Analize și opinii Politică

Educația în…picaj!

Iarăși educația revine… Însă nu în forță, ci în picaj. Fiindcă rezultatele PISA publicate recent situează din nou România într-o zonă pe care ne încăpățânăm a nu o mai ceda deloc. Am devenit proprietarii ”cozii” și ne place!

La Citire/Lectură, Matematică şi Ştiinţe, elevii români de 15 ani au obţinut rezultate semnificativ sub media ţărilor participante la testarea internațională efectuată în 2009, România ocupând locul 49 din 65 de ţări.

Şi anul acesta testele arată că ”eminenții” noștri elevi nu au capacitatea de a citi şi înţelege un text la prima vedere. Pe capitole, elevii români stau prost la citit un text la prima vedere fiind la fel de bine instruiţi ca şi cei din Uruguay sau Trinidad Tobago. Aproape 60% dintre şcolari nu reţin mare lucru după ce au citit textul.

Desigur, în fața unei asemenea realități sumbre există alternativa de a privi situația folosind tactica struțului. Ne băgăm capul prin nisip și strigăm că suntem trădați. Că învățământul românesc este performant, că noi producem permanent elite și că fără noi lumea s-ar prăbuși. Că străinii complotează și ”agenturile” internaționale doresc distrugerea imaginii pe care ne-am construit-o cu sudoarea frunții! O asemenea viziune triumfalistă despre trecutul și prezentul educației din România ne-a adus într-o asemenea situație încât să facem echipă la mediocritate cu Trinidad Tobago, Iordania, Tunisia sau Indonesia. Nu departe de Azerbadjan, care încheie plutonul! Colegi de echipă onorabili…

Realist privind situația trebuie să recunoaștem că învățământul românesc este pregătit doar pentru a produce și…reproduce roboți! Care să memoreze și să fie disciplinați. Iar de un timp se încearcă programarea lor doar pentru a deveni tinichigii, brutari și…mașini de votare!

Chiar astăzi, discutând cu colegi profesori această situație și ”permițându-mi” să acuz de mediocritate sistemul educațional, aproape că am primit cu ”multă bunăvoință” emblema de ”lipsă de patriotism”. Adică, cum îmi permit să dau credit conspirațiilor mondiale cu care, de fapt, ar trebui să ne luptăm?!

Uităm sau poate că nici nu știm că educația occidentală se bazează pe patru piloni: a învăța să știi, a învăța să faci, a învăța să fii, a învăța să trăim împreună.

Testul PISA ne pune în fața oglinzii, arătându-ne că nu știm nici să facem, nici să fim, iar conviețuirea împreună nu constituie de mult o preocupare a școlii, dar nici a societății. Așa că ne luptăm SĂ ȘTIM, dar nu SĂ DEVENIM! Fapt care face ca elementele esențiale ale educației să fie considerate periferice, aspect pe care puteam și singuri să îl constatăm fără a fi necesar să mai consultăm rezultatele testului PISA.

Desigur, naționaliștii sunt plini de speranță și încredere în destinul acestei țări. Fiindcă, nu-i așa, trăim pe un ”pământ sfânt”! Și ce este sfânt nu piere! Oare?

Această țară nu va avea viitor atâta timp cât reformele noastre sunt forme fără fond! Fără viziune și fără perspective! Nu doar școala are nevoie de o nouă lege a educației, ci societatea în ansamblul ei. Însă, acest amănunt ”banal” aproape că nu mai interesează pe nimeni… Așa că nu ne mai rămâne decât să intonăm cu voci candide un refren care va deveni șlagăr național: ”Viitor de aur țara noastră are!”

autor: prof. Lehaci Florentin
sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • mda.
    Ce n-au reusit comunistii au reusit cu maaaare succes capitalistii: sunt pe cale sa faca un popor de imbecili pe care sa-l manevreze dupa cum vor…

  • Mai bine spus au reusit cu mare succes aceiasi comunisti…insa dupa 20 de ani! Fiindca, nu-i asa, traditia la noi este la mare cinste! Asa ca de ce sa renunatam la valorile trecutului, fie ele si comuniste. Doar ca le-am fardat cu putin capitalism salbatic pentru a ne iluziona si noi ca am gustat democratia. Din nefericire, ne hranim cu mediocritatea care incepe sa devina un nou brand! Sa vedem logo-ul…