simplă de tot acum chiar dacă n-a avut firme: cum se calculează cifra de afaceri? Păi, n-a vrut el mai puţină politică şi mai multă economie? Să-mi răspundă şi mie măcar la trei dintre aceste întrebări corect. Hai, e simplu! Curaj, Crin! Păi, eu mă joc cu ele, măi, băiete? Ştiu răspunsul la aceste întrebări până şi noaptea în somn dacă mă întrebi. Sunt elementare, sunt de bază pentru oricine cunoaşte puţină economie. Nu te-am întrebat nimic prea complicat, că atunci să vezi!
b. Impozite mici, impozite pentru prosperitatea românilor
Ei, draci! Care prosperitate? Păi din ce le mai plăteşte românilor salariile dacă scade impozitele într-un asemena hal? Dar împrumutul ăla la FMI din ce mama naibii îl mai plăteşte şi pe ăla?
c. Stimularea muncii şi stoparea risipei
Haideţi să muncim, oameni buni! Nu contează ce muncim. Putem freca şi menta până ni se tocesc palmele. Nici nu contează la ce anume e util ceea ce muncim. Important e să muncim! Cu burta plină sau la cură de slăbire forţată, şomeri, voi de ce nu munciţi?
d. Simplificare şi stabilitate legislativă pentru mediul de afaceri
O, aşa o stabilitate a mediului de afaceri, de stă mintea în loc. Fug dracului imediat toţi investitorii. După ce s-au speriat suficient de tare de Pogea, Antonescu, filosoful, mai lipsea pe capul lor!
2.5. EDUCAŢIA ÎN SPIRITUL LIBERTĂŢII ŞI AL RESPONSABILITĂŢII
Am înţeles. Un “joc educativ” pe Hi5 şi se rezolvă cu responsabilitatea aceea totul!
2.6. POLITICA EXTERNĂ: UN NOU PROIECT, UN NOU ROL AL PREŞEDINTELUI
NOU!!!! Absolut nou pentru Crin Antonescu! Predau cursuri intensive de limbă engleză! Traduc din şi în limba engleză disursuri, programe, aberaţii diverse. Dar să nu se mire nimeni când oi traduce “Good morning” cu “Eşti un păcălici!”
a. Absenţa unui proiect postintegrare pentru politica externă românească Lasă domnule că-l avem pe Crin, nu ne mai trebuie proiecte!
b. Provocările secolului XXI
Cea mai mare provocare a secolului XXI e chiar el!
c. Rolul Preşedintelui în politica externă: viziune, coordonare, consens
Mă ocup şi de asta. Imediat traduc consensul cu “a big row”. Sună bine, nu-i aşa, ce să prinde cineva?
Preşedintele României, inspiratorul unui nou proiect de politică externă
Let us breathe! Ispiration, expiration! Ce-are? Nu merge?
Preşedintele României, coordonator şi integrator al politicii externe româneşti
Cred că vrea să ne integrăm în Uniunea Africană! Foarte serios vorbesc că băiatul acesta are planuri mari!
Deconflictualizarea politicii externe româneşti
A little, little strife!
• Garantul credibilităţii şi predictibilităţii acțiunii României în plan extern
Together to distroit. Our motto.
d. Opţiuni fundamentale în politica externă
Battlefield heroes, armed attacks!
Opţiunea pentru o Europă puternică, cu instituţii eficien și legitimate democratic
Ca de exemplu. Cea mai imprtantă instituţie în context Crin Antonescu poate fi Adminastratia Pezidenţialo-Guvernamentală “Parchetul General” al Băncii Naţiionale a României. Ce ziceţi despe o astfel de instituţie? Sună bine, nu? E demnă de toată încrederea!
Refondarea parteneriatului cu Statele Unite ale Americii
Vine Obama în vizită în România şi Crin se străduieşte să-i explice: “Partener, tzigane, eu sunt foarte white with blue eyes!
Raporturile cu Federaţia Rusă – un nou nivel, o nouă calitate
Oh, ye, zdrazvite tovarăşcea! Kak tebia zavut? Menia zavut Isprî (adică, pe mine mă cheamă Crin, haideţi să vă şi traduc). Ia ocen krasivaia! Oh, ye!
O relaţie normală cu Republica Moldova
Prin instaurarea unei dictaturi în România de tip Voronin. Scapă ei şi ne băgăm noi
Politica de vecinătate. Marea Neagră
Ştie să înoate sau se sperie de valuri?
Turcia, Caucazul de sud şi Asia Centrală. Politica de securitate energetică
Mafia din energie ce mai face? Cred că trăieşte şi încă bine, nu-i aşa?
Relaţii strategice. Diplomaţie economică
How to calculate exchange rate? E o întrebare de diplomaţie economică, nu-i aşa?
O politică mai activă în raport cu românii de pretutindeni
Veniţi cu toţii înapoi în ţară, români! Dacă vedeţi cât de prost e prezidenţiabilul nostru, nu mai plecaţi de aici! Vă distraţi mult mai bine decât în altă parte!
2.7. APĂRAREA NAŢIONALĂ ŞI ORDINEA PUBLICĂ – SECURITATE PENTRU DEZVOLTARE
a. Teme sensibile în domeniul securităţii naţionale
Ca de exemplu, Securitatea
b. Principiile de la care pornesc
Păi, de la Securitate, evident. Cu turnătorie, cu spionat, cu tras de limbă, cu tot ce implică!
c. Politica de apărare a României
Să se apere mai întâi pe el de atacurile de pe Hi5 şi de abia după aia. Când o vedea o puşcă autentică în faţa ochilor de exerciţiu militar, cred că fuge de mănâncă nori. Fără gloanţe, desigur!
d. Ordine şi siguranţă publică
Cred c-ar fi o dezordine publică, de n-ar fura infractorii până şi birourile de pe acolo de prin Cotroceni cu Crin preşedinte!
e. Serviciile de informaţii: simplificare, eficienţă, depolitizare
Foarte simplu, foarte eficient şi foarte comod. Nu-l mai spionează nimeni pe Crin că n-are motive? Prostia şi-o dă singur în vileag, nu mai trebuie spionat nimic. Domnule, unii îşi mai ascund prostia şi atunci neştiind cât e de prost, te gândeşti că poate e inteligent şi reprezintă un pericol!
3. VIZIUNEA UNUI PREŞEDINTE ELIBERAT DE INTERESE ELECTORALE
Am mai discutat şi despre asta, nu mai are rost să reiau! Să trecem la lucruri mai “serioase” şi anume la textul introductiv care e o poezie filosofică de clasa a IV-a ceva de neimaginat! “Trăim un moment istoric dificil. Criza economică ne spulberă iluzia că ne mai putem “descurca” în continuare cu jumătăţi de măsură. Ea scoate la iveală, în întregime, toate crizele noastre ca societate: criza politică, criza morală, criza de autoritate, criza de idei. Scadenţa datoriilor acumulate în ani de minciuni, simulări, amânări a sosit”. Acesta este doar începutul lălăielilor sale! V-am dat doar pontul acuma, ca să aveţi de ce râde! Continuarea o veţi regăsi în episodul viitor.
Mirela Predan
sursa: opiniicetatenesti.com
Adauga comentariu