Analize și opinii Extern Politică

Esența capitalismului. Cum negociază un CEO cu un Guvern

Este vorba de peste 1.700 de muncitori. Lucrează la fabrica de pneuri Amiens Nord, deținută de Titan Tire Corporation. După cinci ani de negocieri pentru rentabilizarea afacerii, Titan a anunțat guvernul Franței, că va închide fabrica. Ministrul francez al Industriei, Arnaud de Montebourg, i-a scris atunci CEO-ului de la Titan să mai accepte o rundă de negocieri.

Iată răspunsul acestuia din urmă, Maurice ’’Morry’’ Taylor Jr, candidat la primarele republicane ale prezidențialelor din SUA, în 1996, printre altele. Este răspunsul adresat unui ministru al celei de a opta economii mondiale, care își produce singură avioanele și navele de război. Srisoarea s-a ”scurs” catre presa si a fost publicata de Les Echos.

Dragă Domnule Montebourg:

Tocmai m-am intors din Statele Unite și Australia, unde am fost pentru afaceri în ultimele săptămâni; de aceea îmi cer scuze pentru că nu am răspuns la timp scrisorii dumneavoastră de pe 31 ianuarie 2013.

Apreciez viziunea Ministerului dumneavoastra de a proteja activitățile industriale și locurile de muncă din Franța. Eu și Titan avem o istorie de 40 de ani în care am cumpărat fabrici și companii închise, pierzând milioane de dolari și transformându-le în afaceri bune, plătind salarii bune. Goodyear a încercat în ultimii patru ani să salveze o parte din slujbele de la Amiens, care sunt unele dintre cele mai bine plătite, însă guvernul Franței și sindicatele nu au făcut decât să vorbească.

Am vizitat acea fabrică de vreo două ori. Forța de muncă din Franța are salarii mari, dar nu muncește decât trei ore pe zi. O oră iau o pauza de masă, vorbesc alte trei ore și muncesc trei ore. Le-am spus asta sindicaliștilor francezi verde în față. Mi-au spus că ăsta este stilul franțuzesc.

Sunteți politician și nu vreți să faceți valuri. Chinezii aduc cauciucuri in Franța-de fapt peste tot în Europa-și dumneavostră nu faceți nimic. Guvernul chinez subvenționează toate companiile. În cinci ani, Michelin nu va mai putea să producă anvelope în Franța. Franța își va pierde afacerile industriale pentru că guvernul sau cere tot mai multă guvernare.

Domnule, scrisoarea dumneavostră arată că vreți ca Titan să înceapă o discuție. Cât de proști ne credeți? Titan este cea cu banii și cu know-how-ul pentru producerea de anvelope. Ce are sindicatul acela nebun? Are guvernul Franței. Fermierul francez vrea pneuri ieftine. Nu-i pasă dacă sunt din China sau India și aceste guverne le subvenționează. Guvernului dumneavoastră nici că-i pasă: ’’Suntem francezi!’’

Guvernul american nu este mai bun decat cel francez. Titan trebuie să plătească milioane către avocații de la Washington pentru a-i da în judecată pe chinezi pentru că își subvenționează industria. Titan a câștigat. Guvernul strânge taxele vamale. Nu noi, ci guvernul.

Titan va cumpăra o companie chineză sau indiană, va plăti mai puțin de un euro pe oră pentru muncitori și va exporta pneurile de care Franța are nevoie. Va puteti păstra așa-zișii muncitori. Titan nu este interesată de fabrica Amiens Nord.

Cordial,
Maurice M. Taylor, Jr
Chairman and CEO

Ministrul Montebourg a refuzat să comenteze scrisoarea. A declarat doar ’’Nu vreau să aduc atingere intereselor Franței.’’

Într-un alt context, scrisoare a fost adresată la câteva zile după ce Barack Obama, în al său discurs despre starea națiunii, a vorbit destul de mult despre un acord de liber schimb între SUA și UE. Despre cât de imposibilă este o piață comună euroatlantică a scris până și cotidianul britanic Financial Times.

Autor: Călin Marchievici

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu