“Datoria SUA este atat de mare incat cheltuielile publice trebuie neaparat sa scada. In general, situatia tinde sa se agraveze. In cinci ani, nu va mai fi nicio tara cu un rating AAA. Suntem aproape de momentul in care exista obligatiuni fara risc. Probabilitatea SUA de a intra in incapacitate de plata in urmatorii 5 ani este de 3,5 la suta, iar, pentru Germania, probabilitatea este de 2,8%”, potrivit unui studiu al lui Willem Buiter, economist-sef la Citigroup.
Desi toti ochii sunt pe Atena, finantele publice britanice si americane sunt, de asemenea, intr-o situatie catastrofala, scrie Le Temps.
Specialistul sustine ca SUA ar trebui sa aiba un program prin care sa faca reduceri bugetare cu 7,3%, fie prin cresterea impozitelor, fie prin taierea cheltuielilor publice. Calculele au fost facute in conditiile in care, in 2009, datoriile publice ale SUA au ajuns la 103% din PIB si au o rata de crestere anuala de 3% si o rata reala a dobanzii de 4%.
Cifrele prezentate de autoritati nu sunt insa complete, la ele adaugandu-se alte numeroase datorii, sustine specialistul. De exemplu, doua agentii ipotecare americane(Fannie Mae si Freddie Mac), la care statul are 79,9% din actiuni, au o datorie de 1,761 trilioane de dolari. In total, la datoria SUA ar trebui sa se adauge inca 4,379 de trilioane de dolari. Astfel, pe langa statisticile oficiale, datoriile sunt mai mari cu aproape 13% din PIB.
Va impiedica Grecia intrarea Romaniei in zona euro?
Faptul ca aceste datorii nu sunt luate in calcul, face ca scenariul economic pentru Statele Unite sa fie si mai dezastruos. Optimistii sustin insa ca deficitele publice ridicate nu sunt ceva nou si ca, dupa ce au atins niveluri extrem de ridicate dupa al doilea razboi mondial, imbunatatirea lor a fost considerabila. Deficitul american a scazut de la 121% din PIB la 32%, in 1974.
Dupa razboi, toata lumea a inteles ca deficitul tarilor a cauzat o lupta pentru suveranitate, in conditiile in care acesta a fost rezultatul unui management defectuos sau unor promisiuni nesustenabile.
Cei care nu vad niciun pericol in nivelul deficitelor au speranta ca acesta va fi compensat de cresterea economica. De exemplu, istoria Americii din perioada 1946 – 1974 a aratat ca 90% din cresterea economica a fost impartita in mod egal intre cresterea reala (55%) si inflatie (55%) si a fost contracarata de anii cu deficit public federal (-20%). Acelasi calcul efectuat pentru Regatul Unit arata ca, intre 1947 si 1991, inflatia si cresterea economica au redus deficitul de la 228% din PIB la un total de 124%.
Roubini: Grecia si alte tari ar putea renunta la euro
Dar ideea de a scapa de datorii pe baza cresterii economice este insa o iluzie. SUA si Marea Britanie sunt, in continuare, foarte vulnerabile. Dar cele doua state au doua avantaje majore fata de Grecia: au propria moneda nationala si economia subterana este mult mai modesta.
Acest lucru inseamna ca Statele Unite sunt in stare sa realizeze o revenire economica in perioada imediat urmatoare, in timp ce Grecia, din cauza gradului mare de indatorare, nu va putea.
Alina Bardas
sursa: ziare.com