Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Dusul rece, manipularea si educatia prin televizor

Timp de 2 zile m-am gandit cum sa scriu un articol despre mentalitate romaneasca si cum se schimba in functie de tara in care traiesti, de ce si mai ales ce-ti schimba mentalitatea. Am sarit in sus ca natie, cand Brucan a spus pe un post Tv “ne trebuie 20 de ani sa ajungem ca cei din vest”. Au trecut mai multi de-atunci si iata-ne unde suntem…..

Dupa caderea regimului Ceausescu in decembrie 1989, am crezut ca totul se va schimba, ca vom ajunge sa traim ca cei din vest. Dar au trecut 22 de ani de atunci si acest lucru nu s-a intamplat, decat pentru un procent foarte mic din populatia Romaniei. Multi au ales sa munceasca si sa traiasca acolo, pentru ca aici nu au nici o sansa. Si nu se stie cati ani vor mai trece, pana vom ajunge sa traim ca ei. N-am de gand sa fac politica, nici sa scriu despre ea.

Dar, totusi, de ce nu traim ca ei? Sunt cateva intrebari, pe care sunt sigur ca ti le-ai pus in acesti ani:

  • de ce salariile sunt atat de mici la aceeasi munca
  • de ce sunt  optimisti
  • de ce la ei se respecta legile
  • de ce se face treaba si nu se fura
  • de ce politicienii lor sunt …mai altfel
  • de ce este curat si se mentine
  • de ce toate merg snur
  • de ce preturile sunt mai mari la noi fata de ei cu cheltuieli mai mici
  • de ce sunt mai sanatosi
  • de ce traiesc mai mult

Educatia si lipsa ei

Si mai sunt multe alte intrebari, la care nu ai primit niciodata un raspuns corect, dar ar fi articolul prea lung si te-ai plictisi sa-l citesti pana la capat. Stii ce este interesant? Ca toate intrebarile de mai sus si majoritatea celor care ar umple pagini intregi au un singur raspuns – EDUCATIE.

De curand, pe un blog am citit o opinie interesanta, dar foarte reala “noua ne lipseste evul mediu si o jumatate din epoca moderna”, pot adauga ca ne lipseste si epoca industriala. Romania a trecut de la “noi vrem pamant” cu 2 halte, tara agrara plus ceva industrie si epoca comunista, direct in era informatiei.

Nu avem educatie sa-i intelegem, sa fim ca ei, sa gandim ca ei, sa ne comportam ca ei. Vrem sa traim ca ei, sa avem tot ce au si au realizat ei, dar fara educatie. Ori asta nu se poate. Trebuie sa invatam, sa nu mai trecem pe langa informatie gandind- asta nu-mi trebuie, n-am nevoie sa stiu, la ce-mi foloseste, oricum mie nu mi se poate intampla- si alte expresii de acelasi gen.

Prima universitate moderna din Romania a fost fondata in 1860 prin decret de Al.I.Cuza, fiind o continuare a Academiei Mihailene. Dar cea mai veche universitate din lume este Al-Karaouine din Maroc infiintata in anul 859, in Europa prima a fost Univ. din Bolonia in anul 1088, apoi Univ. Paris in 1150, Univ. Oxford in 1096 si altele apoi. Este o diferenta uriasa in toate domeniile intre noi si ei, dar vrem sa trecem peste aceasta diferenta in cativa ani fara educatie.

Verbul “a educa” vine din latinescul educo si inseamna a extrage, a scoate, a dezvolta dinspre interior. Tu iti formezi educatia, nu o gasesti la scoala, indiferent cat de “inalta” este, iar cunostiintele, informatia este peste tot in jurul tau, trebuie doar sa vrei sa o cauti, ca sa aflii tot ce-ti trebuie despre domeniile principale ale vietii: sanatate, financiar, dragoste.

Sunt roman, mi-e rusine sau nu?…

Asta presupune ca atunci cand dai “like” pe facebook, twitter sau alta retea sociala, unui articol dintr-un site sau blog, sa nu o faci automat, fara a citi, pentru ca nu stii daca treci sau nu pe langa o informatie, care poate sa-ti foloseasca. Acel “like” dat fara sa citesti informatia respectiva, nu are valoare nici pentru mine, nici pentru tine. Ei, cei din afara tarii, sunt mai sanatosi si traiesc mai mult, pentru ca se informeaza. Tot pentru ca se informeaza, nu pierd banii aiurea, nu cumpara prostii de care nu au nevoie si nici obiecte de lux din snobism. Au grija de fiecare cent. Si isi invata copii sa se comporte la fel.

Romania este o tara saraca, cu multe datorii facute din vina noastra, a oamenilor care traim aici, dar sunt pline soselele nationale de multe masini luxoase. La toate modelele de masini de lux, comenzile din Romania sunt mai multe decat in tot restul Europei. Dar sunt persoane care coboara din ele si arunca pachetul de tigari langa…..!Asta tine de educatie. Sau mergi pe drum si vezi ca zboara pe geam pungi de cipsuri, cotoare de tot felul. Peturile care raman in urma romanilor pe toate zonele verzi, tot de educatie tine!

In Romania, daca un post tv arunca un zvon, 80% din populatie crede acel zvon fara sa verifice daca e adevarat, pe principiul ca o televiziune nu poate sa minta. Dar cati se gandesc ca posturile tv sunt particulare si trebuie sa scoata profit, cum anume nu este important. Daca ai o educatie buna intr-un domeniu, atunci nu poti fi pacalit, pentru ca in mintea ta se fac conexiuni logice pe informatie si iti dai seama imediat, daca stirea este reala sau falsa. Aceleasi informatii logice le gasesti si aici, in acest blog.Pentru a-ti putea fi de folos trebuie sa le citesti,sa treci totul prin prisma ta de om educat, sa filtrezi dar mai ales sa aplici.

Asa se dau stiri despre tot felul de cazuri de sanatate, dar niciun post nu spune si nu ia atitudine fata de toate falsurile care se gasesc pe piata de consum din Romania, fata de toate chimicalele continute in alimente. De ce? Pentru ca se castiga bani din publicitate. Ce conteaza ca promovezi publicitar un salam care nu contine carne, un parizer facut din praf de oase, zgarciuri si aditivi, daca castigi o gramada de bani din spotul promovat.

Dar este datoria ta sa te informezi si sa ai grija ce mananci daca vrei sa fii sanatos si sa traiesti mult. Sa mori sanatos, nu este o tragedie, sa-ti duci nepotelul la scoala la 80 de ani- sanatos tun- este o bucurie.

Oricate articole, carti, documentare ar exista pe piata romaneasca, daca dupa lecturarea lor nu treci la actiune, raman doar randuri scrise, multa teorie si cum zicea cineva – pe noi romanii, practica ne omoara. In perioada interbelica exista educatie, educatie primara. Acum “exista dar lipseste cu desavarsire”. Mi-ar place sa citez cuvant cu cuvant ceea ce urmeaza, dar las la aprecierea ta sa citesti ce a spus omul de valoare, Tudor Gheorghe, intr-un interviu (vezi aici) dat de curand…

autor: MIOARA SI DORU
sursa: remediesnaturist.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dar nu-i nimic, o ne-am nascut in locul potrivit ar fi versurile reprezentative pentru situatie, eu zic ca in 100 de ani tara asta ori e populata doar de tigani ori va fi abandonata total.