Analize și opinii Politică

E-Securitate

Eruptia vulcanului din Islanda ne-a permis sa vedem pentru prima data in istoria omenirii cum functioneaza o “tara teleghidata”. Primul ministru al Norvegiei s-a trezit blocat in aeroportul de la New York, impreuna cu o delegatie de inalti oficiali guvernamentali. Timp de cateva zile, Norvegia a fost efectiv condusa de un sef de guvern care interactiona cu intregul sistem al puterii de stat prin intermediul mesajelor de email si al teleconferintelor pe care le organiza in sala de asteptare a aeroportului JFK, cu ajutorul unui laptop si al unui telefon mobil. Oficialii norvegieni au declarat ca, in caz de necesitate, aceasta tara poate fi condusa de la distanta atat timp cat va fi nevoie. Numai un aparat de stat care este exceptional de stabil si deosebit de eficient poate fi condus printr-un sistem de comunicatii electronice. Din pacate, nici nu ne putem inchipui ca guvernul de la Bucuresti sa poata fi condus cu ajutorul email-urilor. Daca presedintele si primul ministru ar fi putut comunica cu aparatul puterii de stat numai prin intermediul email-urilor, atunci orice activitate a statului ar fi fost blocata. Aranjarea tunurilor prin email este o operatiune mult prea riscanta. In acest context, poate merita implementata o veritabila reforma a clasei politice, care sa implice o transparentizare radicala a tuturor proceselor decizionale in cadrul guvernului si al administratiei publice.

Guvernul este dispus sa aloce sute de milioane de Euro pentru a implementa portalul web “E-Romania”. Oficialii guvernamentali sustin ca un astfel de portal ar asigura eficientizarea aparatului birocratic si ar oferi cetatenilor posibilitatea sa nu mai piarda timpul la cozile interminabile de la fisc, primarii sau cadastru. Problema consta in faptul ca implementarea unui sistem de acest gen va insemna sfarsitul unei mari industrii clandestine a spagii si a “micilor atentii”. Aceasta industrie hraneste mii de functionari publici si este vital necesara pentru functionarea sistemului actual al puterii de stat. Ar fi ideal ca aceasta industrie de umilire si exploatare a cetateanului simplu sa dispara, fiind inlocuita de un sistem informatic eficient si neutru insa, cel mai probabil, sistemul este atat de inradacinat incat nu se va da batut, iar banii cheltuiti pentru crearea portalului E-Romania vor fi cheltuiti degeaba, fiind trecuti la capitolul “costurile tranzitiei”.

Exista o solutie mult mai ieftina si foarte usor de implementat, care ar putea conduce la imbunatatirea substantiala a actului de guvernare. Toate deciziile guvernamentale, deciziile ministeriale, notele explicative sau justificative, scrisorile care circula intre departamente, comisii si ministere, stenogramele sedintelor grupurilor de lucru si ale grupurilor tehnice, toate aceste documente ar trebui sa fie publicate pe site-ul guvernului. Societatea civila si presa au expertiza necesara pentru a analiza toate aspectele actului de guvernare. Daca fiecare functionar public ar sti ca orice hartie semnata sau elaborata de el poate oricand sa ajunga pe mana unui specialist anonim care dispune de cunostintele necesare pentru a analiza motivatia si consecintele actiunilor individului in cauza, atunci capacitatea functionarilor publici de a facilita sau initia furtul sau risipa banilor publici ar fi substantial redusa. Spre deosebire de ambitiosul proiect E-Romania, implementarea sistemului descris mai sus ar fi costat o suma modica, incomparabila cu dimensiunea fondurilor alocate pentru proiectul megaloman promovat de guvernarea portocalie.

Pentru o implementare coerenta si corecta a sistemului de e-guvernare este importanta respectarea urmatorului principiu: sistemul electronic trebuie sa faciliteze controlul cetateanului asupra guvernului si nu invers. Dorinta guvernului de a baga pe gat cetatenilor participarea intr-un sistem electronic de monitorizare fiscala si financiara fara sa acorde cetateanului posibilitatea de control asupra actului de guvernare sugereaza ideea ca proiectul in cauza ar trebui denumit E-Securitate. Puterea de stat ne doreste sa traim bine si transparent pentru ochii Fratelui cel Mare care vegheaza asupra sigurantei noastre.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu